Ιδιαίτερο βάρος στις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας του έχει ρίξει ο Μαθιός Ρήγας καθώς έχει θέσει στόχο να αναδειχθεί σε περιφερειακό παίκτη της αγοράς της Μεσογείου. Βέβαια καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα θα παίξει το θέμα της δραματικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου που βρίσκεται στα χαμηλά 11ετίας.

Παρά τις χαμηλές τιμές του αργού η Energean προχωρά το επενδυτικό της πλάνο στον Πρίνο και ήδη τα Χριστούγεννα αναμένεται να μπει σε παραγωγή η πρώτη γεώτρηση PA35 , η οποία αναμένεται να εισφέρει επιπλέον 800 βαρέλια την ημέρα τα οποία θα προστεθούν στην υπάρχουσα παραγωγή των 2000 βαρελιών. Οι επενδύσεις ύψους 200 εκat. δολαρίων συνεχίζονται και περί το Μάρτιο αναμένεται και νέα γεώτρηση, ενώ συνολικά ο στόχος είναι η παραγωγή να φτάσει τουλάχιστον στα 4-5 χιλιάδες βαρέλια, όπου ακόμη και με το πετρέλαιο κάτω από τα 30 δολάρια, η εταιρεία καλύπτει τα έξοδά της.

Λόγω των χαμηλών πετρελαϊκών τιμών η εταιρεία ξεκινά τη μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας για το κοίτασμα που υπολογίζεται ότι έχει περί τα 3 -5 εκ. βαρέλια, ωστόσο με τιμές στα 35 δολάρια θεωρείται ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο καθώς απαιτεί κατασκευή νέων υποδομών.

Ωστόσο το συγκεκριμένο κοίτασμα κρίνεται σημαντικό και για το γεγονός ότι μπορεί να έρθει γρήγορα σε παραγωγή δίνοντας στοιχεία για τη μορφολογία, τη σύνθεση και την ποιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπου θυμίζουμε η Energean διαθέτει παρουσία και στα Ιωάννινα ενώ διεκδικεί επίσης δύο ακόμη περιοχές στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εκκρεμότητα για Αιτωλοακαρνανίας και Άρτα Πρέβεζα. Στην τελευταία περιοχή έχει κατατεθεί προσφορά και από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει την πιστοποίηση που απαιτείται από τις ισραηλινές αρχές για τις παραχωρήσεις που έχει αναλάβει στα πεδία Sara&Mira. Εκμεταλλευόμενη την άδεια που ήδη έχει λοιπόν η Energean ενδιαφέρεται να αποκτήσει κάποιο/α από τα πεδία που θα πουληθούν από την ισραηλινή Delek και την αμερικανική Noble Energy, μετά τη γνωστή απόφαση της ισραηλινής επιτροπής ανταγωνισμού για το μονοπώλιο των δύο εταιρειών στην αγορά αερίου. Υπενθυμίζεται ότι θα πουληθούν σε πρώτη φάση τα πεδία Tanin & Karish ενώ θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια και η πώληση του μεγάλου κοιτάσματος Tamar.

oil

Σε αυτό το εγχείρημα η Energean θα αναζητήσει και συνεταίρο, καθώς μόνο οι επενδύσεις που απαιτούνται για το Tamar, σύμφωνα με τη Noble φτάνουν το 1 δισ. Δολάρια.

Παράλληλα με το Ισραήλ συνεχίζεται η προσπάθεια για άνοιγμα στην Αδριατική με την ελληνική εταιρεία να συνεχίζει στο διαγωνισμό του Μαυροβουνίου, ο οποίος καθυστέρησε εξαιτίας της αποχώρησης της αμερικανικής Marathon. Επίσης μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να πραγματοποιηθούν 2 γεωτρήσεις στη χερσαία παραχώρηση WestKomOmbo στην Αίγυπτο.

Τέλος η εταιρεία διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για το project ανάπτυξης της υπόγειας αποθήκης στο πεδίο της νότιας Καβάλας, ένα έργο που σύμφωνα με την Energean είναι αναγκαίο για το σύστημα αερίου καθώς θα προσφέρει την απαραίτητη εφεδρεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο για να προχωρήσει το έργο εκτιμάται ότι θα πρέπει να λυθούν οι εκκρεμότητες με το ΤΑΙΠΕΔ.

BLOOMBERG
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλες οι ειδήσεις

DESIGN
ARCHITECTURE &

Όλες οι ειδήσεις
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

STORIES
BLOOMBERG

Όλες οι ειδήσεις