• Business

    Απαλλάσσονται από τον φόρο τα κεφαλαιακά κέρδη από το swap

    • NewsRoom


    Στην εξαίρεση της ανταλλαγής ομολόγων που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη από τις φορολογικές διατάξεις, που επιβάλουν φόρο επί κεφαλαιακών κερδών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών.

    Με υπουργική απόφαση (1332/15/11/2017), που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ορίζεται ότι τα κεφαλαιακά κέρδη, τα οποία προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση Δημοσίου με άλλους τίτλους κατ’ εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής του ελληνικού χρέους απαλλάσσονται από τον φόρο. Και τούτο επειδή το swap των ομολόγων αποτελεί μέρος του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού δημόσιου χρέους.

    Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι και στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 42 του ν.4172/2013, αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση του κέρδους (υπεραξίας) που θα αποκτήσουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες από την ανταλλαγή των τίτλων τους κατ’ εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

    Αυτό σημαίνει ότι απλά εξαιρείται από τη φορολόγηση η ανταλλαγή, αλλά η υποχρέωση ακολουθεί το νέο ομόλογο, εφόσον φυσικά ο κάτοχος πωλήσει πριν τη λήξη του και από το αποτέλεσμα πώλησης προκύπτει κεφαλαιακό κέρδος.

    Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας βαρύνει όσους αγόρασαν δευτερογενώς τα εν λόγω ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSΙ.

    Με την παραπάνω απόφαση αίρονται τα αντικίνητρα συμμετοχής που υπήρχαν για ιδιώτες ομολογιούχους και ασφαλιστικά ταμεία τα οποία είχαν αγοράσει, δευτερογενώς, ελληνικά κρατικά ομόλογα σε χαμηλότερες τιμές από αυτές της ανταλλαγής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θετικά τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του swap των 30 δισ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: NYT: Τα νέα ομόλογα θα είναι ελκυστικότερα για τη Wall Street

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρόβλεψη-έκπληξη: Οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ρίξουν πολλά δισ. στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ