• Business

    InAccel: Επένδυση με το βλέμμα στο μέλλον από το Marathon VC


    Την InAccel, εταιρεία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες στο cloud, χρηματοδοτεί το Marathon Venture Capital, ένα από τα επενδυτικά κεφάλαια του equifund (χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων).

    Η InAccel διαθέτει τεχνολογίες FPGA. Όπως εξηγείται οι νέες εφαρμογές, όπως η ανάλυση μεγάλων δεδομένων, η μηχανική μάθηση και η επεξεργασία γενετικών δεδομένων έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους και δημιουργούν προκλήσεις στους διαχειριστές υπολογιστικών κέντρων. Μια ανερχόμενη λύση είναι μερικά υπολογιστικά φορτία να εκτελούνται σε επιταχυντές υλικού, βασισμένους σε αναδιατασσόμενη λογική, γνωστούς και ως Field-Programmable Gate Arrays (FPGAs).

    Οι FPGAs είναι επεξεργαστές με ειδικά ψηφιακά κυκλώματα που σχεδιάζονται για να εκτελέσουν μία μοναδική λειτουργία, σε αντίθεση με τους κοινούς επεξεργαστές γενικού σκοπού. Θυσιάζοντας ευελιξία για απόδοση, συχνά επιτυγχάνουν ταχύτητες 3 έως 10 φορές μεγαλύτερες, ωστόσο η κατασκευή τους ως σήμερα ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και κατ’ επέκταση η αξιοποίησή τους περιορίζονταν σε μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας.

    Μερικές από αυτές, όπως οι Amazon, IBM, Intel και Alibaba, έχουν ξεκινήσει να καταστούν FPGAs διαθέσιμα προς ενοικίαση μέσω των δημόσιων υπηρεσιών cloud τους. Η InAccel είναι η πρώτη εταιρεία στον χώρο που παρέχει δημοφιλείς συναρτήσεις λογισμικού που αξιοποιούν τεχνολογίες FPGA και λειτουργούν στο cloud.

    Το Marathon έχει, μέχρι στιγμής, επίσης επενδύσει στις εταιρείες Cube Revenue Management, Norbloc και Landoop. Στην InAccel διαθέτει 0,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της και την ενίσχυση της διανομής τους μέσω των σημαντικότερων παρόχων cloud υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με τον Χριστόφορο Κάχρη, συνιδρυτή και CEO της InAccel, «σήμερα βρίσκεται υπό εξέλιξη μία σημαντική μεταμόρφωση στον χώρο του λογισμικού. Η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και η μηχανική μάθηση καθίστανται απαραίτητες για την επιτυχία μιας σύγχρονης επιχείρησης, ταυτόχρονα όμως τα σχετικά κόστη εκτοξεύονται και η πίεση στους διαχειριστές συστημάτων αυξάνει. Αποστολή μας είναι να αυξήσουμε την απόδοση των πλέον κρίσιμων αλγορίθμων με τη χρήση επιταχυντών FPGA σε δημόσια clouds, χωρίς να απαιτούνται τροποποιήσεις στις εφαρμογές. Μειώνουμε σημαντικά τον χρόνο εκτέλεσης των εφαρμογών αυτών, δίνοντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εταιρίες που υιοθετούν την τεχνολογία μας, ενώ επίσης μειώνουμε τα λειτουργικά κόστη».

    Ο κ. Κάχρης μετρά αρκετά χρόνια έρευνας στο πεδίο των FPGAs. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Xilinx, πρωτοπόρο εταιρεία στο χώρο, η οποία σήμερα είναι συνεργάτης της InAccel. Συνέχισε την έρευνα του στο ITE, το AIT και το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ. Η ιδρυτική ομάδα της InAccel επίσης αποτελείται από τους απόφοιτους και ερευνητές ΕΜΠ Ηλία Κορομηλά και Γιάννη Σταμέλο. Σήμερα, η InAccel είναι η πρώτη εταιρεία στη διεθνή αγορά που διαθέτει εμπορικά επιταχυντές FPGAs μέσω της αγοράς λύσεων της Amazon Web Services.

    Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εταίρος της Marathon Venture Capital, σχολίασε από την πλευρά του ότι η InAccel εκμεταλλεύεται την ευρεία διάθεση των επεξεργαστών FPGAs μέσω των υπηρεσιών cloud και την διαρκώς αυξανόμενη χρήση τυποποιημένων αλγορίθμων που είναι διαθέσιμοι σε δημοφιλή συστήματα κατανεμημένης επεξεργασίας, όπως το Apache Spark, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η InAccel φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στην αγορά λογισμικού για FGPAs και σκοπεύουμε να επιταχύνουμε την διαδρομή της αυτή».



    ΣΧΟΛΙΑ