• Business

    BlackRock Blog: Αντιμέτωποι με το ζήτημα των ETFs

    Sumo


    Όταν ήμουν παιδί, ο πατέρας μου με πήρε για να δω τoν Konishiki, έναν από τους κορυφαίους παλαιστές Sumo του κόσμου. Ο Konishiki, που ζύγιζε πάνω από 600 λίβρες (272 κιλά) στο αποκορύφωμα της καριέρας του, έγινε γνωστός ως Dump Truck και Meat Bomb για την ικανότητά του να τρέχει κατευθείαν προς τους αγωνιζόμενους και να τους «εκτοπίζει» από το ring.

    To ζήτημα μεγέθου έχει τεράστια επιρροή και όσον αφορά μια άλλη διαδικασία: τα ETFs (Exchange Traded Funds –  Χρηματιστηριακώς Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια).

    Τα ETF είχαν μέχρι στιγμής μία εξαιρετική πορεία το 2017. Μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι παγκόσμιες ροές σε ETF είχαν φθάσει τα 419 δισ. δολάρια. Αυτό ξεπέρασε ολόκληρο το ιστορικό ρεκόρ του 2016, ύψους 378 δισ. Δολαρίων, ενώ το Σεπτέμβριο παρουσίασε επιπλέον 39 δισ. δολάρια. Πιστεύουμε ότι αυτός ο ρυθμός μπορεί να συνεχιστεί. Από το 2009, τα ETF έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες εισροές τους κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους.

    Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες της αυξανόμενης υιοθέτησης των ETF; Με απλά λόγια, πιστεύουμε ότι ο δείκτης επενδύσεων είναι καλός, με πιθανά οφέλη για τους επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια με χαμηλό κόστος. Για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, προσθέτοντας ένα δεύτερο επίπεδο δυνητικής ρευστότητας σε μετοχές και τα ομόλογα, καθώς και εταιρείες που αναζητούν μακροπρόθεσμο κεφάλαιο για να αναπτυχθούν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ETF δεν είναι άνευ κινδύνου, αλλά υπόκεινται στους κινδύνους των τίτλων τους, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής απώλειας κεφαλαίου.

    Πού πήγαν τα χρήματα στο Q3: Ομόλογα, περισσότερα ομόλογα

    Ενώ κάθε κατηγορία επενδύσεων παρουσίασε καθαρές εισροές στο τρίτο τρίμηνο, τα ομόλογα έκλεψαν κατηγορηματικά την παράσταση. Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, τα ομολογιακά ETF πρόσθεσαν 32 δισ. δολάρια. Ο αριθμός αυτός δεν είναι μόνο εκπληκτικός από μόνος του – αντιπροσωπεύει επίσης ένα πρωτοφανές τρίτο τρίμηνο στη σειρά, την ώρα που τα σταθερά εισοδήματα ETF προσέλκυσαν 30 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

    Για τους επενδυτές ομολόγων, οι εταιρείες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας

    table-bond-investors2

    Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εδώ είναι η ποικιλομορφία των ροών. Ενώ τα μεγάλα ETF της αγοράς ομολόγων είδαν το μερίδιό τους (8,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο), είναι σαφές ότι οι επενδυτές εκμεταλλεύονται πολλές επιλογές ομολόγων που είναι διαθέσιμες στα ETF.

    Τα εταιρικά ομόλογα συγκέντρωσαν 13 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο μερίδιο σε οποιοδήποτε τμήμα. Καθώς οι χαμηλότερες αποδόσεις καθίστανται ένα «επίμονο» χαρακτηριστικό των αγορών, βλέπουμε περισσότερους επενδυτές να καταβάλουν ειδικές πιστώσεις σε τομείς με μεγαλύτερο δυναμικό απόδοσης, όπως ομόλογα επενδυτικής ποιότητας και υψηλού κινδύνου.

    Ωστόσο, οι επενδυτές δεν εγκατέλειψαν τα δημόσια ταμεία. Υπό τον φόβο μιας πλούσιας χρηματιστηριακής αγοράς, εξέτασαν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ (8,2 δισ. Δολάρια) για να αντισταθμίσουν τους δυνητικούς κινδύνους συμμετοχής. Η μεγαλύτερη εστίαση εδώ ήταν στα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα, τα οποία τείνουν να είναι λιγότερο ευάλωτα στις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από ό,τι τα μακροπρόθεσμα ομόλογα.

    Οι μετοχές

    Το ράλι μετοχών συνεχίζεται ακάθεκτο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μετοχικά ETF έλαβαν 27,8 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο και ένα αξιοσημείωτο ποσό 121,2 δισ. δολαρίων κατά τα τρία τρίμηνα του έτους. Για πρώτη φορά από το 2005 (εξαιρουμένου του φαινομένου της κρίσης μετά την κρίση), κάθε σημαντική περιοχή καταγράφει αύξηση των κερδών άνω του 10%.

    Μια τελευταία λέξη για τον Konishiki: Οι μεγαλύτεροι Sumo παλαιστές ήταν γνωστοί τόσο για το ταλέντο τους όσο και για… τα χέρια τους – μεγάλα σε μέγεθος, αλλά επίσης ικανά να περιστρέφονται γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και για τα ΕTF, τα οποία «οργώνουν» σχεδόν όλα τα μέρη των παγκόσμιων αγορών.

    Το κείμενο είναι του Martin Small Head of U.S. iShares at BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Οι προβλέψεις μας για το Ηνωμένο Βασίλειο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Μην το φτιάξετε και το ξεχάσετε-Να παρακολουθείτε το πορτοφόλιο σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ