Γιώργος Βερνίκος (OKE) : Έτσι θα βγούμε από την κρίση

0

Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο παρουσίασε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών της αντιπολίτευσης καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων και παραγωγικών τάξεων. Η σημαντική συμβολή των κοινωνικών εταίρων και των παραγωγικών τάξεων στη συγκρότηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, καθώς κι η ανάγκη για κοινωνικό διάλογο και συναινέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο του σχεδίου κοινής δήλωσης, καθώς και των τοποθετήσεων που ακολούθησαν. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρίστος Δήμας, ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης καθώς και ο προϊστάμενος του γραφείου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Σπύρου.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Βούτσης, σημείωσε ότι «προτεραιότητά μας αποτελεί «η Ελλάδα μετά», μετά την τυπική έξοδο από την κρίση, που έχει δρομολογηθεί από το καλοκαίρι του 2018 και μετά, μέσω του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με την κοινωνία όρθια. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε «την Ελλάδα του πριν» που οδήγησε στην «Ελλάδα του τώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι «η κοινωνία δεν επιτρέπει να γυρίσουμε σε μια ανάπτυξη τύπου φούσκας. Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στηρίζεται στο περιβαλλοντικό προτέρημα».

Γιώργος Βερνίκος. Επιχειρηματίας και Πρόεδρος ΟΚΕ

Ο Γιώργος Βερνίκος

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος συντόνιζε την σημερινή εκδήλωση, σημείωσε από την πλευρά του ότι «το σχέδιο έχει στόχο να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τη βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά έχει και στοιχεία πολιτισμικής, ηθικής και κοινωνικής παρακμής.

Η ΟΚΕ, έχοντας εντοπίσει τα διαφορετικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, πιστεύει στην ανάπτυξη σχεδιασμού και στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναπτυξιακού προσανατολισμού. Γι’ αυτό το λόγο συνέστησε την επιτροπή εργασίας για την καταγραφή των θέσεων των παραγωγικών τάξεων και την ανάδειξη των σημείων σύγκλισης.

Με τον τρόπο αυτό διαμορφώθηκε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που αναγνωρίζει την ανάγκη πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, με στόχο μία Ελλάδα που θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική συνοχή βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη κι αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων».

Ακόμη, ο κ. Βερνίκος υποστήριξε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει ανάγκη για μείωση της ανεργίας και δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης. Είναι απαραίτητη η δημιουργία μία εξωστρεφούς οικονομίας που θα βασίζεται σε επενδύσεις, καινοτομία.

Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος, η προώθηση της έρευνας και η σύνδεσή της με την παραγωγή. Χρειάζεται μία δημόσια διοίκηση, σύγχρονη και αποδοτική κι ένα οικονομικό περιβάλλον με δυνατότητα επικερδούς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος .

Με την παρουσίαση του σχεδίου κοινής δήλωσης θεωρούμε ότι παραδίνουμε τους κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους και τους βασικούς άξονες παρέμβασης για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων των παραγωγικών τάξεων της κοινωνίας των πολιτών».

Καταλήγοντας ο κ. Βερνίκος τόνισε «ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από διαβούλευση και συναινέσεις . Όσο ο κόσμος γίνεται πιο περίπλοκος, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει ο κοινωνικός διάλογος και οι κοινωνικές συναινέσεις».

Εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία ο Χρίστος Δήμας, αφού επισήμανε τη σημασία της δουλειάς που έχει κάνει η ΟΚΕ, τόνισε ότι «μοναδικός σκοπός είναι η θεμελίωση μίας στέρεης και βιώσιμης ανάπτυξης, μίας ανάπτυξης που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με έμφαση στην παραγωγή του πλούτου – και μόνο αν υπάρξει παραγωγή πλούτου θα μπορέσουμε να απλώσουμε ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας για τους πιο αδύναμους δίχως να θέτουμε εμπόδια σε όσους εργάζονται σκληρά και θέλουμε να ανταμείβονται.

Ως Νέα Δημοκρατία ακολουθούμε έναν ρεαλιστικό δρόμο δίχως ψεύδη και υποσχέσεις και χωρίς την στείρα αρνητική αντιπολίτευση του παρελθόντος. Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο δεν είναι μόνο ανάγκη για να γυρίσει η πατρίδα μας σελίδα, αλλά είναι πρώτα απ’ όλα καθήκον όλων όσων έχουμε διεκδικήσει από τους πολίτες, την ευθύνη να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον εκ μέρους όλων – και πρέπει να το υπηρετήσουμε».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος, τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος καθώς πιστεύουν στην εθνική συνεννόηση, ενώ κατέθεσε τις προτάσεις από πλευράς ΔΗ.ΣΥ για το αναπτυξιακό σχέδιο. «Για να υπάρξει συνεννόηση θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια κι όχι λάσπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

BLOOMBERG
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλες οι ειδήσεις

DESIGN
ARCHITECTURE &

Όλες οι ειδήσεις
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

STORIES
BLOOMBERG

Όλες οι ειδήσεις