• Business

    Οι εφοριακοί θύμωσαν: Ξεκινούν ελέγχους σε όσους έχουν μικρό εισόδημα

    φορολογικές δηλώσεις


    Ούτε και οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα θα γλιτώσουν από τους φοροελέγχους, οι οποίοι κλιμακώνονται προκειμένου η Εφορία να εισπράξει ό,τι παραπάνω μπορεί, με τη βοήθεια της… τεχνολογίας.

    Αυτή τη φορά στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι φορολογούμενοι που, αν και δηλώνουν σταθερά χαμηλά εισοδήματα, διαθέτουν ακίνητα σημαντικής αξίας, είτε κατοικούν σε αυτά, είτε τα εκμισθώνουν, είτε απλά τα έχουν στο όνομά τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε φορολογούμενους που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλής παραβατικότητας, και κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Για να ελέγξουν τα στοιχεία αυτά οι, εφοριακοί θα αξιοποιήσουν μία νέα εφαρμογή που πρόκειται να αναπτυχθεί στο νέο Taxisnet και θα διασταυρώνει το ετήσιο εισόδημα που δηλώνει ο κάθε φορολογούμενος με την αξία της ακίνητης περιουσίας που κατέχει, προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις όπου φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα φαίνονται να διαθέτουν δυσανάλογα μεγάλη ακίνητη περιουσία.

    Σε αυτούς τους “ύποπτους” φορολογούμενους θα χτυπήσουν… καμπανάκια και σε βάρος τους θα εκδοθούν εντολές φορολογικού ελέγχου, που θα αφορούν είτε σε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας (υπολογίζοντας το πραγματικό τους εισόδημα με βάση τις δαπάνες που πραγματοποιούν, και επιβάλλοντας πρόστιμα και πρόσθετους φόρους όταν διαπιστώνεται απόκλιση με το δηλωθέν εισόδημά τους), είτε σε πόθεν έσχες για το πώς απέκτησαν τα ακίνητά τους, αναζητώντας το πραγματικό τίμημα με το οποίο έγιναν οι συναλλαγές με άνοιγμα των λογαριασμών του αγοραστή, αλλά και του πωλητή.

    Με τον τρόπο αυτό στην ΑΑΔΕ θεωρούν πως θα μπορέσουν να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή που περνάει κάτω από τα “ραντάρ” των φοροελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι εύλογα επικεντρώνονται περισσότερο στα μεγάλα εισοδήματα, όμως φαίνεται πως και σε αυτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα υπάρχει αρκετό “ψωμί”…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προς «double play» με φυσικό αέριο και ρεύμα η ΔΕΗ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπλές εισφορές το νέο έτος για 200.000 επαγγελματίες-Ποιοι θα πληρώσουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στις 50 πιο ενδιαφέρουσες εταιρείες παγκοσμίως η Motor Oil



    ΣΧΟΛΙΑ