• Business

    Μαρινόπουλος – Καρυπίδης: Οι πάλαι ποτέ συνεργάτες που έγιναν οι χειρότεροι εχθροί

    • NewsRoom


    Αίσθηση και ποικίλα σχόλια στην αγορά έχει προκαλέσει η είδηση της σύλληψης του Δημήτρη Μαρινόπουλου του Λεωνίδα, μέλους της γνωστής οικογενείας Μαρινόπουλου που μέχρι πριν από δυο χρόνια έλεγχε την ομώνυμη αλυσίδα σουπερμάρκετ. Ο επιχειρηματίας δεν πήγε ως όφειλε να δώσει όρκο για τα περιουσιακά του στοιχεία, με αποτέλεσμα ο Ειρηνοδίκης που εκδικάζει την αντιδικία της οικογένειας Μαρινόπουλου με τον επιχειρηματία Καρυπίδη να διατάξει την άμεση σύλληψή του.

    Η λεγόμενη ορκοδοσία ζητήθηκε από τον δικαστικό επιμελητή στο πλαίσιο εκτέλεσης απόφασης για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε υπόθεση που αφορά διαμάχη για συναλλαγές ανάμεσα στην «Μαρινόπουλος» και την «Καρυπίδης». Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει δικαστική απόφαση που δικαιώνει την πλευρά Καρυπίδη στη διαμάχη της με την οικογένεια Μαρινόπουλου, διατάσσοντας την συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της. Η πλευρά Μαρινόπουλου έχει καταθέσει έφεση εναντίο αυτής της απόφασης.

    Από συνεργάτες αντιμέτωποι στα… δικαστήρια

    Οι δυο πλευρές υπήρξαν συνεργάτες στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο έφθασαν στο σημείο να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, με αφορμή τη διάσωση της «Μαρινόπουλος» από τον Σκλαβενίτη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

    Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2014, όταν η εταιρεία του Θεόδωρου Καρυπίδη προχώρησε στην αγορά της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Αρβανιτίδης», η οποία είχε ένα δίκτυο 149 καταστημάτων. Αυτή η εξαγορά είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς ο Θ. Καρυπίδης δεν είχε σχέση με τον συγκεκριμένο κλάδο.

    Η κύρια επιχειρηματική του δραστηριότητα ήταν η παραγωγή παλετών και η επεξεργασία ξύλου. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, όμως, έγινε γνωστό ότι είχε γίνει συμβόλαιο δικαιόχρησης με την εταιρεία «Μαρινόπουλος». Τα πρώην καταστήματα Αρβανιτίδη θα έφεραν την επωνυμία «Carrefour Μαρινόπουλος» και «Carrefour Express», ενώ και η αποθήκη του Αρβανιτίδη στη Βέροια θα ξεκινούσε να παρέχει καινούρια προϊόντα στα καταστήματα, έχοντας ως λογότυπο το σήμα των προϊόντων Carrefour. Η συγκεκριμένη συμφωνία λύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης της «Μαρινόπουλος». Τότε επήλθε και η ρήξη, με την μια πλευρά να διεκδικεί χρήματα από την άλλη.

    Η σανίδα σωτηρίας του Σκλαβενίτη

    Η απόφαση της οικογένειας Μαρινόπουλου να αναζητήσει σανίδα σωτηρίας στον Σκλαβενίτη, μέσα από ένα σχέδιο που προέβλεπε γενναίο «κούρεμα» των προμηθευτών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με την αντίδραση της πλευράς Καρυπίδη να είναι κάτι περισσότερο από έντονη. Και αυτό γιατί θεώρησε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο την οδηγούσε σε δεινή οικονομική θέση, αφού είχε σημαντικές απαιτήσεις από την Μαρινόπουλος που κινδύνευαν να χαθούν.

    Έτσι, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση έκανε αίτηση αναψηλάφησης της απόφασης που επικύρωνε την αναδιάρθρωση της αλυσίδας Μαρινόπουλος. Με άλλα λόγια ζήτησε την ακύρωση της έγκρισης της συμφωνίας επικύρωσης, αμφισβητώντας επί της ουσίας τη νομιμότητα της συμφωνίας αυτής καθ’ αυτήν.

    Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει, έχει έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ότι στη συμφωνία εξυγίανσης συμπεριλαμβάνονται εικονικές απαιτήσεις προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ελάχιστο όριο συναινούντων που είναι 60%. Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία που κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και τελικώς εγκρίθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη, εμφανιζόταν να συναινεί το 70,2% των πιστωτών και το 64,5% των ενέγγυων.

    Η πλευρά Καρυπίδη υποστήριξε ωστόσο ότι απαιτήσεις που αντιστοιχούν στο 25,76% –και προέρχονται από τις εταιρείες Helens Re, South Med και Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχών– είναι εικονικές και ως εκ τούτου το ποσοστό των πραγματικών συναινούντων είναι πολύ χαμηλότερο.

    Στον αντίποδα, η πλευρά Μαρινόπουλου υποστήριξε ότι η αίτηση αναψηλάφησης είναι απαράδεκτη και εκπρόθεσμη, αφού δεν κατατέθηκε εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών

    Πηγές από την πλευρά του επιχειρηματία Δημήτρη Μαρινόπουλου, μετά την γνωστοποίηση της σύλληψής του, σημείωναν πως άρνηση του επιχειρηματία να παράσχει όρκο βασίστηκε στο γεγονός ότι έχει ασκηθεί έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης, για την οποία βαρύνεται ως μέλος του ΔΣ της Μαρινόπουλος ΑΕΒΕΓΕ και εξέφραζαν την εκτίμηση (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) ότι πολύ σύντομα θα αφήνονταν ελεύθερος.

    Όλη η αγορά περιμένει τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάληξη της υπόθεσης και ποια θα είναι η τελική ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελεύθερος ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος



    ΣΧΟΛΙΑ