• Business

    Morgan Stanley: Πώς το deal Euronav-Gener8 εξοικονομεί 40 εκατομμύρια το χρόνο

    fotis

    Φώτης Γιαννακούλης, αναλυτής Morgan Stanley


    Εξοικονόμηση μέχρι και 40 εκατομμυρίων δολαρίων «βλέπει» η Morgan Stanley από την εξαγορά της Gener8 Maritime, συμφερόντων του Πήτερ Γεωργιόπουλου, από τη βελγική ναυτιλιακή εταιρεία Euronav NV. Πρόκειται για μία συμφωνία ύψους 504 εκατ. δολ. που αλλάζει το χάρτη στην αγορά των τάνκερ, καθώς με την ένωση των δύο εταιριών θα δημιουργηθεί μία εταιρεία-κολοσσός με στόλο 75 δεξαμενόπλοιων μεταφοράς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων 44 VLCCs και 28 suezmaxes, με συνολική χωρητικότητα άνω των 18 εκατ. dwt. Τα περιουσιακά της στοιχεία θα έχουν αξία άνω των 4 δισ. δολ. ενώ η ρευστότητα της θα ξεπερνά τα 750 εκατ. δολ. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2018.

    Όπως αναφέρει ο Φώτης Γιαννακούλης, αναλυτής της Morgan Stanley η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα «αλλάξει τις δυναμικές στη μεταφορά του πετρελαίου».

    Ο κ. Γιαννακούλης τονίζει επίσης πως θα εξοικονομηθούν περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την αναχρηματόδοτηση του χρέους της Gener8, αφού το κόστος των τόκων θα αφαιρεθεί την διετία 2018-2020.

    Σημειώνει επίσης πως η Euronav θα διατηρήσει τη ρευστότητα πάνω από τα 750 εκατομμύρια δολάρια, αφού τα μετρητά της εταιρείας θα παρουσιάσουν ανάκαμψη η οποία ανέρχεται σε 21.000 δολάρια ημερησίως.

    Με λίγα λόγια όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακούλης αυτό σημαίνει πως «σχεδόν ολόκληρη η ρευστότητα πρέπει να είναι διαθέσιμη για περαιτέρω επέκταση αν εμφανιστούν νέες ευκαιρίες αφού η αγορά των δεξαμενόπλοιων είναι κοντά στην  ανάκαμψη».

    Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία προβλέπει ότι κάθε 0,7272 μετοχές της Euronav θα ανταλλάσονται με μία μετοχή της Gener8. Η Euronav θα κατέχει ποσοστό 72% στη νέα εταιρία ενώ το υπόλοιπο θα ανήκει στη Gener8.

    Σύμφωνα με τη Deutsche Bank η συμφωνία θα ενισχύσει την ακαθάριστη αξία ενεργητικού της Euronav κατά 75%, σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια και θα αυξήσει την καθαρή αξία ενεργητικού της κατά 30% σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Οικονόμου: Ο νέος CEO της Ocean Rig και τα επόμενα σχέδια της εταιρίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Οικονόμου: Δύο νέες συμφωνίες με πιστωτές και πώληση πλοίου για την DryShips

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Aρ. Πίττας: Oλοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανανέωσης του στόλου της Euroseas

     



    ΣΧΟΛΙΑ