• Business

    Fitch: Αναβάθμιση σε «Β-» για την Ελλάδα

    • Contributor
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Σε μία κίνηση – έκπληξη προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Fitch, καθώς αναβάθμισε σε «Β-» την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης δεν ήταν ευρέως αναμενόμενη από την αγορά, καθώς ουσιαστικά προέβλεπε μόνο την αναθεώρηση των προοπτικών της αξιολόγησης (outlook) σε «θετικές» από «σταθερές» προηγουμένως, όπως και έγινε άλλωστε.

    Η αναθεώρηση των προοπτικών σε «θετικές» σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Βεβαίως, αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της τρίτης αξιολόγησης.

    Όπως άλλωστε αναφέρει η Fitch, το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία της ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018.

    Αυτό μάλλον δεν είναι δεδομένο, αν κρίνει κανείς και από την εμπειρία της -μαραθώνιας- δεύτερης αξιολόγησης. Συνεπώς, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μπροστά και κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής.

    Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον αποτελεί μία καλή είδηση που μπορεί να τονώσει το κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και να οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Fitch Ratings, η απόφαση της βασίστηκε στους εξής παράγοντες:

    “Η Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, υποστηριζόμενη από την συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και από τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί και θα εφαρμοστούν έως το 2020. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μειώνει τον κίνδυνο υπονόμευσης της οικονομικής ανάκαμψης από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.

    Το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία της Fitch ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018. Στη ανακοίνωση της 15ης Ιουνίου, το Eurogroup επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την εφαρμογή μίας δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που αποσκοπούν στη διατήρηση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. Αυτό αναμένεται να στηρίξει την εμπιστοσύνη των αγορών, γεγονός που θα βοηθήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος. Σύμφωνα με την Fitch, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πιο σταθερό και ο κίνδυνος οποιωνδήποτε μελλοντικών κυβερνητικών μέτρων αναστροφής των πολιτικών που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM είναι περιορισμένος.

    Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν την επανεκκίνηση της εκταμίευσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, την μερική αναχρηματοδότηση από τον ESM των σχετικά δαπανηρών δανείων του ΔΝΤ και την περαιτέρω ανακούφιση από τον EFSF (ανώτατα όρια επιτοκίων, αναβολές τοκομεριδίων και επεκτάσεις ωρίμανσης).”

    Σε ότι αφορά τους άλλους οίκους αξιολόγησης, υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor’s επιβεβαίωσε στις 21 Ιουλίου την αξιολόγηση «Β-» (δηλαδή στο ίδιο επίπεδο στο οποίο αναβάθμισε το rating σήμερα η Fitch), αναθεωρώντας τις προοπτικές σε θετικές, από σταθερές προηγουμένως, ενώ στις 23 Ιουνίου η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «Caa2».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρχεται αναβάθμιση από την Fitch

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απότομη προσγείωση από τη S&P: Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας αναβάλλεται για το μέλλον!



    ΣΧΟΛΙΑ