• Business

    Ικτίνος: Με έκπτωση 1 εκατ. ευρώ η εξαγορά από την Dolphin Capital του 79% της Latirus Enterprises

    Ικτίνος

    Ευάγγελος Ν. Χαϊδάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε.


    Με έκπτωση στο τίμημα 1 εκατ. ευρώ (14 εκατ. ευρώ αντί 15 εκατ.) εξαγόρασε από την Dolphin Capital Investors (DCI) η Ικτίνος Ελλάς το 79,655 % της κυπριακής εταιρίας Latirus Enterprises Ltd, εταιρεία στην οποία ανήκει η Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική, ιδιοκτήτρια έκτασης 2.689 στρεμμάτων στον όρμο Φανερωμένης και στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης στην Σητεία Κρήτης, η οποία προορίζεται για σύνθετη τουριστική ανάπτυξη, γεγονός που συνέβαλε μάλιστα στην αύξηση της κερδοφορίας της.

    Όπως αναφέρει η διοίκηση της Ικτίνος υπό τον Ευάγγελο Χαϊδά (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) στην εξαμηνιαία έκθεση της εταιρείας, σε επίπεδο ομίλου η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται μεταξύ άλλων στο «κερδοφόρο αποτέλεσμα επενδυτικής δραστηριότητας που προέκυψε από την εξαγορά της εταιρίας Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική συνολικού ύψους 4.356.262 ευρώ. Το κερδοφόρο αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στη μείωση του τιμήματος κατά 1 εκατ. ευρώ λόγω της αποπληρωμής νωρίτερα από την τελική προθεσμία που όριζε το αρχικό συμφωνητικό, καθώς και στο γεγονός ότι η DolphinCi Thirteen Ltd έχει άμεση ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητάς της».

    Στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά στην Dolphin και στους λόγους που της πούλησε την Latirus: «Η DCI ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής της και έχει δρομολογήσει την πώληση του χαρτοφυλακίου της και την απόδοση των κερδών στους μετόχους της σύμφωνα με τη Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2016. Ως εκ τούτου προχώρησε στην πώληση όλων των ώριμων αδειοδοτικά έργων (Playa Grande Golf & Resort στη Δομινικανή Δημοκρατία, Amanzoe στο Πόρτο Χέλι και το project στη Σητεία Κρήτης που ανήκει στην Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική. Η ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου καθώς και η ανάγκη για άμεση ρευστότητα της Dolphin Capital Investors οδήγησαν στο κερδοφόρο αποτέλεσμα της εξαγοράς».

    Σημειώνεται ότι η Ικτίνος την 30/03/3018 κατείχε ήδη το 20,345% των συμμετοχικών δικαιωμάτων της Latirus Enterprises και την ενοποιούσε με την μέθοδο της καθαρής θέσης. Με την εξαγορά του 79,655% κατέχει πλέον το 100% ως αποκλειστικός μέτοχος. Από την ίδια ημερομηνία η Latirus Enterprises καθώς και η κατά 97,764% θυγατρική της Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική ενσωματώνονται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου με την μέθοδο της ολικής ενοποίησης. Η αξία ακινήτων της είναι 28,780 εκατ. ευρώ.

    Στο σύνολο της έκτασης των 2.689 στρεμμάτων τα 556 είναι παραθαλάσσια στον όρμο Φανερωμένης στην Σητεία Κρήτης και τα υπόλοιπα 2.133 στρέμματα χίλια μέτρα νοτιότερα στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης του Δήμου Σητείας στην Κρήτη.

    Βάσει του σχεδίου που δημοσιοποιείται σε πρώτη φάση στην παραθαλάσσια περιοχή του Όρμου Φανερωμένης θα δημιουργηθούν:  α) Τουριστική εγκατάσταση, ξενοδοχείο 5 αστέρων 357 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων, συνεδριακό κέντρο  200 ατόμων σε έκταση 116,32 περίπου στρεμμάτων,  β) Καταφύγιο 85 τουριστικών σκαφών. γ) Οικιστική περιοχή εξοχικής Κατοικίας μέσω του μηχανισμού ΠΕΡΠΟ (του άρθρου 24 του Ν.2508/1997) σε έκταση 204,71 στρεμμάτων όπου θα ανεγερθούν 100 περίπου εξοχικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 20.430 τ.μ. περίπου.

    Σύμφωνα με την Ικτίνος έχει χορηγηθεί η οικοδομική άδεια ανέγερσης της ξενοδοχειακής μονάδας α)από την αρμόδια υπηρεσία πολεοδομίας του Δήμου Σητείας. (Αρ. Αδείας 171/14.10.2009) η οποία ισχύς έχει παραταθεί έως 14/10/2018. Η αρχιτεκτονική μελέτη, που είχε ανατεθεί στην Wimberly Allison Tong & Goo συνολικού κόστους 910 χιλ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί και έχει εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (αρ.εγκρ.514126-39917-17/3/09). Με την 2745/28-9-2016 απόφαση της Γενικής Δ/νσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης εγκρίθηκε και η τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων της ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ έχει χορηγηθεί η τελική άδεια κατασκευής του καταφυγίου τουριστικών σκαφών από την αρμόδια Δ/νση Δημοσίων Έργων Περιφέρειας Κρήτης.

    Δεν γίνεται καμία αναφορά ωστόσο στο πότε το έργο θα ξεκινήσει, παρότι η άδεια για την ξενοδοχειακή μονάδα λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    Σε δεύτερη φάση στο οροπέδιο στην περιοχή Σώπατα Μεσοράχης θα     δημιουργηθούν : α) Οικιστική περιοχή εξοχικής Κατοικίας μέσω του μηχανισμού ΠΕΡΠΟ (του άρθρο 24 του Ν.2508/1997) σε έκταση 304,08 περίπου στρεμμάτων για την οποία έχει χορηγηθεί η προκαταρτική Περιβαλλοντική Έγκριση (ΠΠΕ). β) Γήπεδο GOLF 18 οπών σε έκταση 1500 περίπου στρεμμάτων σε όμορη θέση για την οποία έχει χορηγηθεί η προκαταρτική Περιβαλλοντική Έγκριση (ΠΠΕ).

    Σχετικά με την κύρια δραστηριότητα της Ικτίνος, τα μάρμαρα, η εταιρεία έχει εξαγοράσει από την Alpha Bank οικόπεδο όμορο με τις εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας 3.820 τ.μ., στο οποίο ευρίσκεται ημιτελές ακίνητο 1.300 τ.μ. στο οποίο αναμένεται να γίνουν τα νέα γραφεία στη Β. Ελλάδα καθώς και εκθεσιακός χώρος. Η Ικτίνος υπέβαλλε επενδυτικό φάκελο με βάση τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 συνολικής αξίας 6.913.000 ευρώ, που αφορά τον εκσυγχρονισμό του νέου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ Δράμας, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας και την βελτίωση του παραγόμενων προϊόντων. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται αύξηση των πωλήσεων στα 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μέχρι σήμερα έχει παραληφθεί πάνω από το 70% του μηχανολογικού εξοπλισμού το οποίο έχει μπει σε λειτουργία και οι εργασίες στο εργοστάσιο αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ