• Business

    Καταργούνται με νόμο οι ανώνυμες μετοχές στις ΑΕ

    • NewsRoom


    Την κατάργηση των ανωνύμων μετοχών από την 1η Ιανουαρίου 2020 προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 31 Μαΐου. Ο βασικός λόγος για τους οποίους προωθείται η κατάργηση των ανωνύμων μετοχών είναι, όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση, πως ενώ έχουν ως πλεονέκτημα την ευχερέστερη μεταβίβασή τους, η μεταβίβασή τους σπανίως επιτυγχάνεται με την παράδοση του τίτλου. Και αυτό γιατί η έκδοση ανωνύμων μετοχών δεν αποτελεί πια συχνό φαινόμενο, αφού η μεταβίβαση τόσο των ονομαστικών όσο και των ανωνύμων μετοχών ακολουθεί όμοιους κανόνες.

    Αναφέρεται, επίσης πως η ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/849, η ενσωμάτωση της οποίας αναμένεται το προσεχές διάστημα, θεωρεί ότι η ύπαρξη ανωνύμων μετοχών δημιουργεί κινδύνους, που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

    Να σημειωθεί ότι οι ανώνυμες μετοχές έχουν ήδη καταργηθεί σε αρκετές χώρες, ενώ σε άλλες έχουν υιοθετηθεί εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα. Για τις εισηγμένες μετοχές η ονομαστικοποίηση των ανωνύμων μετοχών αφορά ελάχιστες (περίπου 10 συνολικά) εταιρείες,όπως σημειώνεται στην Αιτιολογική Έκθεση.

    Σημειώνεται πως το ελάχιστο ύψος του κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας ορίζεται στο ποσό των 25.000 ευρώ, ολοσχερώς καταβεβλημένο κατά τη σύσταση της εταιρείας. Εφόσον προβλέπεται εισφορά που δεν είναι σε χρήμα (εισφορά σε είδος), θα πρέπει να αναφέρονται στο καταστατικό της εταιρείας ή στην απόφαση του εταιρικού οργάνου για την αύξηση του κεφαλαίου, το είδος της εισφοράς αυτής, το πρόσωπο που αναλαμβάνει την υποχρέωση να την καταβάλει και το ποσό του κεφαλαίου, στο οποίο αυτή αντιστοιχεί.

    Ευθύνη ιδρυτών

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως πρόσωπα που έχουν ενεργήσει στο όνομα υπό ίδρυση εταιρείας ευθύνονται για τις πράξεις αυτές απεριόριστα και εις ολόκληρον. Ευθύνεται όμως μόνη η εταιρεία για τις πράξεις που έγιναν ρητά στο όνομά της κατά το ιδρυτικό στάδιο εάν, μέσα σε τρεις μήνες από τη σύστασή της, ανέλαβε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές τις πράξεις. Οι ιδρυτές είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη η εταιρεία ή οι καλόπιστοι τρίτοι, μέτοχοι ή μη, από τυχόν παράλειψη υποχρεωτικής διάταξης του καταστατικού ή ανακριβείς πληροφορίες που δόθηκαν κατά την εγγραφή στο κεφάλαιο ή περιλήφθηκαν στο καταστατικό, κ.ά. Η αξίωση αποζημίωσής της παραγράφεται μετά παρέλευση πέντε (5) ετών από την ίδρυση της εταιρείας.

    Προστασία δανειστών σε περίπτωση μείωσης κεφαλαίου

    Δεν γίνεται καμία καταβολή στους μετόχους από το αποδεσμευόμενο με τη μείωση ενεργητικό της εταιρείας, εάν οι δανειστές της εταιρείας, των οποίων οι απαιτήσεις γεννήθηκαν πριν από τη δημοσιότητα της απόφασης για τη μείωση και είναι ληξιπρόθεσμες, υποβάλουν στην εταιρεία αντιρρήσεις κατά της πραγματοποίησης των παραπάνω καταβολών εντός προθεσμίας 60 ημερών από την παραπάνω δημοσιότητα και δεν ικανοποιηθούν πλήρως ή δεν διακανονίσουν με την εταιρεία τις απαιτήσεις τους.

    Οι δανειστές των μη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων μπορούν, εφόσον θεωρούν ότι με τις παραπάνω καταβολές τίθεται σε κίνδυνο η ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, να υποβάλουν στην εταιρεία αντιρρήσεις κατά της πραγματοποίησης των παραπάνω καταβολών εντός της αυτής προθεσμίας.

    Απευθείας διορισμός του διοικητικού συμβουλίου από μέτοχο

    Το καταστατικό μπορεί να προβλέπει ότι ορισμένος μέτοχος ή μέτοχοι έχουν το δικαίωμα να διορίζουν απευθείας μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όχι όμως πέραν των 2/5 του προβλεπόμενου συνολικού αριθμού αυτών, καθώς επίσης και να ορίζει τις προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος, ιδίως σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο και τη δήλωση διορισμού. Ο μέτοχος ή μέτοχοι που ασκούν το παραπάνω δικαίωμα γνωστοποιούν με δήλωσή τους τον διορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου στην εταιρεία 3 πλήρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης και δεν συμμετέχουν στην εκλογή του υπόλοιπου διοικητικού συμβουλίου.

    Ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις προς το κοινό

    Τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ ο ιδρυτής, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή ο διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος εν γνώσει του προβαίνει σε ψευδή ή παραπλανητική δήλωση προς το κοινό, που αφορά την κάλυψη ή την καταβολή του κεφαλαίου, ή με σκοπό την εγγραφή σε τίτλους που εκδίδει η εταιρεία και αφορά στοιχεία αυτής, τα οποία ασκούν ουσιώδη επιρροή επί των εταιρικών υποθέσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι ζητούν τα funds για να αγοράσουν ελληνικά NPLs και τι απαντούν κυβέρνηση και τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Lifestyle αέρας στην πλατφόρμα με τους πλειστηριασμούς



    ΣΧΟΛΙΑ