• Business

    Morgan Stanley: Πόσο θα κοστίσει στις ελληνικές τράπεζες η εφαρμογή του IFRS9

    • NewsRoom


    Επίπτωση που μπορεί να φτάσει στο 3,57% του δείκτη κεφαλαίου CET 1 θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley.

    Στην ανάλυσή της, η Morgan Stanley εξετάζει τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπο στις τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και, υπογραμμίζει, ότι μεταξύ των τραπεζών αυτών, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι εκείνες που θα έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στα κεφάλαια τους.

    Ειδικότερα, η επίπτωση στον δείκτη CET 1 (με βάση τις εκτιμήσεις του 2017) για την Πειραιώς είναι στο 3,57%, για την Alpha Bank στο 3,20%, για την Eurobank στο 2,15% και  για την Εθνική στο 1,65%.

    Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank, η Morgan Stanley θεωρεί ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες μέσω ιδίων κεφαλαίων, με ορίζοντα απόσβεσης τα 5 έτη.

    Για την Eurobank αναμένονται το μέγιστο 10% υψηλότερες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια και πάλι με ορίζοντα απόσβεσης τα 5 έτη.

    Για την Εθνική, η εικόνα θα είναι καλύτερη στο δ’ τρίμηνο, ενώ για την Πειραιώς αναμένεται μεγαλύτερη άμεση επίπτωση, αλλά η επίπτωση αυτή θα έχει και πάλι ορίζοντα απόσβεσης τα 5 χρόνια.

    Για την εφαρμογή του IFRS9, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Πειραιώς θα χρειαστεί 2,8 δισ. δολάρια, η Alpha Bank περί τα 2,5 δισ. δολάρια, η Eurobank περί τα 1,3 δισ. δολάρια και η Εθνική περί τα 1 δισ. δολάρια.

    Συνολικά, δηλαδή, η επίπτωση για τα τέσσερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανέλθει σε 7,6 δισ. δολάρια, ήτοι περί τα 6,5 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ προς ελληνικές τράπεζες: Φύγετε από τα δυτικά Βαλκάνια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια μοναδική εξομολόγηση: Το παράπονο του επενδυτή που θέλει να βάλει στην Ελλάδα 50 εκατ. ευρώ 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 2 + 2 οι προσφορές για Forthnet



    ΣΧΟΛΙΑ