• Business

    Κι όμως… Το κραχ του 1987 θα μπορούσε να ξανασυμβεί

    • NewsRoom
    Χρηματιστής πιάνει το κεφάλι το μπροστά σε πίνακα με μετοχές σε πτώση


    Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από το «κραχ» της Wall Street το 1987, τα αμερικανικά χρηματιστήρια κινούνται σε υψηλά-ρεκόρ και οι επενδυτές φοβούνται ότι οι «τσιμπημένες» αποτιμήσεις μπορεί να σημαίνουν ότι η διόρθωση έχει ήδη καθυστερήσει, παρά την υγιή κερδοφορία των επιχειρήσεων και την οικονομική ανάπτυξη.

    Θα μπορούσαμε να ξαναδούμε να επαναλαμβάνεται μια «Μαύρη Δευτέρα»; Σύμφωνα με το Reuters, η σύγχρονη τεχνολογία διαπραγμάτευσης, οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα χρηματιστήρια και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των επενδυτικών κεφαλαίων θα έπρεπε, λογικά, να κάνει απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κι όμως… οι επιφυλακτικοί traders αρνούνται να αποκλείσουν μια τέτοια πιθανότητα.

    Τι είχε συμβεί τότε

    Τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 1987, μετά από μια μεγάλη υποχώρηση των ασιατικών και των ευρωπαϊκών αγορών την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης Dow Jones έκανε «βουτιά» 508 μονάδων, ή σε ποσοστό 22,6%. Η «βουτιά» αυτή ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση που έχει σημειώσει ποτέ ο Dow Jones.

    Κι όμως, μπορεί να ξανασυμβεί…

    Μια υποχώρηση εώς και 20% μέσα σε μία ημέρα δεν αποκλείεται ούτε σήμερα, αλλά θα είναι πιθανόν λιγότερο «άτακτη», υποστηρίζει ο Αρτ Χόγκαν, επικεφαλής στρατηγικής για τις αγορές στην Wunderlich Securities στη Νέα Υόρκη.

    «Έχουμε τη δυνατότητα να κατεβάσουμε τους διακόπτες για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και να προσπαθήσουμε να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψουμε στη δουλειά μας και να αντιμετωπίσουμε πιο ήρεμα τα πράγματα», λέει.

    «Η αγορά έχει προχωρήσει πάρα πολύ από το ’87», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Λάρι Ταμπ, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων TABB Group για τον τομέα των κεφαλαιαγορών. Και εξηγεί: «Οι ρυθμιστικές Αρχές έχουν κάνει καλή δουλειά με την εφαρμογή κανόνων που βοηθούν τις αγορές να διασφαλίσουν ότι θα μείνουν σταθερές σε στιγμές που δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι σταθερές».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BofA Merrill Lynch: Τι περιμένουν οι fund managers για το 12μηνο
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mohamed El-Erian: Αυτα είναι τα τρία σενάρια που πρέπει να καθοδηγήσουν τους επενδυτές
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Morgan Stanley: Ποιες μετοχές αποτελούν επενδυτική ευκαιρία στην παρούσα φάση



    ΣΧΟΛΙΑ