• Business

    Forthnet: Αιχμές κατά των πιστωτών για τη διαδικασία της Nomura International

    Πάνος Παπαδόπουλος


    Στο συνολικό ποσό των 47 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ταμειακές ανάγκες της Forthnet για τον επόμενο ένα χρόνο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκησή της στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα 6μήνου που ανακοινώθηκαν χθες. Όπως τονίζεται, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων κοινών ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 255 εκατ. (η οποία ωστόσο έχει παγώσει λόγω της διαδικασίας για την πώληση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας) οι ταμειακές ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης και για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων για τους επόμενους 12 μήνες (από το τέλος Ιουνίου 2018) θα ανέρχονται σε περίπου 28 εκατ. και 19 εκατ. αντίστοιχα.

    Η διοίκηση θα επιδιώξει την κάλυψη τους με περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών, τη σύναψη νέου βραχυχρόνιου δανεισμού και, τέλος, την άντληση νέων κεφαλαίων από τους μετόχους ή/και τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

    Ως προς την τελευταία δυνατότητα, σημειώνεται η σε εξέλιξη διαδικασία από τη Nomura International, κατόπιν εξουσιοδότησης των Alpha Τράπεζα, Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Τράπεζας Αττικής και Τράπεζας Πειραιώς, για την πώληση της Forthnet.

    Η διοίκηση της Forthnet υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Πάνο Παπαδόπουλο, προσθέτει επίσης και τα παρακάτω που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως αιχμές για τις προαναφερόμενες τράπεζες που εκτός από πιστωτές είναι και μέτοχοί της: «Αν οι ανωτέρω επιδιωκόμενες ενέργειες της διοίκησης και η διαδικασία της Nomura International δεν τελεσφορήσουν ή αποδειχτούν ανεπαρκείς, λόγω της αστάθειας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, καθώς και της αβεβαιότητας ως προς την υλοποίηση αυτών των ενεργειών (ιδιαίτερα δε όσων δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την διοίκηση του Ομίλου) με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ολική ή μερική κάλυψη των ταμειακών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, τότε ενδέχεται να επηρεαστούν δυσμενώς τα αποτελέσματα, η λειτουργία και οι προοπτικές του Ομίλου».

    Για το πρώτο εξάμηνο του έτους η Forthnet παρουσίασε μειωμένα έσοδα 3,3% (στα 144,3 εκατ. ευρώ) αύξηση EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 11,4% στα 17,9 εκατ. ευρώ και ζημιές 17,2 εκατ. ευρώ (μετά από φόρους) ως τελικό αποτέλεσμα.

    Το συνολικό μερίδιο της Forthnet σε απελευθερωμένες τηλεφωνικές γραμμές (δηλαδή αυτές των παρόχων εκτός ΟΤΕ) διαμορφώνεται σε 25,7% (από 26,5% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017), οι ενεργοί ευρυζωνικοί συνδρομητές της στο τέλος Ιουνίου ήταν 542.216 (μείωση 2,7%) και οι συνδρομητές λιανικής Nova 396.375 (μείωση 6,9%) ενώ οι χονδρικής (αυτοί που έχουν το τηλεοπτικό της περιεχόμενο, αλλά είναι συνδρομητές των Vodafone, Wind και των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της Κύπρου) ήταν 66.739.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Forthnet: Πούλησε τη θυγατρική της Forth-CRS στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Παράταση» στην μάχη της Forthnet: Γιατί οδηγείται σε μετάθεση η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Forthnet: Οταν οι …υγιείς εταιρίες δίνουν bonus στα αφεντικά (Πάνος Παπαδόπουλος)



    ΣΧΟΛΙΑ