• Business

    Είναι κεφάτος ο Βερόπουλος. Γεμίζουν τα ράφια


    Το έβλεπες στα άδεια ράφια και στο “άδειο” βλέμμα των υπαλλήλων που είχαν χάσει τον ύπνο τους. Μία επίσκεψη σε ένα από τα 180 καταστήματα της “Βερόπουλος” σε οποιαδήποτε από τις 54 πόλεις της χώρας που δραστηριοποιείται , ήταν αρκετή για να καταλάβεις ότι έρχεται λουκέτο. Καθόλου “κεφάτη” εμπειρία να ψωνίζεις σε ένα σκηνικό κατάρρευσης, όπως χαρακτηριστικά προέτρεπε το θρυλικό διαφημιστικό σλόγκαν της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «είναι κεφάτη, γυρίζει απ’ του Βερόπουλου», πριν από μερικά χρόνια. Από χθες, η εικόνα αλλάζει. Το “φιλί της ζωής” ήρθε από την οικογένεια Παντελιάδη της ΜΕΤRΟ.

    Αριστοτέλης Παντελιάδης. Ετών 47. Επικεφαλής Μετρο
    Αριστοτέλης Παντελιάδης. Ετών 47. Επικεφαλής Μετρο

    Το deal “έκλεισε” και εφόσον δεν προκύψει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, αναμένεται το πράσινο φώς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σταδιακά τα ράφια ήδη από εχθές   ξαναγεμίζουν με προϊόντα, από προμηθευτές που είχαν σταματήσει την συνεργασία, λόγω μη καταβολής πληρωμών. Η νέα διοίκηση εκτιμά ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα έτσι ώστε τα μαγαζιά να είναι έτοιμα να υποδεχθούν το καταναλωτικό κοινό.

    Και οι εργαζόμενοι που ήταν έρμαιο των φημών που κυκλοφορούσαν στην αγορά, την μία για λουκέτο, την άλλη για συμφωνία με τον Σκλαβενίτη, παίρνουν μία βαθιά ανάσα, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Οι υπάλληλοι της Βερόπουλος δεν αισθάνονται πια ότι βρίσκονται στον «αέρα» και ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Τα σχέδια της οικογένειας Παντελιάδη, δεν αφήνουν απέξω την οικογένεια των εργαζομένων της εξαγορασθείσας επιχείρησης, που ήταν από τους leaders της αγοράς, πάλαι ποτέ.

    Οι δηλώσεις του πατριάρχη του ομίλου ΜΕΤRΟ, Παντελή Παντελιάδη, κάνουν λόγο για αφομοίωση του προσωπικού με κλείσιμο κάποιων μικρών ή αντιοικονομικών καταστημάτων και επέκταση της ενιαίας αλυσίδας σε σημεία που δεν υφίσταται σήμερα παρουσία, κάτω από το κοινό brand “My Market”.

    Τέλος εποχής για την Βερόπουλος

    Το τελικό τίμημα της εξαγοράς δεν έχει οριστεί. Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απογραφές και οι οικονομικές αναλύσεις (τα έχει αναλάβει η PriceWaterHouse Coopers) και στη συνέχεια, θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το ποσό. Θα υπολογιστεί η καθαρή θέση της αλυσίδας, τα χρέη της, που συνολικά σε τράπεζες και στο δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, και στο τέλος θα προσδιοριστεί το ποσό για την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

    Τραπεζίτες με τους οποίους συνομίλησε το mononews.gr αναφέρουν ότι για να καταστεί βιώσιμη η αλυσίδα των σουπερ μάρκετ  Βερόπουλος , θα πρέπει να γίνει haircut στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές έως 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει καταθέσει η METRO για την εξαγορά της αλυσίδας Βερόπουλος, προβλέπει την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της μέσω της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού, -σ.σ. σήμερα το μεσοσταθμικό επιτόκιο της αλυσίδας αγγίζει το 7-8%- και της επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της.

    Επίσης το σχέδιο πλήρους εξαγοράς των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της Βερόπουλος από την αλυσίδα METRO της οικογένειας Παντελιάδη προβλέπει πως ο κ. Νίκος Βερόπουλος, βασικός μέτοχος της Βερόπουλος, θα λάβει ένα συμβολικό ποσό για την πώληση της εταιρείας του, ενώ θα αναλάβει μέρος των ζημιών του παρελθόντος.



    ΣΧΟΛΙΑ