• Business

    Γιατί η κυβέρνηση νομίζει ότι η ίδια έσωσε την Attica Bank και γιατί απατάται οικτρά

    Γαβρίλης Ιωάννης


    H Attica Bank απέφυγε τον κίνδυνο εκκαθάρισης, συγκεντρώνοντας τα κεφάλαια που απαιτούνται για να καλύψει το βασικό σενάριο και τώρα κυνηγά την κάλυψη του δυσμενούς», σημειώνει η Moody’s και προσθέτει ότι ακόμα και αν δεν συγκεντρωθεί το ποσό που ζητά, οι αρχές πιθανότατα θα δείξουν ανοχή, εξέλιξη που μετριάζει το ρίσκο για bail in.

    Ο οίκος αξιολόγησης αποτυπώνει την πραγματικότητα για την Attica Bank, αλλά όχι το πλούσιο παρασκήνιο των προηγούμενων κρίσιμων ημερών. Η κυβέρνηση πράγματι κινητοποίησε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρηματίες, ζητώντας τους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Και συμμετείχαν, επιτυγχάνοντας την κάλυψη του βασικού σεναρίου και κάποιου μέρους του δυσμενούς.

    Δεν ήταν, όμως, η αγωνιώδης προσπάθεια υπουργών και συνδικαλιστών που έσωσε την τράπεζα από τα χειρότερα και συγκεκριμένα, την εξυγίανση.

    Μόνες τους οι πρωτοβουλίες, που ελήφθησαν θα οδηγούσαν την επιθυμία της κυβέρνησης, για ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα με βασικό πυλώνα την Attica Bank στην αποτυχία στην οποία κατέληξε η προσπάθεια για ένα παράλληλο πρόγραμμα.

    Mέχρι την προηγούμενη Παρασκευή η διοίκηση είχε συγκεντρώσει 496 εκ.ευρώ, εκ των οποίων 101 εκ.ευρώ σε δεσμεύσεις συμμετοχής. Χρειαζόταν ακόμη 151 εκ.ευρώ, τα οποία πάντως, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν μπορούσε να βάλει μετά το ηχηρό όχι, που έλαβε ως απάντηση η ελληνική πλευρά από το EuroWorkingGroup.

    Οι διεργασίες ήταν πυρετώδεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, από τη στιγμή που αιφνιδιαστικά οι εταίροι τράβηξαν το χαλί αρνούμενοι να δώσουν πράσινο φώς για τη χρήση κεφαλαίων του ΤΧΣ για τις μη συστημικές τράπεζες – ενώ είχαν αφήσει την ελληνική πλευρά να νομοθετήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η κεντρική τράπεζα ήταν έτοιμη να εφαρμόσει κατά γράμμα τη διαδικασία και για το λόγο αυτό οι συστημικές τράπεζες έλαβαν το φάκελο της Attica Bank και τους ζητήθηκε να εξετάσουν αν προτίθενται να υποβάλλουν προσφορά σε περίπτωση διάσπασης για το καλό κομμάτι της τράπεζας.

    Το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, έντονη ήταν η φημολογία στην αγορά ότι η Eurobank θα υπέβαλε προσφορά, αξιολογώντας ότι είναι συμφέρουσα η απόκτηση του καλού κομματιού της Attica Bank, με προίκα την κάλυψη του funding gap.

    Kυριολεκτικά στο παρά πέντε ελήφθη από την κεντρική τράπεζα η απόφαση να δοθεί η δεύτερη ευκαιρία, αφού resolution χωρίς κεφάλαια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, έφθανε σε κούρεμα μετόχων, ομολογιούχων και έφθανε ως τους καταθέτες.

    Η Attica Bank έχει τη δυνατότητα να πάρει ακόμη και παράταση ενός μήνα, αν μέχρι σήμερα το βράδυ δεν έχει φθάσει το στόχο.

    Η διάσωση από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα εμποδίσει την κυβέρνηση να θριαμβολογήσει, όπως έκανε γιατί δεν χρειάστηκε το σύνολο των 25 δις.ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες ούτε που κατάλαβαν πόσο στο παρά πέντε βρέθηκε η Attica.

    Kαι οι κάπως άγαρμπες προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων συνεχίζονται αφού η άρνηση μελών των διοικητικών συμβουλίων δημόσιων εταιρειών, όπως τα ΕΛΤΑ και η ΕΥΔΑΠ παρακάμπτονται με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τις γενικές συνελεύσεις όπου μόνος ή πλειοψηφών μέτοχος είναι το δημόσιο.

    Η Moody΄s αναφέρει για την Attica ότι η αύξηση κεφαλαίου θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση, αλλά η τράπεζα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την πρόσκληση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (55,8% των δανείων τον Σεπτέμβριο του 2015) και θα πρέπει να βελτιώσει το προφίλ χρηματοδότησης.

    Η Attica Bank θα έχει  pro forma δείκτη CET1 περίπου 24% μετά την αύξηση, εκ του οποίου το 50% θα είναι αναβαλλόμενος.



    ΣΧΟΛΙΑ