• Business

    Εξωδικαστικός για χρέη 20.000 έως 50.000 ευρώ. Ποιες είναι οι πιθανότερες λύσεις


    Η χθεσινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων και του υπουργείου Οικονομίας άφησε πίσω της ένα “αγκάθι” που αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, και ειδικότερα τη διαμόρφωση του πλαισίου για την αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, το οποίο για την ώρα παραμένει ανύπαρκτο.

    Για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση την Πέμπτη, στην οποία αυτή τη φορά θα συμμετάσχουν και οι τράπεζες, προκειμένου να βρεθεί μία λύση και να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, αφού η πρόταση των τραπεζών μάλλον δεν θα ικανοποιήσει την πλευρά του Δημοσίου

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση με την οποία θα προσέλθουν οι τράπεζες για το θέμα αυτό στη συνάντηση είναι να προβλέπεται “κούρεμα” των τόκων του τελευταίου εξαμήνου, οι οποίοι δεν εξυπηρετήθηκαν και κεφαλαιοποιήθηκαν, και άρα ξανατοκίστηκαν, και καταβολή του υπολοίπου ποσού σε 120 δόσεις.

    Το πρόβλημα είναι ότι το Δημόσιο, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, αρνείται οποιοδήποτε τυποποιημένο “κούρεμα” οφειλών και ρύθμιση οφειλής, εάν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία. Επομένως, για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει η μία από τις δύο πλευρές να κάνει πίσω, καθώς αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι κάποια άλλη πρόταση.

    Πάντως, θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι κατά το χθεσινό… test drive των θεσμών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν προέκυψε κάποιο άλλο ζήτημα, κι έτσι, άπαξ και λυθεί και η εκκρεμότητα για τα χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, θα είναι ανοιχτός ο δρόμος για την πλήρη ενεργοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να είναι όλα στη θέση τους εν όψει του Οκτωβρίου, που αναμένεται να είναι ο μήνας με τις περισσότερες αιτήσεις υπαγωγής στον μηχανισμό.

    Ήδη μάλιστα, οι θεσμοί ενημερώθηκαν χθες ότι στις αρχές Οκτωβρίου η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού θα συγχρονιστεί με το Τaxisnet, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα όλα τα στοιχεία της εφορίας, και οι τράπεζες με τη σειρά τους θα προσθέσουν τα δικά τους στοιχεία, καθιστώντας πληρέστερη και αποτελεσματικότερη τη λειτουργία του μηχανισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το Μαξίμου ετοιμάζει νέες «ιταλικές φιέστες», ενώ η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση ξεκινά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κωλοτούμπα» Σταθάκη για Eldorado: Σήμερα ή αύριο η αδειοδότηση για την Ολυμπιάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ασταμάτητος ο Πολάκης κατά της Eldorado: Ουρλιάξτε όσο θέλετε…



    ΣΧΟΛΙΑ