• Business

    Γιατί η Goldman Sachs πουλάει επιθετικά μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο

    Goldman Sachs

    Goldman Sachs


    H Goldman Sachs φημολογείται ότι έκανε την διαφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς φαίνεται ότι προχώρησε σε επιθετικές πωλήσεις μετοχών της Εθνικής Τράπεζας η οποία υποχώρησε πέριξ του 6,45%. Το κλίμα είναι αρνητικό καθώς η αξιολόγηση δεν θα κλείσει έγκαιρα από την στιγμή μάλιστα που έχει βρει το ελληνικό δημόσιο τα 7 δισεκ. για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου του 2017. Είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει ούτε στις 7 Απριλίου και πλέον όλα μετατίθενται για τις 22 Μαΐου με πιθανότητα ούτε τότε να υπάρξει συμφωνία καθώς…  ΔΝΤ και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποκλείεται να υλοποιηθούν εντός του καλοκαιριού.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες υποκύπτοντας στις πιέσεις ιδίως του τραπεζικού κλάδου, αν και αρκετές δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές κατέβαλαν αξιοσημείωτες προσπάθειες να προσφέρουν στήριξη στον γενικό δείκτη. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 644,12 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 74,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,68 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,09%, στις 1.719,45 μονάδες, ενώ στο -1,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 815,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,86% στις 723,32 μονάδες.

    Η νευρικότητα και η μεταβλητότητα ήταν οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές στη σημερινή συνεδρίαση, κατά την οποία την προσοχή μονοπώλησαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις σήμερα. Μάλιστα, στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Εθνικής, η οποία όχι μόνο σημείωσε σημαντικές απώλειες, αλλά και διακίνησε σχεδόν το ήμισυ του σημερινού όγκου της αγοράς.

    Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε  με απώλειες 6,45%, με τις ΔΕΗ και Grivalia να ακολουθούν σημειώνοντας πτώση 2,94% και 2,51% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα Πειραιώς, Βιοχαλκο και Aegean, ενώ ήπια πτωτικά έκλεσαν οι Τιτάν, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ.

    Στον αντίποδα, η Motor Oil με το +3,03% που κατέγραψε και η ΕΕΕ με το δικό της +2,14% παρείχαν στήριξη στον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Folli Follie, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Alpha Bank και ΟΠΑΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ