• Business

    «Λευκός καπνός» για τη ΔΕΗ: Έκλεισε η πώληση των λιγνιτικών μονάδων


    Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες έκλεισε τελικά το deal για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

    Στη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες στη βελγική πρωτεύουσα αντιπροσωπεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την DG Comp προβλέπεται ότι θα πωληθούν οι μονάδες Μελίτη Ι στη Φλώρινα (ισχύς 330 MW), η άδεια για τη Μελίτη ΙΙ (450 MW) και οι δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας (600 MW) μαζί με τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν.

    Η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται την επόμενη εβδομάδα οπότε και θα συναντηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, κάτι που θα δώσει και το πράσινο φως για το market test και την προσέλκυση επενδυτών.

    Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν υπάρχουν αλλαγές και κατά πληροφορίες οι μονάδες που θα διατεθούν είναι το Αμύνταιο στη Φλώρινα μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή καθώς και οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4. Επίσης θα δοθούν στους επενδυτές και τα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν με καύσιμο τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί).

    Παραμένουν σε εκκρεμότητα δύο ελληνικά αιτήματα, ήτοι το να παραταθεί η ζωή των παλαιών σταθμών Αμυνταίου και Καρδιάς (από 17.500 σε 32.000 ώρες) και να απομειωθούν οι ποσότητες πώλησης ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε κάνει πριν από μέρες ο υπουργός ΠΕΝ στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, ζήτησε την αύξηση των ωρών λειτουργίας των δύο λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου από τις 17.000 στις 32.000 ώρες λειτουργίας και να επιτραπεί στη δημόσια επιχείρηση είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με ιδιώτη να επενδύσει στην αναβάθμιση της. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου είχε ζητήσει την αύξηση των ωρών λειτουργίας και των μονάδων 3 και 4 της Καρδιάς.



    ΣΧΟΛΙΑ