• Business

    Κρίσιμες ώρες για το Νεώριο Σύρου: Νέα συνεδρίαση του ΕΦΚΑ για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης

    Νεώριο Σύρου


    Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για την υπόθεση διάσωσης των ναυπηγείων Σύρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται –εκτός απροόπτου- να συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ, για να αποφανθεί επί του σχεδίου εξυγίανσης των ναυπηγείων και κυρίως στο κομμάτι που αφορά στη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ που οφείλει η επιχείρηση σε έως 280 δόσεις.

    Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ για την υπόθεση αυτή. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη, όπου τα μέλη του ζήτησαν κάποιες μέρες προθεσμία για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου, προτού λάβουν την τελική απόφασή τους.

    Υπενθυμίζεται πως η έγκριση του διοικητικού συμβούλιου του ΕΦΚΑ επί του σχεδίου εξυγίανσης είναι το τελευταίο βήμα μιας μακράς πορείας, για να προχωρήσει η διαδικασία διάσωσης του Νεωρίου Σύρου βάση του άρθρου 106δ του πτωχευτικού κώδικα (στα πρότυπα της διάσωσης του Μαρινόπουλου).

    Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει την είσοδο νέου επενδυτή στην επιχείρηση και τη γενναία ρύθμιση των χρεών της, υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης της πλειονότητας των πιστωτών (άνω του 60%). Επιπλέον, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από το δικαστήριο που εδρεύει η επιχείρηση.

    Πηγές προσκείμενες στον υποψήφιο επενδυτή, την αμερικάνικη Onex Shipyards δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην  έγκριση του ΕΦΚΑ παρότι υπάρχει δέσμευση του υπουργού Εργασίας, τονίζοντας πως όλοι οι υπόλοιποι πιστωτές που εμπλέκονται έχουν ήδη ανάψει το «πράσινο φως» ενώ υπάρχει και η κυβερνητική βούληση να προχωρήσει το θέμα το συντομότερο δυνατό.

    Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα ο νυν ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, Νίκος Ταβουλάρης και ο Πάνος Ξενοκώστας, επικεφαλής της Onex υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση ότι θα εργαστούν για να προχωρήσει η επένδυση, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδα στην επιχείρηση.

    Οι ίδιες πηγές ευελπιστούν ότι σήμερα θα τελειώσει το θέμα του ΕΦΚΑ και δεν θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση, – οι εισηγήσεις είναι όλες θετικές- καθώς όπως λένε επιδιώκουν να καταθέσουν την αίτηση εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Σύρου πριν τις 31 Ιουλίου, ώστε να εξασφαλίσουν δικάσιμο μέσα στο Φθινόπωρο.

    Ήδη, σημειώνουν έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που η Onex ανακηρύχθηκε σε προτιμητέο επενδυτή και ακόμη η υπόθεση δεν έχει πάει στη Δικαιοσύνη ενώ τονίζουν πως εάν καθυστερήσει και άλλο, πιθανότητα να απαιτηθεί ο επανυπολογισμός του αρχικού business plan.

     «Ανεβάζει στροφές»

    Στο μεταξύ, μετά και την αποκατάσταση του προβλήματος που προέκυψε με την δεξαμενή «Βιολάντω», τα ναυπηγεία ανεβάζουν στροφές και υποδέχονται διαρκώς νέα πλοία. Υπολογίζεται πως από τη στιγμή της επαναλειτουργία τους με ευθύνη της Onex μέχρι σήμερα έχουν επισκευαστεί πάνω από 20 πλοία και αναμένονται και άλλα.

    Να σημειωθεί πως στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η Onex αποφάσισε να προχωρήσει στην ενδιάμεση επαναλειτουργία των ναυπηγείων, μέσω τρίτης εταιρείας, της Σύρος Ελλάς ΙΚΕ, αξιοποιώντας το υπάρχον προσωπικό. Ήταν μια κίνηση ουσίας, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης απαξίωση των ναυπηγείων και παράλληλα να προετοιμαστούν κατάλληλα, προτού αναλάβει και επίσημα τον έλεγχό τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής η αμερικάνικη εταιρεία για αυτή την ενδιάμεση περίοδο έχει διαθέσει πάνω από 3 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά για την αξιοποίηση του Νεωρίου θα επενδύσεις πάνω από 80 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ