• Ναυτιλία

    Οι νέες προκλήσεις για την παγκόσμια ναυτιλία

    • NewsRoom


    Η σύγχρονη ναυτιλία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους δυναμικότερους κλάδους παγκοσμίως, όπου οι εξελίξεις τρέχουν συνήθως με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Η έγκαιρη και σωστή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται σε συνέδρια διεθνούς βεληνεκούς σαν το VESSEL PERFORMANCE OPTIMISATION FORUM, όπου κορυφαία στελέχη του κλάδου αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τις προκλήσεις του σήμερα, αποτελούν αναγκαία συνθήκη για τις επιτυχημένες αποφάσεις του αύριο.

    Το συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε στις 9 Οκτωβρίου στη Σιγκαπούρη, εξέτασε μέσα από τρεις θεματικές που σχετίζονται άμεσα με την απόδοση του πλοίου (καύσιμα, χρηματοδότηση και monitoring) τις σύγχρονες προκλήσεις της ναυτιλίας, μιλώντας παράλληλα για τη νέα, ψηφιακή εποχή που φαίνεται να ξεκινά με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

    Στην πρωτοπορία των νέων αυτών τεχνολογιών βρίσκεται η METIS, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Olympia, η πρώτη εταιρεία που έθεσε ουσιαστικά στην υπηρεσία της παγκόσμιας ναυτιλίας την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία συμμετείχε ενεργά στο συνέδριο με χορηγία και παρουσίαση των εξελιγμένων συστημάτων της, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση του κάθε πλοίου.

    Ο CEO της εταιρείας κ. Μιχάλης Κωνσταντινίδης, σε μια ομιλία που συζητήθηκε πολύ και ψηφίστηκε από τους συμμετέχοντες ως μία από τις καλύτερες του συνεδρίου, εξέθεσε με σαφήνεια τους τρόπους και τους λόγους για τους οποίους  η σύγχρονη  ναυτιλία οφείλει  να υιοθετήσει σε κάθε έκφανση της λειτουργίας της ψηφιακές λύσεις και καινοτόμα τεχνολογικά συστήματα, όπως αυτά που διαθέτει η ΜΕΤΙS.

    Το σύστημα της METIS μπορεί να εντοπίζει άμεσα οποιαδήποτε απόκλιση, τόσο στην απόδοση της κύριας μηχανής όσο και δεκάδων άλλων παραμέτρων που έχουν να κάνουν με τις καταναλώσεις, την πορεία του πλοίου κτλ, ώστε να βελτιστοποιηθεί η απόδοση, αλλά και να προβλέψει εν δυνάμει προβλήματα πριν αυτά παρουσιαστούν.

    Ανά πάσα στιγμή, σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου, παρακολουθεί το κάθε πλοίο του στόλου και «μεταδίδει» τα δεδομένα που καταγράφουν οι αισθητήρες στα οποία έχουν άμεση πρόσβαση τα στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών, όπου και αν βρίσκονται, ακόμα και μέσω ενός smartphone.

    Στην ουσία, το σύστημα αποτελεί έναν απόλυτα εξειδικευμένο και ευφυή virtual assistant, ο οποίος είναι διαρκώς alert και λαμβάνει όλες τις πληροφορίες που αφορούν στη λειτουργία ενός πλοίου, τις επεξεργάζεται και δημιουργεί ένα to-the-point report για τις ανάγκες των Τεχνικών και Επιχειρησιακών τμημάτων των ναυτιλιακών εταιρειών. Βασικός στόχος της METIS είναι να προσφέρει στον κλάδο της ναυτιλίας υπηρεσίες υψηλής τεχνογνωσίας, σε ένα απόλυτα αυτοματοποιημένο περιβάλλον που δεν κοιμάται ποτέ.

    Η εξαιρετική αποτελεσματικότητα του συστήματος παρουσιάστηκε στην πράξη στο συνέδριο, με παραδείγματα λειτουργίας ενός πλοίου πριν και μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, τα οποία κατέδειξαν τον τρόπο με τον οποία ένα πρωτοποριακό λογισμικό μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα του στόλου κάθε εταιρείας, αλλά και την αποτελεσματικότητα των στελεχών της με ένα μόνο κλικ στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού.



    ΣΧΟΛΙΑ