• Business

    Εξαγορές στην Ελλάδα αναζητούν Lactalis και Granarolo

    • Contributor
    Handelsblatt


    Το έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών συγκεντρώνουν μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αποκαλύπτουν πως υπάρχουν τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και διεθνών funds, οι οποίοι εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά.

    Όπως λένε οι ίδιες πηγές, «οι συνθήκες είναι πλέον περισσότερο ώριμες από ποτέ για να περάσουν από τα λόγια στην πράξη», καθώς πέραν των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι στόχοι, οι μέτοχοί τους αλλά και οι πιστώτριες τράπεζες έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την εξυγίανση τους, εισφέροντας φρέσκο χρήμα στα ταμεία.

    Καταλυτικό ρόλο στην αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος παίζει βεβαίως και η βούληση των τραπεζών να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, καθώς έχουν μείνει πίσω στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των NPL’s, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θεόδωρος Μητράκος από το βήμα του 12ου RED BUSINESS FORUM.

    Στο… παιχνίδι η Lactalis

    Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ο γαλλικός κολοσσός της Lactalis έχει διερευνήσει ήδη τις πιθανότητες εξαγοράς μεγάλης ελληνικής γαλακτοβιομηχανίες, καθώς φέρεται να επιθυμεί να αυξήσει την επιρροή του στην χώρα μας.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο μικροσκόπιό της έχει μπει η ΔΕΛΤΑ, η οποία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει παραμένει ο leader της αγοράς, με ηγετικά μερίδια στις περισσότερες κατηγορίες που δραστηριοποιείται ενώ παράλληλα διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό στη ΜΕΒΓΑΛ, που έχει ισχυρή θέση στη Βόρεια Ελλάδα.

    Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από την ΔΕΛΤΑ. Και αυτό γιατί η Vivartia, ο όμιλος στον οποίο ανήκει αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και όπως επισημαίνει και ο ορκωτός ελεγκτής στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα πρέπει να βρει πειστική λύση που θα τακτοποιεί τα δάνειά της, διαφορετικά δεν θα έχει μέλλον… Για πολλούς η απόσχιση από την Vivartia και η πώληση της ως ξεχωριστή εταιρεία φαντάζει μονόδρομος.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόταση για την εξαγορά της ΔΕΛΤΑ είχε καταθέσει πριν από δυο χρόνια ο όμιλος Τυράς (Όλυμπος, Ροδόπη κα.), η οποία ωστόσο απορρίφθηκε με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει. Πηγές με γνώση της υπόθεσης σημειώνουν πως η πρόταση των αδελφών Σαράντη δεν έγινε δεκτή από τη MIG, καθώς το τίμημα των 200 εκατ. ευρώ περίπου ήταν κατώτερο των προσδοκιών και της πραγματικής αξίας της εταιρείας.

    Με το «όπλο ανά χείρας» η Granarolo 

    «Έτοιμη για όλα» είναι και η Granarolo. Ο ιταλικός κολοσσός στο χώρο των γαλακτοκομικών μετά την “συμμαχία” με την Optima του Στέφανου Παντελιάδη δεν αποκλείει την εξαγορά τοπικής μονάδας. Οι Ιταλοί, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να πρωταγωνιστήσουν στην ελληνική αγορά περιμένουν και τις εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, όπου εκτιμάται ότι θα προκύψουν αρκετές ευκαιρίες.

    Η ελληνική αγορά γαλακτοκομικών παρά την μείωση της κατανάλωσης παραμένει ζωντανή και μάλιστα με πολλές προοπτικές, αφού η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

    Επιπλέον, διαθέτει δυο μοναδικά προϊόντα που μπορεί να εξαχθούν με επιτυχία στις διεθνείς αγορές. Ο λόγος για το στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο κάνει θραύση στις ΗΠΑ και στις αγορές της Ευρώπης και την φέτα, η οποία παρά τις απομιμήσεις μπορεί με την κατάλληλη στήριξη και ένα ισχυρό δίκτυο διανομής να κατακτήσει ένα αξιόλογο μερίδιο στη διεθνή αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βούτσης: Αν και είχε Survivor, ο Τσακαλώτος έκανε περισσότερη τηλεθέαση από τον Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας: «Είμαστε στο πλευρό του βρετανικού λαού»



    ΣΧΟΛΙΑ