• Business

    Σε νέο υψηλό ρεκόρ ο παγκόσμιος δείκτης MSCI

    • NewsRoom


    Σε νέο υψηλό ρεκόρ ενισχύθηκαν σήμερα οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηριζόμενες από την εύρωστη ανάπτυξη και τις προοπτικές κερδοφορίας των επιχειρήσεων, καθώς και τον αδιάκοπο ενθουσιασμό των επενδυτών για τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

    Σε ανοδική τροχιά κινούνταν και οι αναδυόμενες αγορές, υποστηριζόμενες από την αποδυνάμωση του δολαρίου και τις εισροές σε ασιατικά assets, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικά στοιχεία που να δείχνουν κάποιον σημαντικό αντίκτυπο από την Τουρκία, όπου η λίρα βυθίσθηκε σε νέο χαμηλό ρεκόρ.

    Με τις τιμές του πετρελαίου να προσεγγίζουν υψηλά 2,5 ετών και τις τεχνολογικές μετοχές να καταγράφουν διεθνώς μεγαλύτερα κέρδη, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σημείωσε νέο ρεκόρ μέσα σε μόλις 9 ημέρες, ενώ ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες αγορές ενισχύθηκε σε υψηλό 6ετίας.

    Μάλιστα, υψηλόβαθμος αναλυτής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων London Capital Group σημείωσε ότι οι αγορές έχουν παραμερίσει τις αμφιβολίες για το αν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορέσει να περάσει τη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει υποσχεθεί.

    Βασικό χαρακτηριστικό του ράλι είναι οι τεχνολογικές εταιρείες, με τον δείκτη τεχνολογίας (SPLRCT) να κλείνει χθες με άνοδο 1,2%, βοηθώντας και τους τρεις μεγάλους δείκτες της Wall Street να σημειώσουν νέα υψηλά ρεκόρ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην άνοδο και του δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ενισχύθηκε περίπου 1%, περνώντας το επίπεδο των 30.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία.

    Η διάθεση ήταν ελαφρά λιγότερο ζωηρή αναφορικά με τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες άνοιξαν με οριακή άνοδο, ενώ πριν από λίγο ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,11%. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημείωνε άνοδο 0,2% λίγο πριν την παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ενός κρίσιμου προϋπολογισμού, καθώς επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

    Οι επενδυτές έχουν αγνοήσει έως τώρα τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων, την αδυναμία του Τραμπ να περάσει τη φορολογική μεταρρύθμιση που υποσχέθηκε, την επικείμενο έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία μετά τις εκλογές. Αντίθετα, σημειώνουν την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, την εκτίναξη του εμπορίου και των εταιρικών κερδών, τα οποία αυξάνονται κατά περίπου 10-15%. Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για τα κέρδη των εταιρειών του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 για το 2018 και το 2019, επικαλούμενη την αναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, την υψηλότερη της μακροχρόνιας τάσης ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από μία χαμηλή βάση.

    Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων, όμως, αρχίζουν να αισθάνονται νευρικότητα, καθώς ενισχύεται το αισιόδοξο κλίμα.

    «Μία χαμηλή μεταβλητότητα… με μάλλον μία ακραία λήψη θέσεων αποτελεί έναν επικίνδυνο συνδυασμό», σημείωσε ο γαλλικός επενδυτικός οίκος Societe Generale στους πελάτες του, προβλέποντας ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 2.000 μονάδες το 2019 από τις 2.599 σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ