• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Apple έχει Plan B, αλλά οι προμηθευτές της όχι

    • Bloomberg
    Apple: Μετά τον Ιανουάριο του 2022 η επιστροφή των εργαζομένων της στα γραφεία

    O CEO της Apple, Tim Cook


    Σε έναν κόσμο όπου η ζήτηση για το iPhone ακολουθεί φθίνουσα πορεία, η Apple έχει το δικό της «plan Β». Καθώς οι πελάτες περιμένουν πλέον περισσότερο καιρό μεταξύ των αναβαθμίσεων και η αγορά των smartphones έχει κορεστεί, η Apple μπορεί να επανέλθει στη χρέωση υψηλότερων τιμών για κάθε συσκευή και να κερδίσει περισσότερα χρήματα από υπηρεσίες όπως streaming μουσικής, ψηφιακά βίντεο και αποθήκευση δεδομένων. Όμως, για πολλές από τις εταιρείες που της προμηθεύουν εξαρτήματα για το iPhone «σχέδιο Β» δεν υπάρχει.

    Οι τελευταίες ενδείξεις ότι αυτό που είναι κακό για την Apple μπορεί να είναι τρομερό για τους προμηθευτές της εμφανίστηκαν σε δύο ηπείρους με διαφορά ωρών. Η Japan Display, η οποία εισπράττει περισσότερα από τα μισά έσοδά της από την κατασκευάστρια του iPhone, μείωσε τις προβλέψεις. Στη συνέχεια, η Lumentum Holdings, από τους κορυφαίους κατασκευαστές αισθητήρων αναγνώρισης προσώπου για τα iPhone, αναθεώρησε προς τα κάτω το outlook του δεύτερου τριμήνου.

    “Οι προμηθευτές εξαρτώνται περισσότερο από τον όγκο παρά από την Apple”, δήλωσε ο Woo Jin Ho, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. “Αυτό δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για την υπόλοιπη αλυσίδα εφοδιασμού”. Η Apple δεν απάντησε σε ένα αίτημα για σχολιασμό.

    Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 5% τη Δευτέρα, αλλά η Lumentum υποχώρησε περισσότερο από 30% και η ανταγωνίστρια II-VI Inc. έχασε 13%. Η Japan Display υποχώρησε κατά 9,5%, ενώ η Hon Hai Precision Industry, ο κύριος συναρμολογητής iPhone, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε χρόνια.

    Αντιμετωπίζοντας μια ωριμάζουσα αγορά smartphone, η στρατηγική της Apple υπήρξε να προσελκύσει τους πελάτες να πληρώνουν περισσότερα για τηλέφωνα με νέα χαρακτηριστικά, όπως η αναγνώριση προσώπου και οι πιο ζωντανές οθόνες.

    Τα στοιχεία τρισδιάστατης ανίχνευσης από εταιρείες όπως η Lumentum βρίσκονται σε iPhones που συχνά κοστίζουν περισσότερα από 1.000 δολάρια. Λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πληρώσουν τόσο πολλά για μια νέα συσκευή. Όταν όμως πραγματοποιηθεί η πώληση, οι προμηθευτές λαμβάνουν μια εφάπαξ πληρωμή για το υλικό τους, ενώ η Apple μπορεί να παράγει εκατοντάδες επιπλέον δολάρια ανά gadget. Στο πιο πρόσφατο τρίμηνο, η Apple ανακοίνωσε σχεδόν μηδενική αύξηση στον αριθμό των iPhones που πωλήθηκαν, αλλά τα έσοδα από αυτά αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Εάν η ζήτηση για νεότερα, ακριβότερα iPhones μειωθεί, η Apple μπορεί να μειώσει τις παραγγελίες εξαρτημάτων ή να καθυστερήσει τις αποστολές, αφήνοντας τους προμηθευτές με περισσότερα αποθέματα. Αυτό καθιστά πιο πιθανό να μειώσουν τις τιμές όταν η Apple επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Η ασθενέστερη πρόβλεψη πωλήσεων της Lumentum ήρθε ως αποτέλεσμα της μείωσης των αποστολών από τον μεγαλύτερο πελάτη της μόλις πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Alan Lowe σε διάσκεψη στο Σαν Φρανσίσκο τη Δευτέρα. Η Lumentum δεν ταυτοποίησε τον πελάτη και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά η Apple είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

    Η Apple ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο για τη βάση των 1,3 δισεκατομμυρίων εγκατεστημένων συσκευών, παρά για το πόσες συσκευές iPhone πωλεί κάθε τρίμηνο. Και η εταιρεία κάνει αλλαγές για να κρατήσει ευχαριστημένους αυτούς τους υπάρχοντες πελάτες, ενώ παράλληλα πωλεί περισσότερες υπηρεσίες σε αυτούς.

    “Η Apple δεν είναι πλέον μια παραδοσιακή επιχείρηση hardware”, δήλωσε ο Gene Munster, ένας βετεράνος αναλυτής της Apple στη Loup Ventures. “Το επενδυτικό μοντέλο της Apple κινείται μακριά από την εστίαση στις πωλήσεις των συσκευών προς μια πιο προβλέψιμη, βασισμένη στις υπηρεσίες επιχειρηματική δραστηριότητα”.

    Φέτος, η Apple έχει προβεί σε ενέργειες για να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα για το οποίο τα iPhones μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτό πιθανόν να αποθαρρύνει τον κόσμο από την αναβάθμιση σε νεότερες συσκευές – άλλο ένα δυσοίωνο σημάδι για τους προμηθευτές.

    Στις αρχές του έτους, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι μείωνε σκόπιμα τις ταχύτητες μερικών παλαιότερων τηλεφώνων για να αποφύγει προβλήματα που σχετίζονταν με την μπαταρία. Μετά από την κατακραυγή, η εταιρεία προσέφερε φθηνές αναβαθμίσεις μπαταριών, επεκτείνοντας τη ζωή πολλών φορητών συσκευών.

    Πιο πρόσφατα, η Apple κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος iOS 12, το οποίο υποστηρίζει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό συσκευών της εταιρείας – 28, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων που κυκλοφόρησαν το 2013. Οι προηγούμενες αναβαθμίσεις του iOS υποστήριζαν gadgets που χρονολογούνταν αρκετά χρόνια πριν, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Apple έχει δώσει προτεραιότητα στην αύξηση της ταχύτητας των παλαιότερων iPhone. Το ανανεωμένο λογισμικό μπορεί να ανοίξει την κάμερα σε παλαιότερα iPhones 70 τοις εκατό ταχύτερα και το πληκτρολόγιο κατά 50 τοις εκατό ταχύτερα, σε σύγκριση με το iOS 11, την περσινή αναβάθμιση.

    “Τα προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ικανοποίηση των πελατών, ενδεχομένως να επιτρέψουν στην Apple να χρεώσει υψηλότερες τιμές για τις συσκευές της και θα συνέβαλαν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της εταιρείας”, ανέφερε ο Toni Sacconaghi, αναλυτής της Sanford C. Bernstein & Co. σε σημείωμά του προς τους επενδυτές.

    Αυτό θα μπορούσε να επεκτείνει τους κύκλους αντικατάστασης του iPhone κατά έξι μήνες, στα 3,2 χρόνια, και να μειώσει τις πωλήσεις κατά 6% ετησίως για τρία χρόνια, εκτιμά.

    Με τα iPhone μεγαλύτερης διάρκειας, οι χρήστες ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να εγγραφούν σε νέες υπηρεσίες, καθιστώντας τις συσκευές πιο προσοδοφόρες για την Apple απ ό,τι μόνο η αρχική τους τιμή. Αλλά αυτές οι υπηρεσίες δεν αποτελούν πρόσθετες πηγές εσόδων για προμηθευτές εξαρτημάτων.

    Ενώ οι προμηθευτές έχουν λιγότερες επιλογές, αντιδρούν σε μια επιβραδυνόμενη αγορά smartphones. Όπως και οι περισσότεροι κατασκευαστές συσκευών, η Apple προτιμά τουλάχιστον δύο προμηθευτές για κάθε στοιχείο. Η συγχώνευση των κατασκευαστών οπτικών εξαρτημάτων II-VI και Finisar, ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα δημιουργήσει μια μεγαλύτερη εταιρεία που θα είναι σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί τις τιμές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την επιχειρηματικότητα ανά τον κόσμο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέντε διαμάντια της Βορείου Ελλάδας δίνουν το παράδειγμα στο Go International

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Ξανά στο «σφυρί» τα ακίνητα της Neoset



    ΣΧΟΛΙΑ