• Business

    Mεγάλες αντιδράσεις για το κλείσιμο της UBER στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Η πρώτη μεγάλη αντίδραση για την αναστολή της λειτουργίας της UBER ήλθε λίγο νωρίτερα από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ). Για την ακρίβεια όπως τονίζει “το μήνυμα της κυβέρνησης προς κάθε δυνητικό επενδυτή, εγχώριο ή ξένο, είναι σαφές: Μην επιχειρήσετε να επενδύσετε στην Ελλάδα, αν δεν είστε διατεθειμένοι να προσκυνήσετε ειδικά συμφέροντα ή να διαπλακείτε με την πολιτική εξουσία. Η αναστολή της λειτουργίας της Uber X στην Ελλάδα είναι ήττα της ελευθερίας, ήττα της ελεύθερης επιλογής για τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους, ήττα της νομοκρατίας που ως πρώτη προϋπόθεση έχει την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος έναντι των προνομίων των εκάστοτε προσοδοθήρων. Οι ήττες της ελευθερίας όμως είναι πάντα προσωρινές. Και η κοινωνία κινείται πάντα ταχύτερα από τους επίδοξους γραφειοκράτες ρυθμιστές της ζωής μας.”

    Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΕΦΙΜ έχει ως εξής:

    Με σημερινή της ανακοίνωση, η Uber ανακοίνωσε την επ’ αόριστο αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας συνεπιβατισμού Uber X εξαιτίας του εξαιρετικά αρνητικού νέου νομοθετικού πλαισίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

    Από το 2015 μέχρι και σήμερα, πάνω από 450.000 Έλληνες και ξένοι τουρίστες επέλεξαν για τις μετακινήσεις τους την εφαρμογή, η οποία έδωσε ταυτόχρονα τη δυνατότητα απασχόλησης σε εκατοντάδες συμπολίτες μας σε μια συγκυρία όπου η ανεργία αποτελεί με διαφορά το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα μας.

    Πλέον, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Ελλάδας, αλλά και οι άνθρωποι που αναζητούν μια ευκαιρία απασχόλησης που ταιριάζει στις ανάγκες και τις δυνατότητές τους, θα έχουν μια επιλογή λιγότερη – κι αυτό, εξαιτίας της σημερινής ιδεοληπτικής κυβέρνησης και προς αποκλειστικό όφελος των ισχυρών συνδικάτων των ταξί που, όπως κάθε προσοδοθηρική ομάδα, χρησιμοποιούν πολιτική πίεση για να εξασφαλίσουν τη θωράκισή τους έναντι του ανταγωνισμού και της καινοτομίας.

    Και ταυτόχρονα βεβαίως το μήνυμα προς κάθε δυνητικό επενδυτή, εγχώριο ή ξένο, είναι σαφές: Μην επιχειρήσετε να επενδύσετε στην Ελλάδα, αν δεν είστε διατεθειμένοι να προσκυνήσετε ειδικά συμφέροντα ή να διαπλακείτε με την πολιτική εξουσία.

    Η αναστολή της λειτουργίας της Uber X στην Ελλάδα είναι ήττα της ελευθερίας, ήττα της ελεύθερης επιλογής για τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους, ήττα της νομοκρατίας που ως πρώτη προϋπόθεση έχει την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος έναντι των προνομίων των εκάστοτε προσοδοθήρων. Οι ήττες της ελευθερίας όμως είναι πάντα προσωρινές. Και η κοινωνία κινείται πάντα ταχύτερα από τους επίδοξους γραφειοκράτες ρυθμιστές της ζωής μας.

    Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) δεσμεύεται να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την προσπάθεια για το αυτονόητο – για την επικράτηση των ιδεών της ελευθερίας στην ελληνική οικονομία, την κοινωνία, σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου. Και η λειτουργία της Uber X, όπως και των υπόλοιπων εφαρμογών συνεπιβατισμού και συμμετοχικής οικονομίας είναι για μας ένα σημαντικό ορόσημο της πορείας προς την ελευθερία.



    ΣΧΟΛΙΑ