• Business

    Γιατί πέταξε για το εξωτερικό ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie


    Με τον φόβο της απογόρευσης εξόδου από την χώρα , λέγεται σε δικαστικούς και εισαγγελικούς κύκλους , ότι ζει πλέον ο CEO της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μετά και την απόφαση του Συμβουλιου Πλημμελειοδικών για δέσμευση των λογαριασμών και των θυρίδων του ιδίου, της οικογένειας του και των μελών του Διοικητικου Συμβουλίου της εταιρίας. Μάλιστα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος αναχώρησε για δουλειές χθες στο εξωτερικό (Χονγκ Κονγκ;) αφήνοντας  στο πόδι του την στενή του συνεργάτιδα Ρένα Νιώτη.  Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια του κ. Κουτσολιούτσου δηλαδή ο Δημητρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου βρίσκονται στην Αθήνα.  Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι είναι θέμα ημερών η επιβολή απαγόρευσης εξόδου από την χώρα του CEO της Folli Follie. 

    Οπως έγραψε σε ρεπορτάζ της από το πρωί η Ρεγγίνα Σπυράτου,  απάτη, χειραγώγηση της αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι οι τρεις κακουργηματικές κατηγορίες, με τις οποίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου αλλά και όποιος άλλος προκύψει από την εισαγγελική έρευνα ότι φέρει ποινική ευθύνη για τους ψευδείς ισολογισμούς της Folli Follie, την παραπλάνηση των επενδυτών και την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας.

    Ποιοι άλλοι ελέγχονται

    Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το διαφαινόμενο οικονομικό σκάνδαλο αναζητά ο εισαγγελέας Δραγάτσης και από:

    • Τους δύο μεγαλομετόχους της Folli Follie (το αμερικάνικο fund και τον κινεζικό κολοσσό), που μετά την οικογένεια Κουτσολιούτσου, κατέχουν το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών.
    • Tην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το εάν επόπτευε επαρκώς την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία ως προς τις υποχρεώσεις διαφάνειας.
    • Tην ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων για το εάν προχώρησε σε επαρκείς ελέγχους των ισολογισμών της εταιρείας.
    • Tις τουλάχιστον 3 ελληνικές Τράπεζες που προχώρησαν σε δανεισμό της εταιρείας.
    • Tις δύο αλλοδαπές Τράπεζες που εξέδωσαν ομολογιακό δάνειο αλλά και
    • ενδεχόμενες χρηματιστηριακές ευθύνες.
    «Πολύ σοβαρές ενδείξεις σε βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου»

    Μέσα από το με αριθμό 4632/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελιοδικών Αθηνών, με το οποίο δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες και τίτλοι χρηματοπιστωτικών προϊόντων του Δημήτρη, του Γιώργου και της Κατερίνας Κουτσολιούτσου και 5 μελών του ΔΣ της Folli Follie, προκύπτει η πρόταση «φωτιά» του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα.

    Ο κ. Δραγάτσης, πριν ακόμα ολοκληρώσει την έρευνα του, με τη συλλογή του πλήρους αποδεικτικού υλικού και όλων των μαρτυρικών καταθέσεων, καταλήγει στην κρίση ότι ήδη «υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρεία επί σειρά ετών, δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές, μία παραπλανητική εικόνα για τις δυνατότητες της εταιρείας.«

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο εισαγγελέας στην πρόταση του, στην πώληση 1.150.000 μετοχών από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, το Σεπτέμβρη του 2017. «Ενέργεια «κατά τον κ. Δραγάτση «που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση, πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια, με την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε, ρευστοποίησε τις μετοχές, καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ».

    Αυτός ο πανικός οδήγησε στην κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie και τη διακοπή της διαπραγμάτευσης της καθώς «μέσα σε ένα μήνα έχασε το 70% της αξίας της , με αποτέλεσμα να προκληθεί εύλογη ανησυχία στο επενδυτικό κοινό».



    ΣΧΟΛΙΑ