• Business

    BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    • NewsRoom

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι είμαστε ήδη εδώ και μερικές εβδομάδες στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το μέσο του έτους είναι συνήθως ένα καλό χρονικό σημείο για να ετοιμάσουμε τα χαρτοφυλάκια μας για το υπόλοιπο της χρονιάς

    Βλέπουμε τις επενδύσεις στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο σε ένα περιβάλλον σταθερής και συγχρονισμένης οικονομικής επέκτασης, με διαρθρωτικά χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και επιτόκια, καθώς και μίας συνεχιζόμενης περιορισμένης μεταβλητότητας. Τι σημαίνει αυτό για τις επενδύσεις μας; Παρακάτω, μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές επενδυτικές προτιμήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται και στο Global Investment Outlook Midyear 2017.

    Μετοχές αντί ομολόγων

    Η τελευταία κερδοφόρος περίοδος έχει επιβεβαιώσει τη θετική μας άποψη για τα θεμελιώδη της αγοράς μετοχών και βλέπουμε ισχυρά κέρδη από τις μετοχές μέσα στο δεύτερο εξάμηνο. Την ίδια ώρα, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής (σ.σ. η σταδιακή εγκατάλειψη της ποσοτικής χαλάρωσης -QE- και ενδεχομένως η αύξηση των επιτοκίων) καταδεικνύουν τη σταδιακή αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων για την επόμενη πενταετία. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια συγκρατούνται (σ.σ. χαμηλά) από διαρθρωτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της άφθονης παγκόσμιας αποταμίευσης, γεγονός που προσφέρει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις μετοχές. Η καθαρή απόδοση των κερδών (earnings yield – τα κέρδη ανά μετοχή δια της τιμής της μετοχής ή το αντίστροφο του δείκτη τιμή μετοχής/κέρδη – PE) δείχνει ακόμα ελκυστική σε σύγκριση με τις πραγματικές (αφού αφαιρεθεί και ο πληθωρισμός) αποδόσεις των ομολόγων, το οποίο σημαίνει ότι οι μετοχές είναι ίσως φθηνότερες απ’ ότι δείχνουν σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων.

    Μετοχές εκτός ΗΠΑ έναντι των αμερικανών ανταγωνιστών τους

    Μας αρέσει η αμερικανική αγορά, αλλά νομίζουμε ότι οι μεγάλες αποδόσεις μπορούν να βρεθούν στις αναδυόμενες αγορές, την Ιαπωνία και την Ευρώπη. Βλέπουμε ευκαιρίες στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, αν υποθέσουμε ότι δεν θα έχουμε απότομες αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, το εμπόριο ή άλλες πολιτικές.  Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων και οι λογικές αποτιμήσεις προσφέρουν στήριξη. Σε άλλες αγορές, παρατηρούμε μία σειρά θετικών στοιχείων να στηρίζουν την ιαπωνική αγορά, συμπεριλαμβανομένης μίας περισσότερο φιλικής προς τους μετόχους συμπεριφοράς των επιχειρήσεων (σ.σ. των μεγαλομετόχων ή/και των ανώτατων διοικητικών στελεχών, που ορισμένες φορές είναι τα ίδια πρόσωπα), των χαμηλών αποτιμήσεων και της συμπαγούς εταιρικής κερδοφορίας. Βεβαίως, ένα ισχυρότερο γεν είναι επικίνδυνο (σ.σ. περιορίζει τα κέρδη σε άλλο νόμισμα).

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές τα έχουν πάει καλά φέτος, αλά ακόμα διαπραγματεύονται με έκπτωση έναντι των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι υπάρχει επιπλέον περιθώριο για να κλείσει αυτό το χάσμα, βάσει των ισχυρών θεμελιωδών της ευρωπαϊκής οικονομίας και την υποχώρηση του λαϊκισμού. Αλλά, ένα ισχυρότερο ευρώ θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξηση των κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς και άλλοι κίνδυνοι όπως να μην υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις οι πολιτικοί, η ΕΚΤ να αποσύρει πρόωρα τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και μία επανεμφάνιση της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία.

    Αναζήτηση ρίσκου έναντι αμυντικής στάσης στις μετοχές

    Το σημερινό οικονομικό καθεστώς, πιστεύουμε, ευνοεί την αναζήτηση ρίσκου στις μετοχές έναντι της αμυντικής στάσης. Οι επενδύσεις με βάση το momentum -οι μετοχές που έχουν καταγράψει πρόσφατα υψηλά κέρδη- έχουν υπεραποδώσει σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, όπως υποδεικνύει και η σχετική ανάλυση μας για τις ΗΠΑ από το 1990.

    Το σημερινό περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας σε συνδυασμό με μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι ταιριάζουν καλά στο momentum και βλέπουμε καλές αποδόσεις αν δεν υπάρξουν εμπόδια από βραχυπρόθεσμης διάρκειας αντίστροφες πορείες. Αυτό άλλωστε κατέδειξε και η απότομη πτώση των μετοχών του τεχνολογικού τομέα στα μέσα Ιουνίου. Τυπικά, αυτές οι περίοδοι διαρκούν δύο ή λιγότερους μήνες. Και συνήθως προσφέρουν αγοραστικές ευκαιρίες εφόσον δεν εκδηλωθούν

    (Εταιρικό) χρέος έναντι κρατικών ομολόγων

    Προτιμούμε τα εταιρικά ομόλογα (και άλλα πιστωτικά χρηματοοικονομικά προϊόντα) σε σύγκριση με τα κρατικά ομόλογα, καθώς πιστεύουμε ότι οι επενδυτές ακόμα πληρώνονται για να αναλάβουν ρίσκο. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί σε αυτές τις αγορές σε σχέση με ότι ήμασταν στην αρχή της χρονιάς.

    Προτιμούμε τα αμερικανικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης ενάντια σε ένα περιβάλλον μειωμένης διάθεσης για ρίσκο. Είμαστε ουδέτεροι για την αμερικανική αγορά υψηλών αποδόσεων (α.σ. αποκαλούνται και ομόλογα – σκουπίδια /junk bonds) και προτιμούμε ποιοτικά ονόματα. Έχουμε μικρότερη έκθεση στην ευρωπαϊκή πιστωτική αγορά, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει τις αγορές (ομολόγων) και τα αρνητικά επιτόκια έχουν οδηγήσει σε ακριβές αποτιμήσεις. Μας αρέσουν επιλεκτικά κάποια ομόλογα αναδυόμενων οικονομιών, ακόμα και αν η Fed αυξάνει τα επιτόκια.

    Αναζητάτε περισσότερες επενδυτικές ιδέες? Δείτε περισσότερα στον παρακάτω πίνακα:

    26500_BII_Asset_Table__081417_v1_BLOG

    Ο Richard Turnill είναι ο επικεφαλής χάραξης της παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής της BlackRock.

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Γιατί τα επιτόκια παραμένουν ακίνητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Οι αγορές μετοχών δίνουν σταθερά κέρδη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ