• Business

    Αυτοψία στην Abbvie: Είδαμε με τα μάτια μας πώς είναι να δουλεύεις στην «ελληνική Google»

    Ο κήπος- Ζεν της εταιρίας


    Η είδηση ότι η εταιρία Abbvie, αναδείχθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά «Best place to work» (καλύτερο εργασιακό περιβάλλον) δημιουργεί ερωτηματικά. Ερωτηματικά, ως προς το τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα της κρίσης. Μια επίσκεψη στα γραφεία της, ωστόσο, ήταν αρκετή για να διαπιστώσουμε ότι το άριστο εργασιακό περιβάλλον δεν είναι ουτοπία. Υπάρχει ανάμεσά μας και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί έχουν κάθε λόγο για να είναι ευχαριστημένοι.

    Η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie κατέκτησε για άλλη μία φορά την πρώτη θέση στα αποτελέσματα του διαγωνισμού «Best Place to Work 2017». Μετά την πρώτη θέση του 2015 και τη δεύτερη θέση του 2016 (με ισοβαθμία με τον πρώτο), βρέθηκε και πάλι στην κορυφή της κατηγορίας των 50-250 εργαζομένων. Κι αυτό, όπως διαπιστώνουμε εκ των υστέρων, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου τυχαίο. 

    0248

    0306

    Φτάνουμε εκεί λίγο πριν τις 10 το πρωί. Αναμφίβολα η πρώτη εικόνα των γραφείων εντυπωσιάζει. «Ελληνική Google» έχει χαρακτηριστεί, άλλωστε. Open space χώροι, καλαίσθητοι, με ένα μικρό κήπο στη μέση, με τρεχούμενα νερά, κούνια και άνετους καναπέδες. Zen το αποκαλούν οι εργαζόμενοι. «Ακόμα και ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι σε open space χώρο» μας τονίζει ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της AbbVie, κ. Θωμάς Κούγκουλος, «έτσι σηματοδοτούμε τη διαφάνεια της εταιρείας και την ειλικρίνεια των μεταξύ μας σχέσεων», συμπληρώνει.

    Γύρω στις 10 υπάρχει κινητικότητα στην κουζίνα. Η εταιρεία προσφέρει πρωινό κάθε μέρα στους εργαζόμενους. «Δεν το θεωρούμε πλέον παροχή αλλά μια ευκαιρία να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με κουβέντα με τους συναδέλφους μας, είτε για εργασιακά είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα», μας λέει ένας εργαζόμενος της AbbVie. Κάποιοι άλλοι έρχονται με μικρή καθυστέρηση, καθώς «άργησε λίγο να τελειώσει το μάθημα Γαλλικών», μιας και η εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα εκμάθησης ή τελειοποίησης ξένων γλωσσών.

    Abbvie

    Abbvie

    Η μέρα ξεκινά, διάφορες ομάδες εργαζομένων μαζεύονται για meetings. Μπαίνουμε τυχαία σε ένα από αυτά. Άνθρωποι από διαφορετικά τμήματα, με διαφορετικές λειτουργίες και ρόλους συζητούν εταιρικά θέματα, ομαδικά εγκρίνουν ή απορρίπτουν ιδέες.

    Συνεχίζουμε τη συζήτησή μας με τον κ. Κούγκουλο, ο οποίος μας αναφέρει πως οι εργαζόμενοι μπορούν να δηλώσουν στον προϊστάμενό τους πως θα εργαστούν από το σπίτι και δεν θα έρθουν στην εταιρεία (!) «Πόσες φορές το μήνα»; είναι η εύλογη απορία μας. «Δεν υπάρχει περιορισμός», μας εξηγεί ο κ. Κούγκουλος, «ο καθένας μπορεί να το κάνει όσο κρίνει ότι είναι αναγκαίο. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Επιπλέον κάποιος που – για παράδειγμα – έχει μία συνάντηση κάπου μακριά, μπορεί να μην επιστρέψει στην εταιρεία αλλά να συνεχίζει την εργασία του από κάποιον εξωτερικό χώρο».

    0218

    IMG_0865

    Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie είναι ο κ. Άκης Απστολίδης, ο οποίος είναι παράλληλα και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Για όλους τους εργαζόμενους είναι ο «Άκης», μιας και έχει ζητήσει να του απευθύνονται με το μικρό του όνομα και στον ενικό. «Στην αρχή ήταν αδύνατο να το κάνω, πάντα μου έβγαινε πληθυντικός, αλλά σιγά σιγά το συνήθισα», μας λέει μία εργαζόμενη, η οποία συμπληρώνει πως «όταν μας χρειάζεται, έρχεται αυτός να μας βρει, δεν μας καλεί στο γραφείο του και αυτό έχει τη σημασία του, δείχνει την απλότητά του».

    Καλά όλα αυτά, θα σκεφτεί κανείς αλλά από παροχές;

    «Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε μειώσεις μισθών μέσα στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, προσπαθούμε να κρατούμε ψηλά το επίπεδο μισθολογικών και μη παροχών, ως μια έμπρακτη απόδειξη αναγνώρισης της ποιοτικής δουλειάς που γίνεται. Πέρα από τα τυπικά, οι εργαζόμενοι της AbbVie λαμβάνουν επίδομα για παιδικό σταθμό, δωροεπιταγή τα Χριστούγεννα για κάθε τους παιδί, ένα μισθό δώρο αν παντρευτούν. Έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στη μητρότητα, γι’ αυτό επιδοτούμε οι ίδιοι το επιπλέον διάστημα της άδειας εγκυμοσύνης, ενώ για να διευκολύνουμε τη νέα μητέρα, έχουμε διαμορφώσει ειδικό χώρο θηλασμού και αποθήκευσης του μητρικού γάλατος στο ιατρείο της εταιρείας», απαντά ο κ. Κούγκουλος.

    abbvie

    Φεύγοντας το απόγευμα από τα γραφεία της AbbVie είχαμε πάρει όλες τις απαντήσεις στα αρχικά ερωτήματά μας. Γνωρίζαμε, πλέον, καλά γιατί οι εργαζόμενοι εκεί νιώθουν περήφανοι για την εταιρεία τους, γιατί είναι τόσο ικανοποιημένοι από τις εργασιακές συνθήκες και γιατί με την ψήφο τους την ανέδειξαν για 3η συνεχόμενη χρονιά Best Place to Work. Όμως ένα νέο ερώτημα μας ταλανίζει: Μήπως να στείλουμε κι εμείς βιογραφικό;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σουηδία: Προβληματικό το εργασιακό 6ωρο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνδυνος εξ΄ανατολών… για τον ελληνικό τουρισμό!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όμιλος ΥΓΕΙΑ: Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρδιάς σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνώς στάνταρ



    ΣΧΟΛΙΑ