• Business

    Γιώργος Πιτσιλής: Πώς τα νέα κόλπα των φοροφυγάδων στη Μύκονο αλλάζουν τον τρόπο σκέψης του αφεντικού της ΑΑΔΕ

    ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής. Διοικητής της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων


    Όλο και πιο… πανούργοι γίνονται οι επιχειρηματίες που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν το κόψιμο αποδείξεων στους πελάτες τους, αναγκάζοντας και τους ελεγκτές της εφορίας να καταφύγουν με τη σειρά τους σε όλο και πιο έξυπνα κόλπα για να τους “ξεσκεπάσουν”.

    Τα κόλπα των φοροφυγάδων είναι πολλά, και τα περισσότερα είναι πια γνωστά. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι η παρουσίαση του δελτίου παραγγελίας ή άλλου ανεπίσημου εγγράφου στους πελάτες αντί για την απόδειξη (συνηθίζεται κυρίως στα εστιατόρια), η σύνδεση της ταμειακής μηχανής με ΑΦΜ επιχειρήσεων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, αλλά δεν έχει δηλωθεί η διακοπή, ώστε οι αποδείξεις να βγαίνουν κανονικά, αλλά να μη δηλώνονται πουθενά, και η χρήση δεύτερου, μυστικού POS, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τραπεζικό λογαριασμό στη Βουλγαρία ή σε άλλη χώρα του εξωτερικού, ώστε να μην καταγράφονται οι συναλλαγές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Όμως πλέον υπάρχει ένα άλλο κόλπο, ακόμα πιο εξελιγμένο, που χρησιμοποιούν ορισμένοι επιτήδειοι. Το κόλπο έχει ως εξής: όλες οι συναλλαγές της ημέρας καταγράφονται ηλεκτρονικά και οι αποδείξεις υπάρχουν στο σύστημα σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά δεν εκδίδονται σε χαρτί. Στο τέλος της ημέρας, οι υπεύθυνοι διαγράφουν από την ηλεκτρονική μνήμη τις αποδείξεις αυτές, και είναι σαν να μην έγιναν ποτέ οι συναλλαγές. Όμως σε περίπτωση που κάνει την εμφάνισή του ελεγκτής, τότε με μία εντολή το ηλεκτρονικό σύστημα εκδίδει όλες τις αποδείξεις (και μάλιστα με αναγραφόμενη ώρα αυτήν της συναλλαγής, και όχι αυτήν της έκδοσης), και η απάτη δεν διαπιστώνεται, παρά μόνο αν ο ελεγκτής είναι… “γάτα”.

    Φυσικά, οι εφοριακοί δεν πηγαίνουν “άοπλοι” σε αυτή τη μάχη με τα τρικ των επιτήδειων. Ο Γιώργος Πιτσιλής και το επιτελείο του στην ΑΑΔΕ γνωρίζουν τι γίνεται στην αγορά και έχουν “δασκαλέψει” τους εφοριακούς, ώστε να είναι υποψιασμένοι και να μην πέσουν στις παγίδες των φοροφυγάδων. Και κάπως έτσι ήρθε και η μεγάλη επιτυχία της ΑΑΔΕ στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στη Μύκονο. Πρώτα στο Nammos, όπου ο λεγόμενος “χάκερ”, ένας εφοριακός από τη Ρόδο με εξαιρετική γνώση υπολογιστών, “ξεκλείδωσε” το ηλεκτρονικό σύστημα και εντόπισε αποδείξεις ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ που δεν είχαν εκδοθεί ποτέ. Και λίγες μέρες αργότερα σε διάφορα μαγαζιά της Μυκόνου, μεταξύ των οποίων το γνωστό beach bar – εστιατόριο Alemagou, όπου οι ελεγκτές διαπίστωσαν επίσης ότι δεν είχε εκδοθεί μία απόδειξη 7.000 ευρώ, έχοντας προηγουμένως σκηνοθετήσει τη δήθεν αποχώρησή τους από το νησί για να ξεγελάσουν τους επιτήδειους.

    Εδώ που τα λέμε, δε γίνεται αλλιώς: όσο πιο πονηροί θα γίνονται οι φοροφυγάδες, τόσο πιο “πονηροί” θα πρέπει να γίνονται και οι εφοριακοί για να βγουν από πάνω. Και αυτό το γνωρίζουν καλά στην ΑΑΔΕ και συνεχώς εξελίσσουν τις μεθόδους τους, προκειμένου να είναι πάντα ένα (τουλάχιστον) βήμα μπροστά από τους επιτήδειους…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα σχέδια του Χάρη Καρώνη για τη Viva Wallet

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ιστορίες καθημερινής και πανάκριβης τρέλας στη Μύκονο – Εκτός πραγματικότητας οι τιμές στο νησί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο! 765.000 δολάρια για μία θέση πάρκινγκ



    ΣΧΟΛΙΑ