• Business

    Φεύγει η Shell από το φυσικό αέριο-Εξαγορά του μεριδίου από ΔΕΠΑ

    • NewsRoom
    κατάστημα Shell

    κατάστημα της Shell


    Την πρόθεση της Shell να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά φυσικού αερίου και την εξαγορά του μεριδίου της πολυεθνικής, με ανάληψη του μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ, θα προβλέπει η πρόταση που αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Ενέργειας και των Θεσμών που ξεκινούν σήμερα.

    Η ελληνική πρόταση που στρέφεται κυρίως στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, στηρίζεται σε δύο άξονες: πρώτον στην πρόθεση της Shell να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά και δεύτερον στην επιδίωξη της ΔΕΠΑ για «φυγή» από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και πλήρη ενεργοποίηση στην ΕΠΑ Αττικής.

    Το επόμενο βήμα, που περιγράφεται στην ελληνική πρόταση, προβλέπει ότι η ΔΕΠΑ θα πωλήσει στην Εni, το 51% των μετοχών που κατέχει στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας. Μέχρι στιγμής η ΔΕΠΑ έχει μερίδιο 51% στις τρεις εταιρείες παροχής αερίου (ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και ΕΠΑ Αττικής) χωρίς όμως το μάνατζμεντ, το οποίο ασκείται από τους ιδιώτες που έχουν το 49% (ιταλική Eni σε Θεσσαλονίκη Θεσσαλία και Shell σε Αττική).

    Το δεύτερο βήμα προβλέπει την απόκτηση του 49% των μετοχών που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής. Το value gap της Shell που προκύπτει, θα καλυφθεί από την ΔΕΠΑ, από την αξιοποίηση των εσόδων από την Eni, το ρευστό ύψους 320 εκ. ευρώ και το μηδενικό δανεισμό για να εξαγοράσει το μερίδιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΚΤ: Στη σωστή κατεύθυνση για τα «κόκκινα δάνεια» οι ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατι η μετοχή του Υγεία έκλεισε με άνοδο πάνω από τα 0,45 ευρώ που προσφέρει ο Γ. Αποστολόπουλος. Ολο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χριστίνα Μαργέλου (Eurobank): Επενδύουμε στη Ναυτιλία – Επενδύουμε στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ