• Business

    Η Exin ετοιμάζεται να επενδύσει και στο Ισραήλ (μετά την Εθνική Ασφαλιστική)

    • NewsRoom

    Τζον Κάλαμος


    Ο Όμιλος Exin προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις στον χρηματοδοτικό τομέα του Ισραήλ. Η ομάδα, η οποία επίσης περιλαμβάνει τον ισραηλινό Gilad Tal, πρώην ανώτερο αξιωματούχο του γραφείου του πρωθυπουργού, διεξάγει επί του παρόντος συναντήσεις με ρυθμιστικές αρχές και τοπικούς παράγοντες στον χρηματοδοτικό τομέα για να διερευνήσει την ισραηλινή αγορά. Ο Όμιλος Exin ιδρύθηκε το 2015 και απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους. Η έδρα του βρίσκεται στη Βαρκελώνη και στο Άμστερνταμ. Ο Όμιλος ασχολείται με διάφορες πτυχές του ασφαλιστικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών, της Pintek (χρηματοοικονομική τεχνολογία) και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Όπως επισημαίνουν Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης  η Exin δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία και εκπροσωπείται [στο Ισραήλ] από την δικηγόρο Shiri Shaham, ανώτερη συνεργάτη στο δικηγορικό γραφείο Yigal Arnon & Co.

    Η κύρια εταιρεία στην οποία ο Όμιλος Exin στοχεύει είναι η Clal Insurance, η οποία ελέγχεται από την IDB Development, ιδιοκτησία του Eduardo Elsztain.

    H Clal Insurance

    Η Clal Insurance, την οποία διευθύνει ο Izzy Cohen, έχει ανώτατο όριο αγοράς 3,6 δισ. NIS [Νέο Σέκελ]. Το ποσοστό συμμετοχής της IDB Development (45%) της δίνει αξία συμμετοχής ύψους 1,63 δισ. NIS.

    Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Προϊσταμένου της Κεφαλαιαγοράς Dorit Salinger, η IDB Development έχει δεσμευτεί να πουλάει το 5% της Clal Insurance κάθε τρίμηνο – λόγω του Νόμου περί ελέγχου των Συγκεντρώσεων [Επιχειρήσεων].

    Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των ανταλλαγών που πραγματοποίησε η Mizrahi Tefahot και η Discount Bank, η IDB πούλησε το 10% της εταιρείας και κέρδισε 100 εκατ.

    Στις πράξεις ανταλλαγής καθορίστηκε ένας μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο αν οι μετοχές της Clal Insurance αυξάνονται, η IDB Development θα λαμβάνει πρόσθετο ποσό για την πώληση και αντίστροφα.

    Τέλος, η περίοδος αποκλειστικότητας της IDB ολοκληρώθηκε με τον κινεζικό όμιλο Huobang Financial Holdings, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση της Clal Insurance ύψους 4,9 δισ. ΝΑΚ, συμφωνία 36% υψηλότερη της αγοραίας αξίας της Clal Insurance.

    Όπως και άλλες κινεζικές ομάδες που έχουν διαπραγματευτεί με την IDB για την Clal Insurance, αυτή η ομάδα έχει επίσης μικρή πιθανότητα να λάβει την άδεια ελέγχου [της πλειοψηφικής συμμετοχής].

    Η Exin μπορεί επίσης να ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον έλεγχο της Phoenix insurance, που ελέγχεται από τον επιχειρηματία στον τομέα της ενέργειας Yitzhak Tshuva.

    Ωστόσο, στην υπόθεση Phoenix, είναι πράγματι πιθανό ο Προϊστάμενος της Κεφαλαιαγοράς να χορηγήσει άδεια ελέγχου σε ξένο όμιλο που ενδιαφέρεται για την απόκτηση της εταιρείας. Ο Sirius, ένας σινο-αμερικανικός όμιλος, θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο της Phoenix (52%) για 2,5 δισεκατομμύρια NIS.

    Τα λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ελέγχονται από την τράπεζα Hapoalim, τη Leumi Card, που ελέγχεται από την τράπεζα Leumi, τον Όμιλο Azrieli και την Psagot Investment House.

    Calamos
    John S. Koudounis, διευθύνων σύμβουλος Calamos Investments

    H Εθνική Ασφαλιστική

    Τα ανώτερα στελέχη της Exin είναι οι John Calamos και John Koudounis της Calamos Investments, μιας αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ιδρύθηκε το 1970 και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως  ο Matthew Fairfield, ειδικός ασφάλισης και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Exin, καθώς και άλλοι συνεργάτες.

    Τον Ιούνιο, ο Όμιλος Exin απέκτησε την ελέγχουσα συμμετοχή σε ασφαλιστική εταιρεία – το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής – από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, για το ποσό των 718 εκατ. ευρώ.

    Η πώληση έγινε από την ελληνική τράπεζα στο πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να πωλούν περιουσιακά στοιχεία που δεν αποτελούν τον πυρήνα της δραστηριότητάς τους.

    Η Εθνική Ασφαλιστική θα συνεχίσει να παρέχει στην Εθνική Τράπεζα διάφορες ασφαλιστικές υπηρεσίες για τα επόμενα 10 χρόνια.

    Η Exin απέκτησε επίσης στο τέλος του 2016 το 50% της AIG Ελλάδας – για περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

    Συνολικά, η Exin επένδυσε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική ασφαλιστική αγορά σε λιγότερο από ένα χρόνο και τώρα κατέχει ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες παράγουν σε ετήσια βάση ασφάλιστρα ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

    Ο Όμιλος Εxin αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ