• Business

    Drewry: Υπό πίεση και το 2018 οι τιμές στην αγορά του LNG


    Υπό πίεση θα παραμείνουν οι τιμές spot για πλοία LNG για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα, προτού αρχίσουν να χαλαρώνουν από το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Drewry.

    Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η Drewry επισημαίνει πως οι τιμές spot ανατολικά του Σουέζ για σύγχρονα πλοία LNG ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα 33.000 δολάρια ημερησίως κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους, καταγράφοντας άνοδο 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. “Αν και οι τρέχουσες τιμές spot είναι επαρκείς για να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη που είναι περίπου στα 15.000 δολάρια ημερησίως, παραμένουν κάτω από το σημείο εξισορρόπησης, που κυμαίνεται μεταξύ 45.000 και 60.000 δολαρίων ημερησίως”, παρατηρεί η εταιρεία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Drewry, “οι πλοιοκτήτες με σημαντική έκθεση στην αγορά spot αντιμετωπίζουν διαρκείς προκλήσεις, καθώς η Drewry αναμένει ότι η πίεση στην αγορά των μεταφορών θα συνεχιστεί το 2018 λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του στόλου”.

    Πάντως, ο ναυτιλιακός αναλυτής Shresth Sharma σημειώνει ότι το 2019 η αύξηση του στόλου θα περιοριστεί στο 4%, έναντι 10% το 2017 και το 2018, κι έτσι μακροπρόθεσμα η Drewry παραμένει bullish για την αγορά του LNG.

    Η Drewry αναμένει επίσης μία υγιή αύξηση των εμπορικών όγκων το 2019 αι το 2020, άνω του 6%, ξεχωρίζοντας ως περιοχές με ιδιαίτερη δυναμική το Πακιστάν, την Ταϊλάνδη, το Μπανγκλαντές, τις Φιλιππίνες και τη Μιανμάρ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μόνο από τις πέντε αυτές χώρες και την αύξηση των εισαγωγών τους μπορεί το 2020 να έχει δημιουργηθεί ζήτηση για 25 με 30 πλοία LNG.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απώλειες για τα τάνκερ αργού βλέπει και το 2018 η Evercore

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Γεωργιόπουλος: Golden deal για τον εφοπλιστή – Πουλάει VLCC για 53 εκατ. δολ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρόμος εν πλω για φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων



    ΣΧΟΛΙΑ