• Business

    Folli Follie – H απάτη του 21ου αιώνα: Αυτά είναι τα κόλπα που έκανε ο Κουτσολιούτσος για να κλέψει την εταιρεία του

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.


    Περίεργες “εταιρείες-σφραγίδες”, τεχνητά “φουσκωμένοι” τζίροι, χαριστικά δάνεια και άλλα πολλά… τέρατα διαπιστώνει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) στο πόρισμά της για το σκάνδαλο της Folli Follie, δίνοντας νέες διαστάσεις στην υπόθεση, μετά και τις αποκαλύψεις της Alvarez & Marshal ότι ο πραγματικός τζίρος της θυγατρικής του ομίλου στην Ασία, FF Group Sourcing, ήταν υποδεκαπλάσιος από αυτόν που εμφάνιζε η εταιρεία (110 εκατ. δολάρια, έναντι 1,1 δισ. δολαρίων) και τα ταμειακά της διαθέσιμα μόλις 6 εκατ. δολάρια, αντί για 296 εκατομμύρια δολάρια, όπως εμφανίζονταν να είναι στο τέλος του 2017.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμά της η ΕΛΤΕ αποκαλύπτει πως η FF Group Sourcing, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, είναι ουσιαστικά απλά ένα λογιστικό κατασκεύασμα, στο οποίο ενοποιούνταν ανύπαρκτοι τζίροι και μέσω του οποίου παραχωρούνταν δανειακές διευκολύνσεις χωρίς εξασφαλίσεις και με επιτόκιο… μηδέν σε τρίτες εταιρείες, ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Στο ίδιο πόρισμα κατονομάζονται δύο “εταιρείες-σφραγίδες”: Η NG Boon Soon, η οποία εμφανίζονταν ως πελάτης της FF Group Sourcing με τζίρους που πλησίαζαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, όμως η έδρα της και οι αποθήκες της παραμένουν… άφαντες, και η Thana Prasertsian, η οποία εμφανίζεται να έχει λάβει προκαταβολές ύψους 250 εκατ. δολαρίων για την παράδοση προϊόντων στην FF Group Sourcing, της οποίας εμφανίζεται ως προμηθεύτρια, χωρίς όμως και σε αυτήν την περίπτωση να υπάρχει καμία πληροφορία για την έδρα της ή τις αποθήκες της.

    Με άλλα λόγια, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η διοίκηση της εταιρείας διέπραξε την… απάτη του αιώνα. Με τεχνητό τρόπο “φούσκωνε” τους τζίρους της και εμπλούτιζε τις δραστηριότητές της, ώστε να φαίνεται ότι πρόκειται για έναν πραγματικό οικονομικό κολοσσό και να μπορεί με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει δανειοδότηση με προνομιακούς όρους. Μιλάμε πραγματικά για ένα καλοστημένο “πάρτυ” εξαπάτησης που παιζόταν επί χρόνια και κανείς δεν το είχε αντιληφθεί, γι’ αυτό και προκλήθηκε τέτοιο σοκ στην αγορά όταν άρχισαν να βγαίνουν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Folli Follie. Σίγουρα ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, που διεξάγει την έρευνα για την υπόθεση, θα βρει πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία αυτά που θα του καταθέσει η ΕΛΤΕ…

    Φυσικά, το κόλπο δεν θα μπορούσε να έχει στηθεί χωρίς τη βοήθεια κάποιων “ειδικών”. Είναι ενδεικτικό ότι τον ισολογισμό της FF Group Sourcing τον περασμένο Απρίλιο δεν τον προσυπέγραψε κάποια από τις τέσσερις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες του κόσμου, αλλά η αγνώστων λοιπών στοιχείων (και αμφιβόλου αξιοπιστίας) Thomas Ng – Chi Wa & Co.

    Σημειωτέον ότι ο ορκωτός ελεγκτής Γ. Βαρθαλίτης της εταιρείας Ecovis, που είχε διατυπώσει “γνώμη χωρίς επιφύλαξη” για τον ισολογισμό, απέσυρε εκ των υστέρων τη γνώμη αυτή, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να εκφράσει γνώμη για τα οικονομικά δεδομένα της FF Group Sourcing, και πλέον εκτιμάται ότι θα παραπεμφθεί σε πειθαρχική διαδικασία της ΕΛΤΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπό κατάρρευση η Folli Follie: Ψάχνει αγωνιωδώς λεφτά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαφείς αιχμές Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς) : Η Folli-Follie απέδειξε την αποτυχία πολλών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απάτη Folli Follie: Γιατί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τρέμουν τον Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ