• Business

    «Θαύμα» 450,3 εκατ. δολαρίων για τον «Salvator Mundi» του Ντα Βίντσι! Η δημοπρασία που θα μείνει στην Ιστορία…

    • NewsRoom


    «Ιησούς Χριστός!»

    Αυτή ήταν η αντίδραση του Λάρι Γκαγκοσιάν, ενός από τους μεγαλύτερους εμπόρους τέχνης στον κόσμο, όταν άκουσε την αστρονομική τιμή στην οποία πωλήθηκε το έργο «Salvator Mundi» ή ο «Χριστός» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

    Ο πίνακας, που είχε χαθεί και ξαναβρέθηκε, κατέρριψε κάθε ιστορικό ρεκόρ στη δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, όταν, μετά από μεγάλη μάχη προσφορών, κατοχυρώθηκε στην τιμή των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η μάχη για την απόκτησή του κράτησε 19 ολόκληρα λεπτά, με τη μία προσφορά να διαδέχεται την άλλη, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αφού κανένα έργο τέχνης, ποτέ στην ιστορία, δεν έχει πουληθεί σε τέτοια τιμή. Συγκριτικά, το ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2015, όταν δημοπρατήθηκε έργο του Πάμπλο Πικάσο, ήταν 179,4 εκατ. δολάρια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηλικίας 500 ετών «Salvator Mundi» του Ντα Βίντσι αναμενόταν να πιάσει μέχρι 100 εκατ. ευρώ, η δε δημοπρασία συγκέντρωσε πλήθος εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων, όπως ο Στιβ Κοέν της Point72 Asset Management, ο Τομ Χιλ της Blackstone Group LP, αλλά και ο δαιμόνιος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Ελι Μπρόαντ, ο μοναδικός άνθρωπος που έχει δημιουργήσει δύο εταιρείες της κλάσης του Fortune 500 σε διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ