• Business

    Αποκάλυψη: 100.000 σπίτια μπαταχτσήδων ιδιωτών στον πλειστηριασμό


    Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τους δεκάδες χιλιάδες στρατηγικούς κακοπληρωτές -ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 100.000 δανειολήπτες με υποχρεώσεις σε περισσότερες από μία τράπεζες- και ήδη 10.000 ακίνητα ιδιοκτησίας τους, έχουν μπει σε διαδικασία να βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, από το τέλος Νοεμβρίου και το 2018.

    Χθες ο κ. Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Eurobank, έστειλε σαφές μήνυμα: “Οι πλειστηριασμοί είναι το κυριότερο εργαλείο για να «κυνηγήσουμε» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Θα ξεκινήσουμε από τις μεγάλες υποθέσεις. Και διευκρίνισε πως: Οι πλειστηριασμοί είναι απαραίτητοι με κοινωνική ευαισθησία.”

    Σε λίγες μέρες, προς τα τέλη Νοεμβρίου, το ηλεκτρονικό σφυρί θα αρχίσει να κτυπάει.
    Πολυτελή ακίνητα, κατοικίες, εξοχικά, κτίρια γραφείων και εμπορικά ακίνητα που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές θα εκποιηθούν, εκτός και αν οι δανειολήπτες σπεύσουν να τα ρυθμίσουν και να πληρώσουν.

    Να σημειωθεί ότι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές ανήκουν περισσότερα από 50.000 επαγγελματικά ακίνητα, και από αυτά τα 5.000 βρίσκονται σε ώριμη φάση, δηλαδή οι διαδικασίες για να βγουν στο σφυρί είναι στο τελικό στάδιο.

    100.000 σπίτια μπαταχτσήδων ιδιωτών

    Ο αριθμός τώρα των ακινήτων, δηλαδή βίλες, πολυτελείς κατοικίες, εξοχικά και διαμερίσματα, που ανήκουν σε «μπαταχτσήδες» ιδιώτες είναι πολύ μεγαλύτερος. Και σίγουρα ξεπερνά τις 100.000.

    Μέχρι στιγμής -και σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών- το 25% των στεγαστικών δανείων και το 15% των επιχειρηματικών ανήκει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οι συγκεκριμένες οφειλές υπερβαίνουν τα 20δισ ευρώ, και αντιπροσωπεύουν το 1/5 των δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου 2017 ο συνολικός όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν 103 δις ευρώ.

    Πλέον το κυβερνητικό επιτελείο έχει αντιληφθεί ότι οι πλειστηριασμοί για τα ακίνητα των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι μονόδρομος, -όπως λένε στο mononews.gr τραπεζικά στελέχη- για να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει και να επανέλθει σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank
    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank

    Μάλιστα χθες ο κ. Καραμούζης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Οι πλειστηριασμοί είναι το κυριότερο εργαλείο που έχουμε για να κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κόστος στο να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα, φοβάμαι ότι θα πάμε σε ένα αδιέξοδο και για τις τράπεζες και για την ελληνική οικονομία».

    Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η λέξη πλειστηριασμός ήταν απαγορευμένη για τις τράπεζες. Διότι Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία διεξήγαγαν κανονικά διαδικασίες πλειστηριασμών ακόμα και σε βάρος νοικοκυριών που είχαν πληγεί από την κρίση.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009, όταν ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων ήταν στο 5% είχαν πραγματοποιηθεί 52.000 πλειστηριασμοί ακινήτων και το 2016, που τα «κόκκινα» είχαν εκτοξευθεί στο 50% των δανειακών χαρτοφυλακίων πραγματοποιήθηκαν μόλις 5.650….

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΚΤ: Σε ποιες περιπτώσεις θα ζητεί πρόσθετες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Morgan Stanley: Πόσο θα κοστίσει στις ελληνικές τράπεζες η εφαρμογή του IFRS9

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καραμούζης: Απαραίτητο εργαλείο οι πλειστηριασμοί για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές



    ΣΧΟΛΙΑ