• Business

    Πηγές Σκλαβενίτη: «Εθνικό στοίχημα η επιτυχία της Μαρινόπουλος»


    Η εξυγίανση της Μαρινόπουλος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μικροσκόπιο της αγοράς. Αμέτρητα άρθρα και εκτιμήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, με κοινό παρανομαστή το ερώτημα εάν το εγχείρημα θα πετύχει.

    Έξι μήνες μετά την ανάληψη της σκυτάλης από την Σκλαβενίτης, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο.

    Αφορμή στάθηκαν μια σειρά από πληροφορίες που θέλουν την προσπάθεια να έχει εκτροχιαστεί και να εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, από την συρρίκνωση του δικτύου μέχρι την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, προκειμένου να επανέλθει «εντός τροχιάς».

    Τις φήμες πυροδότησαν οι μειώσεις μισθών που ανακοίνωσε η εταιρεία πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά και η απόφασή της να συγχωνεύσει τις δραστηριότητές της.

    Τι ισχύει απ’ όλα αυτά; Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το μέλλον της προσπάθειας; Πηγές της Σκλαβενίτης μιλούν στο mononews.gr για όλα τα παραπάνω και παράλληλα δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη μέρα του ομίλου.

    Οι συνομιλητές μας, ξεκαθαρίζουν εξ αρχής ότι το εγχείρημα προχωράει κανονικά και βάση σχεδίου. Όπως λένε, σε αντίθεση με όσα ακούγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα, η προσπάθεια κινείται εντός των στόχων -αν και αποφεύγουν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα νούμερα- και χαρακτηρίζουν κακόβουλες τις πληροφορίες που διακινούνται στην αγορά για την ύπαρξη προβλημάτων.

    Τα νούμερα, σημειώνουν, ανεβαίνουν διαρκώς και παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες αλυσίδες που θέλουν να κρατήσουν τους πελάτες που κέρδισαν από την κατάρρευση του Μαρινόπουλου, η αλυσίδα καταφέρνει μήνα με τον μήνα να προσελκύει περισσότερους καταναλωτές, «αλλού περισσότερο, και αλλού λιγότερο».

    Ικανοποίηση υπάρχει και για την διαδικασία ενσωμάτωσης των καταστημάτων της πρώην Μαρινόπουλος, με αρκετά σημεία να έχουν ανακαινισθεί ήδη και να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Τα υπερμάρκετ, μάλιστα, έχουν ανακαινισθεί στο σύνολό τους και νέες υπηρεσίες αναμένεται να προστεθούν στους χώρους τους το επόμενο διάστημα, όπως καφετέριες, εστιατόρια, παιδότοποι, κα.

    Προκειμένου να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην όλη προσπάθεια σχεδιάζεται για πρώτη φορά στα χρονικά της εταιρείας να γίνει διαφήμιση. Η ενέργεια, όπως διευκρινίζουν οι συνομιλητές μας, θα αφορά αποκλειστικά τις πόλεις της επαρχίας και όχι την Αθήνα και μόνο το ραδιόφωνο, όχι την τηλεόραση. Για την μικρή οθόνη, λένε, δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη απόφαση…

    Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι παραδέχονται πως η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Άλλωστε ποτέ δεν ισχυρίστηκαν κάτι τέτοιο. Γνώριζαν πολύ καλά ότι η αναλάμβαναν ένα δύσκολο εγχείρημα.

    Αυτό δεν σημαίνει πως η οικογένεια Σκλαβενίτη έχει μετανιώσει για την απόφασή της. Τουναντίον, ακόμη και να γύρναγε πίσω ο χρόνος, υπογραμμίζουν πως η οικογένεια θα έπαιρνε και πάλι την ίδια απόφαση. «Θεώρησαν καθήκον τους να σώσουν δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας και να στηρίξουν τη χώρα σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    «Καμία επαφή με ξένο επενδυτή»

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στο θέμα της χρηματοδότησης, διευκρινίζοντας πως το εγχείρημα δεν έλαβε κανένα νέο δάνειο το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δηλώνουν πως δεν πρόκειται να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.

    Για το θέμα της εξόφλησης των προμηθευτών, σημειώνουν πως όλοι πληρώνονται στην ώρα τους και βάση των όρων που έχουν συμφωνηθεί (σε ένα εύρος μεταξύ 90 και 100 ημερών), προσθέτοντας πως «δεν έχει αλλάξει κάτι στην πιστωτική πολιτική του ομίλου».

    «Οι προμηθευτές στήριξαν την προσπάθεια και εξακολουθούν να την βλέπουν πολύ θετικά, αφού αντιλαμβάνονται πως η επαναλειτουργία του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος είναι προς το συμφέρον όλων». Ήδη, όπως λένε, ένα μεγάλο κομμάτι του τζίρου που είχε χαθεί εντελώς από την αγορά έχει ανακτηθεί, δίνοντας ζωή στο λιανεμπόριο.

    Οι συνομιλητές μας δεν διστάζουν να απαντήσουν και για τις μειώσεις μισθών που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, τονίζοντας πως αφορούν μόλις 15 υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Μαρινόπουλος που πληρώνονταν αδρά και οι αρμοδιότητές τους καλύπτονταν ήδη από υφιστάμενους υπαλλήλους της Σκλαβενίτης ενώ σημειώνουν πως ήταν επιβεβλημένες και για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, παλαιών και νέων.

    Ειδική μνεία κάνουν και στις επαφές που φέρεται να έχει η ηγετική ομάδα της Σκλαβενίτης με ξένο λιανέμπορο, λέγοντας πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ούτε με τον συγκεκριμένο αλλά ούτε και με κανέναν άλλο, και πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για πώληση της επιχείρησης.

    «Θα κριθούμε στο τέλος του 2018»

    Το μεγάλο στοίχημα τώρα, όπως λένε, είναι στην συγχώνευση της Ι.&Σ. Σκλαβενίτης με τις Ελληνικές Υπεραγορές, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περικοπών στους μισθούς των στελεχών και όχι των απλών εργαζομένων ενώ δεν τίθεται θέμα απολύσεων.

     «Δεν κάναμε και ούτε κάνουμε απολύσεις. Από την στιγμή που αναλάβαμε έχουμε προσλάβει περίπου 1.000 εργαζόμενους στα καταστήματα της πρώην Μαρινόπουλος που ήταν υποστελεχωμένα», σημειώνουν.

    Ζητούμενο, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είναι πόσο γρήγορα θα ανακτηθούν οι τζίροι του Μαρινόπουλου, ένα δηλαδή θα είναι στο τέλος του 2018 ή το 2019, αλλά η δημιουργία μιας βιώσιμης και κερδοφόρας επιχείρησης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι οι εφήμερες εντυπώσεις, που σβήσουν όπως τα πυροτεχνήματα.

    Η επιτυχία, όπως λένε, δεν μπορεί να έρθει από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά χρειάζεται χρόνος.

    «Θα κριθούμε στο τέλος του 2018. Μην ξεχνάτε πως τα μαγαζιά του Μαρινόπουλου είχαν κλείσει», απαντούν σε όσους εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την επιτυχία του εγχειρήματος ενώ κλείνουν λέγοντας πως το στοίχημα που έχει αναλάβει η οικογένεια Σκλαβενίτη δεν είναι προσωπικό, αλλά εθνικό!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιτόκιο 7,25% για μη ρυθμισμένες οφειλές της ΔΕΗ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδρέας Βγενόπουλος: Συνεχίζεται η μάχη των κληρονόμων για την περιουσία του



    ΣΧΟΛΙΑ