• Business

    SHIPPING FOCUS: Η πρώτη επένδυση της Aegean Marine μετά το «καθεστώς» Γεωργιόπουλου

    Γεωργιόπουλος ναυτιλία

    O επικεφαλής της Gener8 Maritime Πήτερ Γεωργιόπουλος με τη σύζυγο του Κάρα


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Η νέα επένδυση της Aegean Marine

    Η ναυτιλιακή Aegean Marine Petroleum Network προχωράει στην πρώτη της επένδυση μετά την πρόσφατη αποχώρηση του εφοπλιστή Πήτερ Γεωργιόπουλου από το διοικητικό της συμβούλιο. H εταιρεία πρόκειται να επεκταθεί στο λιμάνι της Σαβάνα στην πολιτεία Georgia -το 3ο μεγαλύτερο λιμάνι διαχείρισης container των ΗΠΑ- όπου θα εγκαινιάσει ένα νέο κέντρο εξυπηρέτησης και παροχής καυσίμων. Πρόκειται για μια κίνηση που γίνεται στα πλαίσια της προσπάθειας αναζωογόνησης των εμπορικών της δραστηριοτήτων, μετά από ένα αδύναμο πρώτο τρίμηνο αλλά και την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών από τη διοίκηση.

    Στα ύψη οι παραγγελίες νέων VLCCs

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Οι τοποθετήσεις για την κατασκευή νέων δεξαμενόπλοιων τύπου VLCC κατά τη διάρκεια των 5 πρώτων μηνών του 2017 κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIMCO, έγιναν 27 νέες παραγγελίες VLCCs, παρά τα ανησυχητικά υψηλά επίπεδα του παγκόσμιου διαθέσιμου τονάζ, τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί εδώ και 5 χρόνια.

    Οι χρονοναυλώσεις στηρίζουν τους πλοιοκτήτες panamax

    Η αισιοδοξία στην αγορά των φορτηγών πλοίων τύπου panamax στηρίζεται στο γεγονός ότι συνήφθησαν νέες χρονοναυλώσεις περιόδου το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τη ναυλομεσιτική Alibra Shipping. Τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι το μήνα Ιούνιο καταγράφηκαν 12 συμφωνίες χρονοναύλωσης περιόδου, σε σύγκριση με 7 τον Μάιο. Η Alibra υποστηρίζει μάλιστα ότι οι ναυλωτές αναμένουν αύξηση των τιμών στην spot αγορά μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

    Η Western Bulk μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

    Η Western Bulk Chartering είναι έτοιμη να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες και γι’ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει να αναζητά επικεφαλής ψηφιακής στρατηγικής. Στόχος της εταιρείας είναι να βελτιώσει τις λειτουργικές και εμπορικές της επιδόσεις, ενώ σύμφωνα με τον CEO Jens Ismar, η νέα αυτή θέση θα δώσει σημαντική ώθηση στις προσπάθειες της διοίκησης.

    Αποχωρεί από τη διοίκηση του ομίλου Shun Tak o Stanley Ho

    Ο Κινέζος μεγιστάνας του Μακάο Stanley Ho αποφάσισε στα 95 του χρόνια να αποχωρήσει από την προεδρία του ομίλου Shun Tak Holdings και να παραχωρήσει τη θέση του στην κόρη του Pansy Ho. Ο Stanley Ho ξεκίνησε τον όμιλο Shun Tak, έχοντας ως κύριες δραστηριότητές του τη ναυτιλία και το real estate, το 1961 συνδέοντας το Χονγκ Κονγκ με το Μακάο με τακτική γραμμή φέρι.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Δευτέρα (26/6/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 884 (+14)
    • Baltic Cape Index (BCI): 1005 (+18)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1145 (+7)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 750 (+6)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 454 (+3)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Γεωργιόπουλος: Καταρρέει η μετοχή του κατά 14% μετά το «ναυάγιο» με τον Fredriksen

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα φιλόδοξα σχέδια της Cosco για τον Πειραιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών σε τάνκερ και bulkers τον Μάιο



    ΣΧΟΛΙΑ