• Business

    Κοινωνικό Πλυντήριο SKIP: Μια καινοτόμος ιδέα που εξασφαλίζει το δικαίωμα στο καθαρό ρούχο

    • NewsRoom


    Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αφιερώσουν πολλές σελίδες των βιβλίων τους στην περίφημη, πια, «ελληνική κρίση». Οι κοινωνιολόγοι, από την πλευρά τους, σίγουρα θα επισημάνουν το πώς, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, φορείς όπως οι ΜΚΟ και οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην κάλυψη θεμελιωδών αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας της, όπως η σίτιση και στέγαση των παιδιών και των λιγότερο προνομιούχων. Πολλοί ίσως πουν ότι αυτό που έπληξε η κρίση, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι την αξιοπρέπεια ανθρώπων που τη μια μέρα είχαν μια κανονική ζωή και την επόμενη δεν τους περίσσευαν χρήματα για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη.

    Η ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS είναι μια από τις εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν έντονα και με πολλές, διαφορετικές δράσεις, προκειμένου να στηρίξουν δοκιμαζόμενες κοινωνικές ομάδες. Από αυτές, ωστόσο, μια δράση που ξεχώρισε και βραβεύτηκε –όχι τυχαία- είναι το Κοινωνικό Πλυντήριο SKIP. Πρόκειται για μια δομή που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και προσφέρει από τις αρχές του 2017 δωρεάν «πλύσεις αγάπης», αναλαμβάνοντας το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων, οικογενειών που στερούνται ακόμη και βασικές παροχές, όπως είναι το ηλεκτρικό και το νερό.

    Το σκεπτικό των ανθρώπων της εταιρείας που οδήγησε στη δημιουργία του Κοινωνικού Πλυντηρίου SKIP είναι ότι τα καθαρά ρούχα αποτελούν όχι μόνο βασικό συστατικό της ατομικής υγιεινής, αλλά και σύμβολο αγάπης, φροντίδας και ποιότητας ζωής – έννοιες στις οποίες όλοι έχουμε δικαίωμα. Η αξιοπρέπεια, που συνδέεται άμεσα και μ’ αυτές τις έννοιες, αφορά στο σύνολο της κοινωνίας, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, ίσως λίγο περισσότερο στις μαμάδες μικρών παιδιών, που δυσκολεύονται αφάνταστα να τα στείλουν στο σχολείο με βρώμικα ρούχα.

    Το Κοινωνικό Πλυντήριο όμως δεν περιορίζει τις δράσεις του στην σταθερή αυτή δομή, στο κτίριο που λειτουργεί απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2017 προσέφερε στα Παιδικά Χωριά SOS τα απορρυπαντικά SKIP που αντιστοιχούν στις πλύσεις μιας ολόκληρης χρονιάς, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, το Κοινωνικό Πλυντήριο SKIP – με μια κινητή και πιο «ακτιβιστική» μορφή –βρέθηκε στη Μάνδρα Αττικής, όταν η περιοχή τέθηκε στο επίκεντρο μιας καταστροφικής πλημμύρας, που άφησε για πολλές ημέρες τους κατοίκους χωρίς νερό και ρεύμα ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, κατέστρεψε ολοσχερώς τα νοικοκυριά τους.

    Η ανάγκη αντιμετώπισης των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν ήταν άμεση και η εταιρεία αντέδρασε με ταχύτατα αντανακλαστικά, συνειδητοποιώντας ότι το θέμα του ρουχισμού αποτελούσε, μεταξύ άλλων, πολύ σημαντική προτεραιότητα για τους πληγέντες. Σε δύο μόλις ημέρες και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, οργανώθηκε η καθημερινή παρουσία μιας κινητής μονάδας που συνέλεγε τα λασπωμένα ρούχα και τα επέστρεφε την επομένη καθαρά στους κατοίκους. Οι εθελοντές της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS ξεπέρασαν τον εαυτό τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς δυσκολίες, όπως ήταν και η αδυναμία πρόσβασης σε πολλά σημεία της Μάνδρας.

    Παρόλα αυτά, το σύστημα λειτούργησε αποτελεσματικά, καθώς στις 3 εβδομάδες παρουσίας του «Κοινωνικού Πλυντηρίου» στην περιοχή της Μάνδρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 700 πλύσεις ρούχων και ωφελήθηκαν περισσότερες από 200 οικογένειες του Δήμου. Και, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του SKIP κατά την παραλαβή του βραβείου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στα πρόσφατα Corporate Affairs Excellence Awards, «κατά το διάστημα της συγκεκριμένης ενέργειας δεν χάθηκε ούτε ένα ρούχο και δεν υπήρξε ούτε ένα παράπονο από τους κατοίκους».

    Το Κοινωνικό Πλυντήριο SKIP μετράει ήδη περισσότερες από 10.000 πλύσεις αγάπης …και συνεχίζει.



    ΣΧΟΛΙΑ