• Business

    Α. Καρυτινός για PIMCO: «Δεν αλλάζει η στρατηγική για την Πανγαία – Σχεδιάζουμε νέες επενδύσεις»

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ κ. Αριστοτέλης Καρυτινός


    Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να επιφέρει στη στρατηγική ανάπτυξης της Πανγαία ΑΕΕΑΠ, πιθανή εξαγορά της Invel Real Estate από την PIMCO υπογραμμίζει μιλώντας στο mononews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός.

    Ο κ. Καρυτινός, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν το αμερικάνικο Fund να ενδιαφέρεται για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της Invel, επισημαίνει πως οι παραπάνω εξελίξεις δεν αφορούν την Πανγαία, αλλά έναν μέτοχό της και ως εκ τούτου το πλάνο παραμένει ως έχει.

    «Για εμάς δεν αλλάζει κάτι. Δεν έχουμε κάποια αλλαγή σε επίπεδο μετοχικής σχέσης που να αφορά την εταιρεία και την καθημερινότητά της», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Διευκρινίζει δε πως με βάση την υπάρχουσα συμφωνία μετόχων η Εθνική Τράπεζα παρότι συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό (32,66%) και η Invel με 65,49% στην Πανγαία, θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της μέχρι το τέλος του 2018 εκτός και αν στο μεταξύ το ποσοστό της πέσει κάτω από το 20%.

    Από την άλλη πλευρά, τα πράγματα αλλάζουν στην περίπτωση που η τράπεζα αποφασίσει να πουλήσει μέρος ή και ολόκληρη της συμμετοχή της. Μέχρι στιγμής πάντως, όπως λέει ο κ. Καρυτινός, για αυτό το θέμα δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις από την πλευρά της τράπεζας.

    «Στόχος η άντληση νέων κεφαλαίων»

    Στην παρούσα φάση, στόχος της Πανγαία ΑΕΕΑΠ είναι η άντληση κεφαλαίων για να συνεχίσει να επενδύει στην ελληνική αγορά ακινήτων.

    Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφοροι τρόποι για να ενισχυθεί η ρευστότητα της εταιρείας, μεταξύ των οποίων η έκδοση ομολόγου μέσα από την ειδική πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    «Βεβαίως και μας έχει απασχολήσει η έκδοση ομολόγου μέσω του ΧΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι μέσα στις εναλλακτικές που εξετάζουμε», αναφέρει και προσθέτει πως «τα ομόλογα αυτά φαίνεται να λειτουργούν καλά και να έχουν καλό pricing».

    Την ίδια στιγμή, κανονικά συνεχίζονται και οι προσπάθειες για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ έως 250 εκατ. ευρώ.

    Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, υπολογίζεται πως μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη και μέσα στο 2017. Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για την χρονική στιγμή και το ύψος της ΑΜΚ θα λάβουν οι μέτοχοι.

    Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν πάντως οι γενικότερες συνθήκες της οικονομίας, καθώς όπως λέει το στέλεχος της Πανγαία ΑΕΕΑΠ «όσο καλύτερη γίνεται η κατάσταση και αποκαθίσταται το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, τόσο πιο εύκολη γίνεται η προσπάθεια μας να σηκώσει νέα κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους αλλά και να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές».

    Ο κ. Καρυτινός εύχεται να διατηρηθεί η ηρεμία που παρατηρείται τελευταία και τα επόμενα δυο εξάμηνα και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, ώστε δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσει η εταιρεία στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

    «Βλέπουμε πολλά projects παράλληλα»

    Όσον αφορά στον επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας, μετά την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017 εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μερικές ακόμη μέχρι το τέλος του 2017.

    Στο στόχαστρό της βρίσκονται πολλά projects από διάφορους τομείς του real estate που αφορούν μεταξύ άλλων ξενοδοχεία πόλης, γραφεία και καταστήματα, κάποια εκ των οποίων αναμένεται να τελεσφορήσουν.

    «Κοιτάμε μια σειρά από εναλλακτικές επενδύσεις. Κάποιες είναι πιο προχωρημένες κάποιες λιγότερο. Ποιο θα προκύψει πρώτο δεν το ξέρω», υπογραμμίζει ο κ. Καρυτινός.

    Κλείνοντας δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την ανάκαμψη που παρουσιάζει η αγορά παρά τα προβλήματα με την γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία, η οποία εύχεται να συνεχισθεί για το καλό της χώρας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H Εθνική Πανγαία στο πλευρό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πόλεμο» ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών με το «Nammos»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιβάν Σαββίδης: Πούλησε το 19,63% του Mega στην κυπριακή εταιρεία Elenovo



    ΣΧΟΛΙΑ