• Business

    Νέο χτύπημα στην Τουρκία από την UBS: Μείνετε μακριά από την λίρα και τις μετοχές

    • NewsRoom

    Sergio Ermotti . CEO UBS


    Νέο επενδυτικό χτύπημα δέχτηκε η Τουρκία αυτή την φορά απο την Ελβετική Τράπεζα UBS. Στελέχη και αναλυτές της Ελβετικής Τράπεζας αναφέροπυν οτι “Μπορεί από τεχνική άποψη τα τουρκικά assets να φαίνονται φθηνά, ωστόσο η UBS σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν συστήνει τοποθετήσεις σε αυτά προς τους επενδυτές, καθώς δεν υπάρχουν θετικοί καταλύτες και η αβεβαιότητα γύρω από τη χώρα είναι και θα παραμείνει μεγάλη και σε περίπτωση που υπάρξει ράλι ανακούφισης αυτό δεν θα είναι διατηρήσιμο.

    Σε πρόσφατο ταξίδι της στην Τουρκία, η UBS πραγματοποίησε συναντήσεις με την κυβέρνηση, με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, τις τράπεζες και με το ΔΝΤ και όπως αποκαλύπτει, οι προοπτικές τόσο για τη χώρα όσο και για τα τουρκικά assets δεν είναι καθόλου αισιόδοξες.

    Δεδομένων των μεγαλύτερων προκλήσεων στο παγκόσμιο περιβάλλον καθώς και την εσωτερική πολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα, τα τουρκικά assets έχουν σημειώσει ισχυρό sell-off φέτος. Οι αποτιμήσεις είναι πλέον φθηνότερες και οι επενδυτές δεν έχουν μεγάλες θέσεις, ωστόσο σύμφωνα με την UBS, δεν υπάρχει προοπτική για ανάκαμψη και ράλι, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Αντίθετα, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για περαιτέρω πιέσεις. Η αντιστροφή των πολιτικών είναι απίθανη και υπάρχουν λίγα σημάδια ότι οι προσεχείς εκλογές θα οδηγήσουν στην εξάλειψη της αβεβαιότητας, όπως τονίζει.

    Έτσι, η UBS διατηρεί την ουδέτερη στάση της απέναντι στην τουρκική λίρα και τις μετοχές της Τουρκίας και συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξωτερικές συνθήκες χρηματοδότησης, το μείγμα μακροοικονομικών πολιτικών της Τουρκίας, τις εξελίξεις γύρω από τις εκλογές του Ιουνίου, την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και άλλες πολιτικές και πολιτικές γεωπολιτικές εξελίξεις.

    Το ταξίδι της στην Τουρκία, όπως τονίζει, επιβεβαίωσε την άποψή της ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες στη χώρα θα επιμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμένουν οι αγορές και η επανάληψη της περσινής εντυπωσιακής ανάπτυξης που άγγιξε το 7,9% είναι εξαιρετικά απίθανη, δεδομένων των ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας, της επιδείνωσης του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών και των τεραστίων εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών. Αυτά, σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου και τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στα assets της χώρας.

    Η λίρα έχει υποχωρήσει 14% έναντι του δολαρίου, οι τουρκικές μετοχές έχουν σημειώσει βουτιά 10% και τα spreads στα τουρκικά ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στις 370 μονάδες βάσης. Μπορεί από τεχνική άποψη τα τουρκικά assets να φαίνονται φθηνά, ωστόσο η UBS σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν συστήνει τοποθετήσεις σε αυτά προς τους επενδυτές, καθώς δεν υπάρχουν θετικοί καταλύτες και η αβεβαιότητα γύρω από τη χώρα είναι και θα παραμείνει μεγάλη και σε περίπτωση που υπάρξει ράλι ανακούφισης αυτό δεν θα είναι διατηρήσιμο. Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες γύρω από τον τουρκικό τραπεζικό κλάδο σχετικά με την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, δεν φαίνεται να υποχωρούν.



    ΣΧΟΛΙΑ