• Business

    Κρίσιμες οι επόμενες ώρες: Τι θα συμβεί με το Ερρίκος Ντυνάν εάν δεν είναι ικανοποιητικό το τίμημα – Άγονος ο διαγωνισμός;

    Χρήστος Μεγάλου

    Χρήστος Μεγάλου-CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Εν μέσω έντονων αναταράξεων στις αγορές και ειδικά στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές η Τράπεζα Πειραιώς έχει να αντιμετωπίσει άλλο ένα κομβικής σημασίας ζήτημα. Το απόγευμα της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου λήγει η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, η πώληση του οποίου έχει μετατραπεί σε μείζον  πολιτικό θέμα μετά και την δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι θα περάσει υπό την ομπρέλα του ΕΣΥ. Το Δημόσιο συμμετέχει στο διαγωνισμό για το Ερρίκος Ντυνάν μέσω του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς επίσης το αραβικό fund Mubadala και το fund Farallon. Ομως κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως ένα εκ των δυο προαναφερθέντων Funds να μην καταθέσει  τελικά δεσμευτική  προσφορά. Σε κάθε περίπτωση τα  βασικά  ερωτήματα  είναι ποιοι θα καταθέσουν τελικά προσφορές και το ύψος αυτών. Το τίμημα που ζητάει η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ. Άλλωστε η αξία της εταιρίας ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ που έχει στην ιδιοκτησία της το Ερρίκος Ντυνάν στα βιβλία της Πειραιώς αποτιμάται  αντί του ποσού των 105 εκατ. ευρώ. Το mononews είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στην περίπτωση που το τίμημα δεν ικανοποεί την Πειραιώς ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος.  Το «Ερρίκος Ντυνάν» έκλεισε τη χρήση 2017 με ζημιές 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ.

    Το Ερρίκος Ντυναν είχε θηριώδεις  οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τα Ταμεία άνω των 300 εκατ. ευρώ. , το φθινόπωρο του 2014. Με δάνειο ύψους 120 εκατ ευρώ από τη μητρική Πειραιώς, η Ημίθεα ΑΕ (η εταιρία που έχει τις μετοχές του Ερρικος Ντυναν) απέκτησε το σύνολο του ενεργητικού του νοσοκομείου. Με τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν εργαζόμενοι και Ταμείο καθώς και ένα μέρος από το δάνειο ύψους 90 εκατ. ευρώ του Ντυνάν που είχε πάρει από την Cuprys Popular Bank και το οποίο πέρασε στην Πειραιώς.

    Χρειάστηκαν άλλα 60 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο προχώρησε σε δύο σημαντικές επενδύσεις, στην αγορά μαγνητικού και αξονικού τομογράφου ύψους 3 εκατ. ευρώ καθώς και στον εκσυγχρονισμό των χειρουργείων  του νοσοκομείου. Είχε προηγηθεί επένδυση ακόμη 3 εκατ. ευρώ στον τεχνολογικό εξοπλισμό ψηφιακού μαστογράφου κλπ  που ανανέωσε πλήρως την υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου. Παράλληλα   σε συντονισμό με την Τράπεζα Πειραιώς επήλθε νέο πνεύμα συνεργασία με τouς εργαζομένους, καθώς διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίας και δεν έγιναν μειώσεις μισθών. Επίσης υπήρξε  εσωτερική αναβάθμιση όλων των αξιόλογων στελεχών, ενώ έγινε πρόσληψη και νέων ταλαντούχων γιατρών.

     Το «Ντυνάν» σήμερα απασχολεί 950 εργαζομένους και συνεργάζεται με περίπου 200 γιατρούς. Διαθέτει 460 κλίνες, αλλά η πληρότητα κινείται κοντά στο 30%. Σήμερα περίπου το 70% του τζίρου του νοσοκομείου προέρχεται από τον ΕΟΠYY και αν περάσει στο Δημόσιο θα μετατραπεί σε αμιγώς ΕΟΠΥΥ Hospital.



    ΣΧΟΛΙΑ