• Business

    Νέες αντικειμενικές: Οι φτωχοί πληρώνουν περισσότερα και οι πλούσιοι λιγότερα

    ακίνητα


    Οι λαϊκές περιοχές πληρώνουν το… μάρμαρο των νέων αντικειμενικών αξιών, την ώρα που οι πιο εύπορες συνοικίες βλέπουν τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων τους να μειώνονται, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πέραμα οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι αυξημένες έως και κατά 25%, στη Νέα Πέραμο ως και 23%, στο Κερατσίνι και στην Αγία Βαρβάρα ως και 14%, ενώ σε ορισμένες μεμονωμένες ζώνες οι αυξήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες στα Άνω Λιόσια (+58%) και στην Κερατέα (+50%).

    Αντίθετα, μειωμένες είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες σε περιοχές όπως η Κηφισιά (-13%), η Νέα Ερυθραία (-14%), ο Διόνυσος (-18%), η Φιλοθέη (-10%) και το Ψυχικό (-33%). Μικρές μειώσεις παρατηρούνται επίσης στα πολυσύχναστα τουριστικά νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, ενώ μεγάλες είναι οι μειώσεις σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, φτάνοντας ακόμα και το 35% στο “ακριβό” Πανόραμα.

    Είναι μάλλον προφανής η αναντιστοιχία των νέων αντικειμενικών με τα όσα ευαγγελιζόταν κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων και περισσότερες επιβαρύνσεις στους πιο εύπορους. Με τις νέες αντικειμενικές, οι κάτοικοι φτωχών περιοχών θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι (έστω κι αν η αύξηση στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι μικρή), ενώ οι κάτοικοι περιοχών όπως το Ψυχικό και η Φιλοθέη θα πληρώσουν λιγότερα για τα ακίνητά τους.

    Ο λόγος για τον οποίο οδηγήθηκε σε αυτές τις αποφάσεις το υπουργείο Οικονομικών ήταν η ανάγκη να μειωθούν οι τιμές στις “ακριβές” περιοχές που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από τη διαρκή κρίση στην ελληνική κτηματαγορά, ώστε τα ακίνητά τους να γίνουν πιο ελκυστικά και να “πάρει μπρος” και πάλι η αγορά, και παράλληλα η ανάγκη να αυξηθούν οι τεχνητά συμπιεσμένες τιμές στις φτωχότερες περιοχές. Αυτή η δύσκολη ισορροπία έπρεπε όμως να βρεθεί με τέτοιο τρόπο που να μη φαίνεται ότι πριμοδοτεί τους πιο προνομιούχους έναντι των φτωχότερων, και για το λόγο αυτό οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν πολύ προσεκτικές, ώστε να μην υπάρξουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις που θα εξόργιζαν τα λαϊκά στρώματα, αλλά ούτε και τεράστιες ελαφρύνσεις στις πιο εύπορες περιοχές που επίσης θα θεωρούνταν προκλητικές. Μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές δεν είναι πια και τόσο μακριά (ακόμα και αν γίνουν στο τέλος της τετραετίας), και σίγουρα στο Μαξίμου δεν θα ήθελαν να πυροδοτήσουν μία λαϊκή οργή σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλες οι νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες-Δείτε τι ΕΝΦΙΑ θα πληρώσετε (αναλυτικά παραδείγματα)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: Την πώληση της Eurobank εξετάζει η Societe Generale

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του mononews.gr που οδήγησε σε παραίτηση από το Υπερταμείο τον CFO των Folli Follie Φραγκίσκο Γρατσώνη



    ΣΧΟΛΙΑ