• Business

    Μυτιληναίος: Γιατί το 2019 θα είναι μια ακόμα εντυπωσιακή χρονιά – Οι εκπλήξεις και οι ανησυχίες

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    Καθώς διανύουμε τους τελευταίους μήνες του 2018, στον όμιλο Μυτιληναίου φαίνεται πως σκέφτονται από τώρα το 2019, που αναμένεται να είναι μία ακόμα χρονιά ανάπτυξης και κερδοφορίας για τον όμιλο, ενώ θα είναι η πρώτη χρονιά μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της εταιρείας. Χωρίς βέβαια όλα αυτά να σημαίνουν ότι δεν υπάρχει και επίγνωση και προετοιμασία για τυχόν αρνητικές εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν τη “Μυτιληναίος”.

    Όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διάρκεια του χθεσινού conference call, ιδιαίτερη προσοχή δίνει η εταιρεία στη σχεδιαζόμενη επένδυση του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT), καθώς θεωρεί πως πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας όχι μόνο για τη Μυτιληναίος, αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα. Κι αυτό γιατί, κατά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο των επόμενων ετών, προσπερνώντας όλες τις άλλες εναλλακτικές επιλογές, καθώς ο κόσμος θα βαδίζει από τον άνθρακα στην “καθαρή” ενέργεια. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2019 και να είναι λειτουργικό στα τέλη του 2021.

    Τάχθηκε επίσης υπέρ του έργου της κατασκευής σταθμού FSRU στην Αλεξανδρούπολη, εκτιμώντας ότι θα έχει θετική επίδραση για την εταιρεία (που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα) και την ελληνική οικονομία, όπως και η αναβάθμιση της δεξαμενής LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η οποία κατά τον ίδιο θα επιτρέψει την έλευση μεγάλων δεξαμενόπλοιων έμφορτων με LNG.

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2019 τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας θα κινηθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι φέτος, εκφράζοντας ωστόσο τις ανησυχίες του για την κατάσταση στη ΔΕΗ, η οποία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις λόγω του “ράλι” των τιμών στην αγορά ρύπων, μία εξέλιξη που όπως υπενθύμισε ο κ. Μυτιληναίος, η εταιρεία είχε προβλέψει πολύ νωρίτερα, όμως οι προβληματισμοί της δεν εισακούστηκαν. H εκτίμησή του τώρα είναι ότι το 2019 θα παρατηρηθεί απόσυρση σημαντικού αποθέματος δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, μία εξέλιξη που θα επηρέαζε αρνητικά την ελληνική παραγωγή ενέργειας, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον λιγνίτη. Έκρινε μάλιστα ότι είναι ατυχής η συγκυρία στην οποία διεξάγεται ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ ζωντανή.

    Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στην αγορά του αλουμινίου, σημειώνοντας ότι έναν και κάτι μήνα πριν το ορόσημο της 23ης Οκτωβρίου, όταν και εκπνέει η προθεσμία για να προβεί η ρωσική Rusal (η μεγαλύτερη παραγωγός αλουμινίου εκτός Κίνας) σε αλλαγές στη μετοχική της σύνθεση ώστε να αποφύγει τυχόν νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, κανείς δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι, και αυτό προκαλεί αβεβαιότητα σε μία αγορά ήδη πιεσμένη, με την παραγωγή από μεγάλα εργοστάσια του εξωτερικού να έχει μειωθεί δραματικά – αν και, όπως σχολίασε, η υψηλή τιμή του αλουμινίου δεν είναι κακό νέο για τους παραγωγούς όπως ο όμιλος Μυτιληναίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Το τελικό σχέδιο με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι [πίνακες και παραδείγματα]

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο νόμος για τα μη εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών στην ατζέντα τραπεζιτών – θεσμών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί ο Ορέστης Τσακαλώτος της Qualco είναι έτοιμος να «κυνηγήσει» 200.000 Έλληνες



    ΣΧΟΛΙΑ