• Business

    Goldman Sachs: Έκπληξη στην αγορά πετρελαίου – Από την υπερπροσφορά στο έλλειμμα


    Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα η τιμή του μαύρου χρυσού μετά τη διακοπή της παραγωγής στη Νιγηρία και τη συνεχιζόμενη ανησυχία για την ποσότητα αργού που θα μπορεί να παράγει η Βενεζουέλα λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής ύφεσης στη χώρα. Έτσι, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το πρόβλημα της υπερπροσφοράς στην αγορά πετρελαίου έχει φτάσει στο τέλος του.

    Σήμερα το πρωί όλοι οι βασικοί δείκτες του πετρελαίου κατέγραφαν κέρδη 1,4%, με το brent να διαπραγματεύεται στα 48,49 δολάρια το βαρέλι και το αργό στα 46,89 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2015.

    Αυτή είναι η πορεία των δύο δεικτών σήμερα:

    oil

    brent

    Πάντως η σημερινή άνοδος της τιμής του πετρελαίου αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στη Goldman Sachs, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν επιφυλακτική (bearish) για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, ενώ χθες έστειλε στους πελάτες της σημείωμα όπου ανέφερε ότι “η αγορά πετρελαίου έχει περάσει από τον κορεσμό της αποθήκευσης αποθεμάτων στο ενδεχόμενο να εμφανίσει έλλειμμα νωρίτερα από όσο περιμέναμε”.

    Η εξέλιξη αυτή, από την υπερπροσφορά στο έλλειμμα είναι αποτέλεσμα “τόσο της ισχυρής ζήτησης όσο και την απότομης μείωσης της παραγωγής”, υποστηρίζει ο Damien Courvalin, αναλυτής της Goldman Sachs.

    Παράλληλα η τράπεζα αναφέρει: “η φυσική εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου έχει επιτέλους αρχίσει. Ενώ η προσφορά και η ζήτηση εξέπληξαν τις αγορές από την έντονη άνοδο που σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο του 2016, δημιουργώντας μεγάλη υπερπροσφορά του εμπορεύματος, πιστεύουμε ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει και μπορεί να οδηγηθούμε σε έλλειμμα το Μάϊο. Το έλλειμμα που προβλέπουμε τώρα ότι θα δημιουργηθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, έρχεται ένα τρίμηνο νωρίτερα από ότι περιμέναμε στις προηγούμενες προβλέψεις μας, στα μέσα Μαρτίου, αλλαγή που οφείλεται τόσο στη διατήρηση της ισχυρής ζήτησης όσο και στη ραγδαία μείωση της παραγωγής. Την άνοδο των τιμών του πετρελαίου έχει προκαλέσει η στρατιωτική επίθεση σε μία υπεράκτια εγκατάσταση που διαχειρίζεται η Chevron στο Δέλτα του Νίγηρα, στη Νιγηρία, καθώς δημιούργησε ανησυχία για την παραγωγή του μεγαλύτερου παραγωγού της Αφρικής. Ένας ακόμη παράγοντας που οδηγεί σε άνοδο την τιμή του εμπορεύματος είναι οι έντονοι φόβοι ότι η κρίση που έχει πλήξει την οικονομία της Βενεζουέλας θα μπορούσε να επηρεάσει την δυνατότητα της χώρας να παράγει πετρέλαιο”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/chani-lefta-afentiko-tis-eurobank-apo-ti-naftilia/44027

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/konstantinos-kotronakis-angizi-to-ipourgio-exoterikon-to-skandalo-petrobras/45488



    ΣΧΟΛΙΑ