• Business

    John Paulson: Πώς έχασε πολλά λεφτά ο μέτοχος της Πειραιώς και της Alpha Bank

    • NewsRoom
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Αρνητικές είναι οι εξελίξεις για τον δισεκατομμυριούχο John Paulson, ο οποίος είναι μέτοχος σε 2 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα και στην ΕΥΔΑΠ. Το περίφημο fund που διαχειρίζεται πολλά δις ευρώ,  βυθίζεται, και ανοίγει την πόρτα για περισσότερες εκροές κεφαλαίων, ενώ προχωρά σε απολύσεις υψηλόβαθμων στελεχών του. Η άλλοτε “μαμούθ” εταιρεία του Paulson, που στο παρελθόν ήταν από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των hedge funds, θα επιστρέψει χρήματα στους επενδυτές κάποιων funds του, συμπεριλαμβανομένου του Credit Opportunities fund. Οι επενδυτές σε αυτό το fund θα μπορούν να μεταφέρουν το κεφάλαιό τους σε άλλο fund ή θα αναγκαστούν να αποσύρουν συνολικά τα κεφάλαιά τους.Την ίδια στιγμή, η Paulson & Co συνεχίζει να μειώνει το προσωπικό της, και την περασμένη εβδομάδα απολύθηκαν senior traders και υψηλόβαθμα στελέχη.

    Αυτό αποτελεί μία κακή εξέλιξη για τον ίδιο τον Paulson, ο οποίος μεσουράνησε πριν από μια δεκαετία μετά το εξαιρετικά κερδοφόρο στοίχημα του έναντι της αμερικανικής αγοράς κατοικίας. Ωστόσο, μετά από μια σειρά λανθασμένων στρατηγικών, τα assets υπό διαχείριση της εταιρείας του μειώθηκαν σε περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από την κορυφή των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα που απομένουν (περίπου το 70%) είναι προσωπικά χρήματα του Paulson.

    Από το 2011, η Paulson & Co υπέστη σειρά ζημιών στα περισσότερα από τα hedge funds της, με το γνωστό Schroder GAIA Paulson Merger Arbitrage  – την ειδικότητα του Paulson – να χάνει 18,1% και 23% το 2016 και το 2017 αντίστοιχα, ενώ φέτος ήδη υποχωρεί κοντά στο 6%.

    Το μερίδιο του Paulson στα κεφάλαια της Paulson & Co έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι επενδυτές έφυγαν και οι επιδόσεις σε αρκετά funds ήταν ζημιογόνες. Τα κεφαλαία του Paulson μαζί με αυτά του εσωτερικού προσωπικού τη εταιρείας, άγγιζαν το 90% σε τουλάχιστον πέντε funds της εταιρείας.

    Η απώλεια κεφαλαίου μπορεί να δυσχεράνει την λειτουργία του ομίλου του Paulson και αυτό συμπεριλαμβάνει τις πληρωμές του προσωπικού της. Την περασμένη βδομάδα ο Paulson απέλυσε τον επικεφαλής του trading Keith Hannan, των επικεφαλής του trading της πιστωτικής αγοράς, Brad Rosenberg και τους συνεργάτες Victor Flores και Allen Puwalski.

    Οι περικοπές αυτές προστίθενται σε μια σειρά από απολύσεις που είχαν ήδη συρρικνώσει το προσωπικό του Paulson σε 95 άτομα από 128 το 2016. Οι προηγούμενες απολύσεις περιλαμβάνουν τον διαχειριστή  Guy Levy και την ομάδα του, η οποία επόπτευε ένα long-short fund μετοχών που συνέβαλε στο 5% των περιουσιακών στοιχείων της Paulson & Co, καθώς και τον Jim Wong, τον επικεφαλής των επενδυτικών σχέσεων. Ο Sheru Chowdhry, ο οποίος συνδιοργάνωσε το Credit Opportunities fund, αποχώρησε τον Ιούνιοόπως και ο Nitin Dahiya, αναλυτής της πιστωτικής αγοράς. Η ομάδα επενδυτικών σχέσεων της εταιρείας έχει επίσης συρρικνωθεί πολύ.

    “Προσαρμόζουμε το μέγεθος της εταιρείας για να επικεντρωθούμε στην βασική τεχνογνωσία μας σε τομείς που αναπτύσσονται”, ανέφερε το hedge fund του Paulson σε δήλωσή του την Παρασκευή μετά τις απολύσεις.

    Μετά από ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα στοιχήματα της ιστορίας των αγορών (ο Paulson κέρδισε κοντά στα 12-15 δισ. δολ. το 2007 μόνον) η Paulson & Co  έκανε μια σειρά λανθασμένων επενδύσεων, όπως οι μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης, οι τράπεζες (όπως οι ελληνικές Alpha Bank και Πειραιώς) και ο χρυσός, ενώ στοιχημάτισε ενάντια στα γερμανικά ομόλογα.

    Το πιο πρόσφατο λάθος βήμα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα στην φαρμακευτική Valeant Pharmaceuticals. Η Paulson & Co είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας αλλά η μετοχή της έχει σημειώσει βουτιά από το υψηλό των 262,50 δολαρίων το 2015 σε μόλις 16,80 δολάρια αυτή τη στιγμή – μία απώλεια άνω του 93%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεφαλαιαγοράς, μεταξύ των μεγαλύτερων θέσεών του είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες Mylan, Shire, Valeant και Allergan, καθώς και ένα ETF που παρακολουθεί την τιμή του χρυσού και το οποίο έχει χάσει περίπου το 32% της αξίας του.

    John Paulson
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co



    ΣΧΟΛΙΑ