• Business

    Νέες εξελίξεις στην «Ελλάκτωρ»: Ποια είναι η διεθνής συμβουλευτική εταιρεία που προτείνει στα Funds να ψηφίσουν Καλλιτσάντση

    • NewsRoom
    A. Καλλιτσάντσης. Πρόεδρος Ελλάκτωρ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Διευθύνων σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Ενώ η κρίσιμη Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουλίου μπαίνει στην τελική της ευθεία, η πλευρά Καλλιτσάντση φαίνεται ότι βρίσκεται, διακριτά πλέον, στη θέση του οδηγού των εξελίξεων για την «επόμενη μέρα» στο «Ελλάκτορα». Πέρα από τις διαδοχικές αγορές, που δίνουν τη μετοχική πρωτοκαθεδρία με ένα ποσοστό που αγγίζει τώρα το 27,3%, οι αδελφοί Καλλιτσάντση οι οποίοι ηγούνται της πρωτοβουλίας για την αλλαγή στον επιχειρηματικό όμιλο, αποκτούν άλλο ένα σημαντικό έρεισμα: Η Glass Lewis, που είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς μετόχους, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ψηφοφοριών σε Γενικές Συνελεύσεις, τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας CHANGE4ELLAKTOR. Δημοσιοποιώντας έκθεσή της, η οποία συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στην πλευρά Καλλιτσάντση.

    Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο στο όλο σκηνικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τέτοιου είδους εταιρείες αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα διεθνών Fund τα οποία και συμβουλεύουν. Συνήθως τα Funds ενστερνίζονται τις απόψεις των συμβούλων τους, για βέλτιστη λύση που καλούνται να επιλέξουν, σε ζητήματα που τίθενται σε γενικές συνελεύσεις. Στην περίπτωση της «Ελλάκτωρ» τα διεθνή χαρτοφυλάκια ελέγχουν συνολικά περί το 25%. Ποσοστό σαφώς σημαντικό και ικανό να κρίνει τον νικητή της μεγάλης μάχης στον ελληνικό όμιλο.

    Παραμένει άγνωστο ποια Funds είναι στο πελατολόγιο της Glass Lewis, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι η γνώμη της έχει σημαντικό ειδικό βάρος.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση που εξέδωσε προς όλους τους πελάτες της, η Glass Lewis συστήνει την υπερψήφιση όλων των προτάσεων Καλλιτσάντση από τους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην προσεχή Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουλίου.

    Αυτή είναι η δεύτερη θετική σύσταση που εκδίδει η GlassLewis, καθώς η εταιρεία επανεξέτασε τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σε συνέχεια της συγκεκριμενοποίησης των προτάσεων του Μπόμπολα για την αντικατάσταση στο Δ.Σ. των Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση από τους Κώστα Ανδρεόπουλο και Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, διατηρώντας τη θετική σύστασή της για τις προτάσεις της πλευράς Καλλιτσάντση και καλώντας τους πελάτες της να καταψηφίσουν τις προτάσεις της πλευράς Μπόμπολα.

    Μάλιστα στην έκθεσή της η Glass Lewis σημειώνει πως στις 21 Ιουνίου πραγματοποίησε δύο διαφορετικές τηλεδιασκέψεις τόσο με τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας CHANGE4ELLAKTOR (εννοεί την πλευρά Καλλιτσάντση) όσο και με τους εκπροσώπους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (εννοεί την πλευρά Μπόμπολα), προκειμένου αμφότεροι να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για τις προτάσεις τους σχετικά με την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου.

    Επιπλέον, η GlassLewis στη σύστασή της έχει λάβει υπόψη και τις παραιτήσεις των τριών μελών του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις 9 Ιουλίου (Μαρία Μπόμπολα, Δ. Χατζηγρηγοριάδης, Γ.Τζιβέλης), αλλά και την αντικατάστασή τους στις 13 Ιουλίου από τους κ.κ. Χρήστο Γκλαβάνη και Μάρκ Ραχωβίδη καθώς και από την κυρία Παναγιώτα Ιπλιξιάν, και παρόλα αυτά εμμένει στην άποψή τους ότι το παρών Δ.Σ. πρέπει να καθαιρεθεί από τη Γενική Συνέλευση.

    Η έκθεση της GlassLewis μάλιστα εκφράζει αμφιβολίες για το βαθμό της δέσμευσης της πλευράς Μπόμπολα στις μεταρρυθμίσεις, αντιμετωπίζοντας τις περισσότερο ως μία υπό πίεση αντίδραση, παρά μία πραγματική πρωτοβουλία.

    Η έκθεση αναφέρει:

     

     

     

    «Κατά την άποψή μας αν και οι πρόσφατες αλλαγές στο Δ.Σ. της Εταιρείας δείχνουν ότι αναγνωρίζεται από τα εναπομείναντα μέλη η ανάγκη για σημαντική βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και της οργανωτικής δομής στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θεωρούμε πως οι προτάσεις της Εταιρείας για τις αλλαγές στο Δ.Σ. έρχονται περισσότερο ως απάντηση στην καμπάνια των Διαφωνούντων (εννοεί τους αδερφούς Καλλιτσάντση), παρά προερχόμενες από πραγματική δέσμευση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων σε επίπεδο διακυβέρνησης και οργανωτικής δομής, που έχουν επιδράσει αρνητικά στην επιχειρησιακή και οικονομική απόδοση της Εταιρείας. Επιπλέον, αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό την επιμέλεια με την οποία αξιολογήθηκαν και επιλέχθηκαν από τα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ. τα νέα μέλη που θα πρέπει να έχουν την εμπειρία και τις ικανότητες για να υλοποιήσουν ένα ουσιαστικό πλάνο αναδιάρθρωσης με στόχο να πάει η Εταιρεία μπροστά, λαμβάνοντας υπόψη και το σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Εταιρεία φέρεται να ανέπτυξε το πλάνο της και να υλοποίησε σημαντικές αλλαγές.Παρότι τα νέα μέλη που προτάθηκαν και εξελέγησαν από την Εταιρεία φαίνεται να είναι έμπειρα και να χαίρουν σεβασμού ως επαγγελματίες, τείνουμε να θεωρούμε το προτεινόμενο από τους Διαφωνούντες (σ.σ. αδερφούς Καλλιτσάντση) Διοικητικό Συμβούλιο συνολικά ανώτερο και πιο προσεχτικά επιλεγμένο, συνδυάζοντας καλύτερη εμπειρία και προοπτικές για την Εταιρεία στην παρούσα φάση».

    Παράλληλα, η Glass Lewis αξιολογεί και τα στρατηγικά πλάνα των δύο πλευρών, παρέχοντας και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση των αδερφών Καλλιτσάντση. Χαρακτηριστικά ως προς τη στρατηγική αναφέρεται: «Βλέπουμε λίγες λεπτομέρειες ή πειστικούς λόγους για να υποστηρίξουμε την πρόταση των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα για παραμονή της Εταιρείας στον παρόντα δρόμο, με εστίαση στην κατασκευή, τις παραχωρήσεις και το περιβάλλον και απομάκρυνση της κερδοφόρου δραστηριότητας των αιολικών, ως μέσο για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας που υποαποδίδουν. Αντιθέτως πιστεύουμε πως οι Διαφωνούντες (δηλαδή οι αδερφοί Καλλιτσάντση) έχουν παρουσιάσει μια πολύ πιο λεπτομερή και πειστική ανάλυση για το εναλλακτικό σχέδιό τους, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για κάθε έναν από τους τομείς δραστηριοποίησης της Εταιρείας, όπως η εστίαση στα δυνατά σημεία της κατασκευής αλλά χωρίς να δίνεται προτεραιότητα στο ανεκτέλεστο έναντι της κερδοφορίας, η κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης της Εταιρείας στις παραχωρήσεις, αναζητώντας ευκαιρίες συγχωνεύσεων, η συνέχιση της αποκόμισης ωφελειών από τις σταθερές και προβλέψιμες ταμειακές ροές των αιολικών, καθώς και η αναζήτηση συνεργειών και την καλύτερη διάρθρωση της κοστολογικής και κεφαλαιακής βάση σε όλο τον Όμιλο. Κατά τη γνώμη μας, το επιχειρηματικό πλάνο των Διαφωνούντων (σ.σ. αδερφών Καλλιτσάντση) είναι πιο συνεκτικό και λογικό για την Εταιρεία σε αυτή τη φάση».

    Καταληκτικά η Glass Lewis σημειώνει : «Ως εκ τούτου, παρά τις πρόσφατες αλλαγές από την Εταιρεία στο Διοικητικό Συμβούλιο και παρά το πλάνο της για την επόμενη ημέρα, που κατά τη γνώμη μας έρχεται περισσότερο ως απάντηση στους Διαφωνούντες και είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από αυτό των Διαφωνούντων, πιστεύουμε ότι οι μέτοχοι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την καμπάνια των Διαφωνούντων (σ.σ. αδερφών Καλλιτσάντση) για αλλαγή στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ».

    Ποια είναι η Glass Lewis

    Η Glass Lewis αποτελεί μία από τις κορυφαίες σε διεθνές επίπεδο ανεξάρτητες εταιρείες παροχής υπηρεσιών εταιρικής διακυβέρνησης, συμβουλεύοντας μετόχους και επενδυτές ως προς τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ενδιαφέροντος τους. Εταιρείες σαν τη GlassLewis παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σε επιμέρους εταιρείες και πριν από Γενικές Συνελεύσεις εκδίδουν προτάσεις ψηφοφορίας στους πελάτες τους υπέρ ή κατά ανά θέμα της Ημερήσιας Διάταξης που έχει ανακοινωθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πόλεμος στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Oι Α. και Δ. Καλλιτσάντσης έδωσαν 17 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν μετοχές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος στην Ελλάκτωρ: Οι κρίσιμες 168 ώρες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η μάχη των Καρέλια: Διαφώνησαν σε όλα αλλά συμφώνησαν στο μέρισμα των 25,4 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ