• Business

    Η επόμενη μέρα για τις εισηγμένες θυγατρικές του Ελλάκτωρ – Τι μέλλει γενέσθαι με «Άνεμος» και REDS

    Καλλιτσάντσης Ελλάκτωρ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Διευθύνων σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    «Δύσκολη» ήταν η χθεσινή μέρα για το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων – στελεχών της Ελλάκτωρ με εξαίρεση, ίσως, αυτών στις εισηγμένες θυγατρικές που ήταν επικεφαλής ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Ειδικά η μία από αυτές, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των βασικών μετόχων του κατασκευαστικού ομίλου, με την πλευρά των νικητών να προκρίνει την περαιτέρω ανάπτυξή της και τους Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα να προτείνουν την πώλησή της, με αιτιολογία την ανάγκη μείωσης του δανεισμού της Ελλάκτωρ.

    Χθες μια μέρα μετά την ιστορική γενική συνέλευση των μετόχων του κατασκευαστικού ομίλου πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος κατά την οποία ο διευθύνων σύμβουλός της, Θοδωρής Σιετής, ανέπτυξε αναλυτικά το επενδυτικό της πρόγραμμα μέχρι το 2020, ύψους 216 εκατ. ευρώ, με στόχο να φθάσει τα 490 MW εγκατεστημένη ισχύ. Στην προαναφερόμενη διαδικασία, όπως και στην αντίστοιχη που προηγήθηκε, αυτή της Reds, η οποία διαχειρίζεται ορισμένα από τα σημαντικότερα ακίνητα του ομίλου, δεν παραβρέθηκε κανένας από τους 4 βασικούς μετόχους, παρά μόνον τα ανώτερα στελέχη τους.

    Είναι προφανές πως οι Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης έχουν μεγάλο δρόμο να διανύσουν για να πετύχουν την αναδιοργάνωση του ομίλου. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η πορεία της Άκτωρ, στην οποία επί χρόνια κυρίαρχο ρόλο έπαιζε ο Δημήτρης Κούτρας, κάτι που φρόντισε ο ίδιος να το καταστήσει σαφές, όταν απευθυνόμενους στους μετόχους, στην κατάμεστη αίθουσα προχθές, άθροισε τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας από το 2004 έως το 2017, λέγοντας ότι αυτός έφερε στον όμιλο 10,59 δισ. τζίρο και σε κέρδη 255 εκατ. από τις κατασκευές και 206 εκατ. ευρώ από τον χρυσό.

    Η φραστική αντιπαράθεση που σημειώθηκε μεταξύ του Δημήτρη Κούτρα και του Δημήτρη Καλλιτσάντση κατά τη γενική συνέλευση του ομίλου προχθές ήταν η πιο έντονη, μιας και οι δύο αντιτιθέμενες πλευρές είχαν αποφασίσει να τηρήσουν τα προσχήματα, κάτι που, σε γενικές γραμμές και λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης, τηρήθηκε.

    Ο κ. Κούτρας, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνθηκε με ηλεκτρονικό του μήνυμα στους εργαζόμενους χθες, αφήνοντας να φανεί η πικρία του για τις εξελίξεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως το επόμενο διάστημα, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για το ποιος θα κάνει τι η κατάσταση στην Ελλάκτωρ δεν θα είναι εύκολη. Ένα δεύτερο στοίχημα για το νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Αναστάσιο Καλλιτσάντση, είναι πως με τις αποφάσεις του θα καταφέρει να κερδίσει ένα μεγάλο τμήμα του προσωπικού της επιχείρησης που, εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησαν οι τέσσερις βασικοί μέτοχοι τα προηγούμενα χρόνια, έχουν «ταυτιστεί» με τη διοίκηση του κ. Μπόμπολα.

    Βεβαίως η Ελλάκτωρ είναι μια μεγάλη επιχείρηση με εξαιρετικά στελέχη και τεχνογνωσία ώστε να είναι θέμα χρόνου, εφόσον γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις, να αποκτήσει τις αναγκαίες νέες ισορροπίες για να επικεντρωθεί στη δουλειά της.

    Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται αν οι Λεωνίδας Μπόμπολας και Δημήτρης Κούτρας θα συνεχίσουν να έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες μένοντας σε θέσεις ευθύνης σε θυγατρικές εταιρείες του ομίλου. Όπως παρατηρούσε στέλεχος της Ελλάκτωρ χθες η μια πλευρά έχει ποσοστό της τάξεως του 29% και η άλλη 27%, ενώ τα fundπου έδωσαν τη νίκη στους κ.κ. Καλλιτσάντση εύκολα μετακινούνται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

    Σε κάθε περίπτωση οι κ.κ. Καλλιτσάντση έδειξαν ότι είναι σε θέση να θέτουν στόχους και να τους πετυχαίνουν. Άλλωστε η κρίση στην οποία επεχείρησαν να θέσουν τέλος ήταν πραγματική, την έχει παραδεχθεί και η αντίπαλη πλευρά. Τώρα ο λόγος ανήκει σε αυτούς… Καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να οργανώσουν ένα σύγχρονοmanagementγια τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας, αλλά και τα εργοτάξια στα οποία, με εξαίρεση τη Μέση Ανατολή, μέχρι σήμερα κυριαρχούσε η άλλη πλευρά.

    Κατά τη γενική συνέλευση της Redsανακοινώθηκε ότι προχωρά η επέκταση του εμπορικού πάρκουSmart Parkστα Σπάτα κατά 15.500 τ.μ., επένδυση συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, έχοντας εξασφαλιστεί μισθωτές για το 50% των νέων καταστημάτων που θα δημιουργηθούν. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Μωραΐτης, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας και η ανάπτυξη πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2019.

    Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω νέας δανειακής σύμβασης η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ παράλληλα συζητείται η αναδιάρθρωση υφιστάμενου ομολογιακού δανείου ύψους 7,1 εκατ. ευρώ. Τους πρώτους μήνες του 2018, η επισκεψιμότητα τουSmartParkπου είναι πλήρως μισθωμένο «τρέχει» με ρυθμό 24% και ο τζίρος των καταστημάτων με 40%.

    Η Reds βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πολεοδόμησης του μεγάλου ακινήτου της στην Κάντζα, ενώ αναφορικά με τα οικόπεδα ιδιοκτησίας της στη Ρουμανία η διοίκηση της εταιρείας είπε βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες του εξωτερικού και πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο κ. Σιετής στη γενική συνέλευση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος η εταιρεία, έχοντας εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια, κατόρθωσε το 2017 να αναδειχθεί στον 2ο μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας από αιολικά στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας μέσο ρυθμό ανάπτυξης σε πωλήσεις της τάξης του 15% από το 2009 έως σήμερα. Η εταιρεία παράλληλα έχει προετοιμασθεί κατάλληλα για τους προβλεπόμενους από το Ν. 4414/2016 διαγωνισμούς, καθώς επίσης και για την αποτελεσματική συμμετοχή της στο νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ΑΠΕ (ημερήσιος ενεργειακός προγραμματισμός).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι μετοχές των 7,6 εκατ. ευρώ, η ψήφος της Generali και πώς πήραν τη νίκη στον ‘’Ελλάκτωρα’’ οι αδελφοί Καλλιτσάντση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάκτωρ: Η επόμενη μέρα και οι προκλήσεις για τη νέα διοίκηση του ομίλου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης οδηγεί την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη νέα εποχή: «Στόχος μας να δικαιώσουμε τους μετόχους που μας εμπιστεύτηκαν»



    ΣΧΟΛΙΑ