• Business

    Χρήστος Μεγάλου στους FT: Η Πειραιώς θα σταθεί στο πλευρό των μικρομεσαίων

    • NewsRoom
    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Τη δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς να σταθεί στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας επαναλαμβάνει, για μία ακόμη φορά, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου με δηλώσεις του στους Financial Times.

    «Είναι [οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις] κρίσιμες για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας [και] χρειάζονται απεγνωσμένα πρόσβαση σε χρηματοδότηση μετά από αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε», υποστηρίζει ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας επίσης ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη μεγαλύτερη έκθεση [από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα] στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το know-how να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν την ύφεση και να αρχίσουν να οδηγούν την ανάπτυξη.

    Όπως αναφέρουν οι FT, η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ, το ερχόμενο έτος στον τουρισμό, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, επιπλέον του 1 δισ. ευρώ που έχει ήδη δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

    Μάλιστα, όπως αναφέρουν και οι FT, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην έκδοση του καλυμμένου ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα για να στηρίξει το πρόγραμμα χορηγήσεών της.

    Η έκδοση, σημειώνεται, απορροφήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.

    Οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, αναφέρουν οι FT σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα, οι ίδιες επιχειρήσεις που υπέστησαν και το μεγαλύτερο πλήγμα από την ύφεση, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες χρηματοδότησης.

    Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, περίπου το 20% αυτών των εταιρειών έβαλε λουκέτο, ενώ, επισημαίνεται, οι μικρές επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της εθνικής παραγωγής και απασχολούν περίπου 2 εκατ. άτομα.

    Ωστόσο, πολλοι μικρομεσαίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την εξυπηρέτηση των τραπεζικών δανείων τους και εμπόδια όταν προσπαθούν να αντλήσουν ρευστότητα για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους.

    Όπως γράφουν οι FT, για να επιτύχει η Ελλάδα βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%-3% μεσοπρόθεσμα και να μειωθεί η ανεργία που σήμερα υπερβαίνει το 20%, κινούμενη σε επίπεδα ρεκόρ, οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νέες χορηγήσεις, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Παρ’ όλα αυτά, προσθέτουν, η διαθέσιμη ρευστότητα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανέρχονται σχεδόν στο 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Ανακάμπτουν σταδιακά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Οι κλάδοι με τις υψηλότερες επιδόσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη από Τράπεζα Πειραιώς: Μάζεψε το 40% των νέων καταθέσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρέμβαση Καραμούζη: Ποιοι ωφελούνται από τις αντιδράσεις στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς



    ΣΧΟΛΙΑ