• Business

    Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις φεύγουν μαζικά προς Βουλγαρία

    • NewsRoom


    Μαζική φυγή ελληνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση κεφαλαίων, παρατηρείται, ιδιαίτερα μετά και την επιβολή των capital controls, προς τη γειτονική Βουλγαρία.

    Συγκεκριμένα από το καλοκαίρι και μετά έχουν καταγραφεί περίπου 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εκδηλώσει την πρόθεση του να μεταφερθούν στη Βουλγαρία ενώ η χώρα μας είναι σύμφωνα με τα στοιχεία η τρίτη μεγαλύτερη σε ξένες άμεσες επενδύσεις με 3,6 δις ευρώ.

    Η οικονομική αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών, η …πατροπαράδοτη ελληνική γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούλιο, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανασφάλειας σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι είναι έτοιμοι να επωμιστούν το κόστος της μεταφοράς έδρας της εταιρίας τους προκειμένου να βρεθούν σε ένα πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον και με σημαντικά χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές (μην ξεχνιόμαστε) από αυτό της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με στοιχεία του φορέα τήρησης του εμπορικού μητρώου, οι ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, μεταξύ 2013 και 2014 αυξήθηκαν κατά 30% και ανήλθαν σε 11.500.

    Αξίζει δε να σημειωθεί ότι προ κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν περίπου 1.500.

    Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών επιχειρήσεις των οποίων επενδύουν στη Βουλγαρία.

    Οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις υπολογίζονται σε 3,6 δισ. ευρώ, και κυριαρχούν σε κλάδους όπως η μεταλλουργία, ή η υαλουργία, με τρία μεγάλα εργοστάσια σε Σόφια, Φιλιππούπολη και Νόβι Παζάρ, προσφέροντας απασχόληση σε 40.000 άτομα.

    Αντίστοιχος αριθμός Βουλγάρων εργαζόμενων, απασχολείται σε επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα κυρίως στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ