• Business

    SHIPPING FOCUS: Αγοράζει kamsarmax με 25 εκ. δολάρια η Scorpio Bulkers

    Emanuele A. Lauro, διευθύνων σύμβουλος της Scorpio ναυτιλία

    Emanuele A. Lauro, διευθύνων σύμβουλος της Scorpio


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Νέο φορτηγό πλοίο για τη Scorpio Bulkers

    H ναυτιλιακή εταιρεία Scorpio Bulkers, ετοιμάζεται να προσθέσει στο στόλο της ένα kamsarmax bulker (χωρητικότητας 81.000-dwt) το οποίο κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στα κινέζικα ναυπηγεία Yangzijiang, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς. Tο φορτηγό πλοίο εφόσον ολοκληρωθεί το deal,, αναμένεται να κοστίσει στην εταιρεια περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια.

    Πλησιάζει το comeback του B.S Patmos

    Στις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται να μπει ξανά σε δρομολόγια το Ε/Γ-Ο/Γ Blue Star Patmos. Το πλοίο της Blue Star Ferries βρίσκεται στα ναυπηγεία της Ελευσίνας από την 21η Σεπτεμβρίου για επισκευές εξαιτίας της προσάραξης του σε ξέρα έξω από το λιμάνι της Ίου στις 30 Αυγούστου. Το πλοίο αναμένεται να μπει στη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Τήνος-Μύκονος, σύμφωνα με τα επίσημα δρομολόγια της Blue Star.

    Εκκενώθηκε φλεγόμενο ro-pax

    Φωτιά ξέσπασε στο Ε/Γ-Ο/Γ Dharma Kencana II (χωρητικότητας 3.600-gt και κατασκευής 1992) στη θάλασσα της Java, στην Ινδονησία. Το πλοίο, το οποίο ανήκει στην Dharma Lautan Utama μετέφερε 119 επιβάτες και 46 αυτοκίνητα. Χάρη στις γρήγορες κινήσεις του πληρώματος το φλεγόμενο πλοίο εκκενώθηκε πλήρως και όλοι οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε διασωστικά πλοία που με τη σειρά τους, τους μετέφεραν στη στεριά.

    Αqua Azzuro για τη Sea Jets

    Σε αλλαγή του ονόματος του πλοίου Κιάρα προχώρησε η ναυτιλιακή εταιρεία Sea Jets συμφερόντων του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου. Το νέο όνομα του Ε/Γ-Ο/Γ θα είναι πλέον  Aqua Azzuro (μπλε νερό). Το εν λόγω πλοίο ήρθε στα ελληνικά νερά το 1991 για λογαριασμό της ΑΝΕΚ και το πρώτο του όνομα ήταν το Κύδων. Πλέον αναμένει να τελειώσουν οι εργασίες μετασκευής του τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά ώστε να αναλάβει τα νέα καθήκοντα που θα του ανατεθούν.

    Πειρατές λήστεψαν ανταλλακτικά από tanker

    Θύμα πειρατείας έπεσε το aframax tanker GP T2 (χωρητικότητας 107.176-dwt και κατασκευής 1997). Το δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Silver Star Ship Management έπλεε βορειοανατολικά της Ινδονησίας όταν πέντε πειρατές εμφανίστηκαν κρατώντας μαχαίρια και αφού έδωσα τον πρώτο μηχανικό του πλοίου έκλεψαν κάποια ανταλλακτικά της μηχανής και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ένα μικρότερο σκάφος και εξαφανίστηκαν. Το tanker συνέχισε κανονικά την πορεία του προς την Κίνα.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Τρίτη  (31/10/2017), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 1522 (-12)
    • Baltic Capesize Index (BCI):  3219 (+2)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1492 (-6)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 1060 (-21)
    • Baltic Handysize Index (BHSI): 679 (-6) 

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα θυγατρική στην… οικογένεια της Star Bulk – Τι επιδιώκει ο Πέτρος Παππάς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Κούστας: Επιστροφή στα κέρδη για την Danaos Shipping

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου



    ΣΧΟΛΙΑ